Σύν-θεση και πλήν-θεση και «γέφυρες» στη νέα κυβέρνηση…

Σύν-θεση και πλήν-θεση και «γέφυρες» στη νέα κυβέρνηση…

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη νίκη, την εντολή ή την ανανέωση της εντολής, στην περίπτωση του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή τη δίνει ο λαός, εμείς οι ψηφοφόροι. Τη σύνθεση της Βουλής των 300 επίσης ο κυρίαρχος λαός. Αλλά το επόμενο βήμα για κάθε πολιτικό, ο υπουργικός θώκος ή η καρέκλα του υφυπουργού είναι στη δικαιοδοσία, απόλυτη ή σχετική, του πρωθυπουργού. Από το πρωί ήταν κλεισμένος στο γραφείο του στου Μαξίμου ο κ. Κώστας Καραμανλής και «κεντούσε» το δυσκολότερο ίσως εργόχειρο, τη στελέχωση κάθε υπουργείου με εκείνους που επέδειξαν στη διάρκεια της θητείας τους ότι είναι ικανοί να κρατήσουν τα γκέμια του πρωτοκλασάτου υπουργείου τους. Αυτοί έμειναν στη θέση τους, με τον καθηγητή Προκόπη Παυλόπουλο στο υπουργείο Εσωτερικών – Δημοσίας Τάξεως πάλι πρώτο τη τάξει, με τον καθηγητή Γιώργο Αλογοσκούφη, επίσης αμετακίνητο, και επιτυχημένο, απόδειξη ότι αύξησε κατά 15.000 την εκλογική του δύναμη με σταυρούς στην Α΄ Αθηνών, ύστερα από την άπιαστη πρώτη Ντόρα Μπακογιάνη που κρατά το ΥΠΕΞ, τον υφυπουργό Γιάννη Βαληνάκη, τον Θόδωρο Κασσίμη και ενισχύεται με τον υφυπουργό Πέτρο Δούκα που μετακόμισε από το Οικονομίας και Οικονομικών. Αμετακίνητος κρίθηκε και ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, που ήλθε δεύτερος μετά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στη δύσκολη Β΄ Αθηνών. Στο υπουργείο όπου έζησε όλα τα πρώτα νεανικά του χρόνια ως γραμματέας του υπουργού της Ηπείρου αείμνηστου Ευάγγελου Αβέρωφ έγινε υφυπουργός ο Κώστας Τασούλας, άλλοτε δήμαρχος Κηφισιάς. Από την ομάδα Αβέρωφ στην κυβέρνηση, και στο νευραλγικό υπουργείο Δικαιοσύνης, τοποθετήθηκε ο εξάδελφος (και όχι ανιψιός όπως νομίζεται) κ. Σωτήρης Χατζηγάκης, από το Περτούλι Τρικάλων, με σοβαρότατο συγγραφικό έργο, και με ειδικότητα στο αντικείμενο του υπουργείου ως δικηγόρος, νομικός Πανεπιστημίου Αθηνών, με μετεκπαίδευση στις Πολιτικές Επιστήμες στην Αγγλία και στη Γαλλία. Με τη σύζυγό του Μιρέλλα και τους δύο γιους του έχουν ωραία οικογενειακή εικόνα. Από Α΄ αντιπρόεδρος της Βουλής, ο φίλος Σωτήρης, υπουργός Δικαιοσύνης για πρώτη φορά στην πολιτική του σταδιοδρομία που άρχισε με τη μεταπολίτευση. Στην ομάδα Ηπείρου και ο υφυπουργός Σταύρος Καλογιάννης, γιος του Λευτέρη Καλογιάννη, επονομασθέντος και… Καλπογιάννη, όταν άρπαξε την κάλπη επί προέδρου Βουλής Γιάννη Αλευρά! Στο υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ, με τον Γιώργο Σουφλιά, με θετική παρουσία και ουσιαστικό έργο ως υφυπουργός είναι πάντα ο καθηγητής Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος, που συνεχίζει, όπως και ο Στ. Καλογιάννης. Πολύ θα χαιρόταν ο Ευάγγελος Αβέρωφ – Τοσίτσας, ο πρόεδρος της Ν.Δ. που πήρε από την παράταξη πολύ λιγότερα απ’ όσα πρόσφερε, το γεγονός ότι δικοί του άνθρωποι στελεχώνουν την κυβέρνηση του νεώτερου Κώστα Καραμανλή. Πόσω μάλλον που στη σημερινή τους ορκωμοσία, στις 11 η ώρα, στο Προεδρικό Μέγαρο, θα παρίσταται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, γέννημα – θρέμμα Γιαννιώτης, ο κ. Κάρολος Παπούλιας.

Περνάμε στο κεφάλαιο «συμμετοχή γυναικών στην κυβέρνηση» που είναι μηδαμινή σε αριθμό. Βέβαια, στο ΥΠΕΞ, πρωτοκλασάτο υπουργείο, είναι η πρώτη της Α΄ Αθηνών, πρώην δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη και στο μοντέρνο υπουργείο Απασχόλησης υφυπουργός η Σοφία Καλαντζάκου, απόφοιτος του Αμερικανικού Κολλεγίου Αγίας Παρασκευής και του Πανεπιστημίου Yale, ΗΠΑ, κόρη του υπουργού της Μεσσηνίας Αριστείδη Καλαντζάκου και της Δωροθέας Λαντζούνη, Ελληνο-αμερικανίδας. Αλλά έφυγε το δυναμικό στέλεχος της Ν.Δ. παραδίδοντας το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης, ενώ βρισκόταν σε ανοδική πορεία, στον Αρη Σπηλιωτόπουλο, η Φάνη Πάλλη – Πετραλιά. Και η πρώτη Ελληνίδα πρόεδρος της Βουλής, καθηγήτρια Αννα Ψαρούδα – Μπενάκη, που βγήκε για δεκάτη φορά βουλευτής Α΄ Αθηνών, τις οκτώ με σταυρό, είχε αρνηθεί από καιρό να πάει σε υπουργείο μετά την Προεδρία της Βουλής. Εχει, όμως, πολλά να προσφέρει στην αναθεωρητική νέα Βουλή ως νομικός και επιστήμων, όντας καταξιωμένο στέλεχος της παράταξης.

Επιτρέψτε μου, αγαπητοί αναγνώστες, να αναφερθώ ακόμη μια φορά στην προσφορά του πρώην πρωθυπουργού και βουλευτού Κερκύρας Γεωργίου Ράλλη. Θα πρέπει να του προκαλούσε θλίψη που δεν βρέθηκε μια θέση στην κυβέρνηση για την Κέρκυρα και για έναν βουλευτή της Κέρκυρας, όπως ο δικηγόρος Νίκος Δένδιας που επανεξελέγη, μόνος αυτός από τη Ν.Δ., νέος, σοβαρός, κοντά στον λαό της Κέρκυρας και στα προβλήματά της. Και, όπως όλοι οι Κερκυραίοι, φυσικά πολιτισμένος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή