Τι γραφει ο ξενος Τυπος

4' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

DER SΡΙΕGΕLΞεκάθαρη νίκη

Ο Κώστας Καραμανλής τα κατάφερε ξανά, εξασφάλισε στο κόμμα του μια ξεκάθαρη νίκη σε πείσμα των δημοσκόπων και των προγνωστικών τους. Ο Ελληνας πρωθυπουργός σκόπευε στον αιφνιδιασμό των αντιπάλων του όταν πριν από τέσσερις εβδομάδες εξήγγειλε πρόωρες εκλογές. Δεν έπεσε έξω στους υπολογισμούς του, παρά τις καταστροφικές πυρκαγιές που κατέκαυσαν έκταση αντίστοιχη σε μέγεθος με το Λουξεμβούργο. Ωστόσο, παρά τις επικρίσεις που δέχθηκε η κυβέρνηση για την πλημμελή αντιμετώπιση της καταστροφής, το ΠΑΣΟΚ δεν μπόρεσε να ωφεληθεί από την καταστροφή στον βαθμό που θα ήθελε. Υπερίσχυσαν οι επιτυχίες στον οικονομικό τομέα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Ωστόσο, παρά τη νίκη ο κ. Καραμανλής δεν έχει την πολυτέλεια του εφησυχασμού. Επιτακτική παραμένει η ανάγκη οικονομικών μεταρρυθμίσεων, ιδιαίτερα στο ασφαλιστικό σύστημα, το οποίο ο ΟΟΣΑ έχει παρομοιάσει με ωρολογιακή βόμβα.

FRΑΝΤFURΤΕR ΑLLGΕΜΕΙΝΕ

Εμπιστεύτηκαν τον Καραμανλή

Ο συντηρητικός πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής παραμένει στη διακυβέρνηση της Ελλάδας. Το κόμμα του, η Νέα Δημοκρατία, ανεδείχθη πρώτο στις πρόωρες εκλογές του Σεπτεμβρίου 2007. Την ίδια ώρα οι πολιτικοί αναλυτές προβλέπουν δύσκολες ώρες με εσωτερικές εντάσεις για το ΠΑΣΟΚ. Ο αρχηγός του, ο Γ. Παπανδρέου, θα πρέπει τώρα να απαντήσει στο ερώτημα τι ήταν αυτό που έφταιξε και οι σοσιαλιστές δεν μπόρεσαν να κεφαλαιοποιήσουν πολιτικά τις συνέπειες της κυβερνητικής τακτικής που τόσο σφοδρά επικρίθηκε στον πύρινο όλεθρο, ο οποίος κατέκαυσε την Πελοπόννησο και κόστισε τη ζωή σε 68 ανθρώπους. Οι ψηφοφόροι εμπιστεύτηκαν τελικώς εκείνον που αισθάνονται ότι γνωρίζουν καλύτερα, σε μια χώρα που επί έξι δεκαετίες κυβερνάται από τρεις οικογένειες: τους Καραμανλήδες, τους Παπανδρέου και τους Μητσοτάκηδες.

ΜΙRRΟR.CΟ.UΚ

Το ασφαλιστικό εν όψει

Προτεραιότητα τώρα είναι το ασφαλιστικό και η αντιμετώπισή του από τη νέα κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή. Ομως τα πράγματα δεν είναι εύκολα και δεν αναμένεται να γίνουν ευκολότερα, καθώς η Ν.Δ. έχει εξασφαλίσει οριακή πλειοψηφία.

ΒΒC

Προβλήματα στις μεταρρυθμίσεις

Ο Ελληνας πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής πίστευε ότι θα αναδεικνυόταν θριαμβευτής στις εκλογές της Κυριακής, προκηρύσσοντας εκλογές έξι μήνες πριν από τη λήξη της τετραετίας. Αλλά η στήριξη που περίμενε δεν ήλθε, καθώς πολλοί Ελληνες θεώρησαν ότι η κυβέρνηση αντέδρασε με ολιγωρία στις μεγάλες πυρκαγιές του Αυγούστου. Ο Ελληνας πρωθυπουργός διεξήγε μια σταθερή, ικανή προεκλογική εκστρατεία. Ο Κώστας Καραμανλής δεσμεύτηκε ότι στην επόμενη τετραετία θα εργαστεί για τη βελτίωση της οικονομίας, για την καταπολέμηση της φτώχειας, για την αύξηση των συντάξεων και τη δημιουργία ενός κοινωνικού κράτους. Αλλά έχοντας μόλις τέσσερις έδρες περισσότερες από την αντιπολίτευση (μείζονα και ελάσσονα), θα υπάρξουν προβλήματα στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων.

LΙΒΕRΑΤΙΟΝ

Συμφιλίωση με τη δημοκρατία

Πώς θα συμφιλιωθούν οι Ελληνες με τη δημοκρατία τους; Είναι ένα από τα ερωτήματα προς τα οποία θα πρέπει να απαντήσει ο Κώστας Καραμανλής, ο νικητής των εκλογών της Κυριακής. Πότε μετά την επιστροφή της δημοκρατίας στην Ελλάδα, το 1974, η πολιτική τάξη αποδοκιμάζεται. Οι φωτιές που έκαψαν ένα μεγάλο κομμάτι της Ελλάδας ενίσχυσαν ακόμη περισσότερο αυτό το συναίσθημα. Οι λόγοι πολλοί: Η κατεργαριά στα δημόσια πράγματα, η υπερχρέωση του κράτους και των νοικοκυριών, η τεράστια γραφειοκρατία που αναστέλλει κάθε ιδιωτική πρωτοβουλία. Τα προβλήματα αυτά δεν είναι καινούργια, αλλά διογκώθηκαν από την αδράνεια των πολιτικών που έγινε έντονη στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Και οι Ελληνες πήγαν με μισή καρδιά να ψηφίσουν την Κυριακή.

ΟΒSΕRVΑΤΕUR

Κέρδη των «μικρών»

Η Νέα Δημοκρατία θα έχει πλέον μια ισχνή αυτοδυναμία σε σχέση με το παρελθόν. Ενδεχομένως, το νέο αυτό δεδομένο θα αποβεί σε βάρος των μεταρρυθμίσεων, όπως θα υπάρξει θέμα και στο συνταξιοδοτικό, αλλά το συντηρητικό κόμμα της Ν.Δ. επέβαλε ουσιαστικά μια σοβαρή ήττα στους πολιτικούς αντιπάλους του, τους σοσιαλιστές, οι οποίοι τα πήγαν χειρότερα από κάθε άλλη φορά. Στην ελληνική Βουλή εισήλθε το ακροδεξιό κόμμα του ΛΑΟΣ. Η φιλοσοφία του κόμματος περιστρέφεται γύρω από θέματα μεταναστών και τις προϋποθέσεις που θα πρέπει να ισχύσουν γι’ αυτούς. Το ΛΑΟΣ αρνείται επίσης την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. Σημαντικά είναι τα κέρδη των μικρών αριστερών κομμάτων (ΚΚΕ – ΣΥΡΙΖΑ).

LΑ RΕΡUΒΒLΙCΑ

Ξενοφοβική ακροδεξιά

Για πρώτη φορά η ελληνική Βουλή θα έχει στους κόλπους της ένα κόμμα που εκπροσωπεί την ξενοφοβική ακροδεξιά. Η Νέα Δημοκρατία, παρά τα σκάνδαλα με τα ομόλογα και τις φωτιές, υπέστη μικρές απώλειες, εν αντιθέσει με το ΠΑΣΟΚ που υπέστη σοβαρή ήττα.

ΤΗΕ GUΑRDΙΑΝ

Δεν έπεισε

Το συντηρητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας επανεξελέγη στις εκλογές της Κυριακής, παρά την ύπαρξη σκανδάλων και παρά τις φωτιές του Αυγούστου που κατέστρεψαν ένα μεγάλο κομμάτι γης της Ελλάδας. Στις εκλογές στις οποίες οι δημοσκόποι αναφέρονταν συχνά σ’ ένα ποσοστό αναποφάσιστων, ιδιαίτερα υψηλό, τα μικρά κόμματα τα πήγαν πολύ καλύτερα, ενώ το ακροδεξιό ΛΑΟΣ εισήλθε στη Βουλή και μάλιστα με 10 βουλευτές. Είναι η πρώτη φορά μετά το 1974, που ένα εξτρεμιστικό κόμμα, που καταγγέλλεται για τις ρατσιστικές του θέσεις και την ξενοφοβία του, καταλαμβάνει χώρο στη Βουλή. Το ΚΚΕ κέρδισε το υψηλό ποσοστό του, αρπάζοντας ψήφους από τον κορμό του ΠΑΣΟΚ, το οποίο τα πήγε μάλλον πολύ άσχημα. Ο Γιώργος Παπανδρέου, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, λίγο μετά την ήττα του δήλωσε ότι φέρουμε ευθύνη για τα λάθη του παρελθόντος. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, του οποίου οι προοδευτικές θέσεις έχουν κερδίσει έδαφος στο εξωτερικό, δεν κατάφερε να πείσει τους Ελληνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή