Τα περιθώρια των αλλαγών

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Θεέ μου, δώσε μου τη δύναμη να αλλάξω αυτά που μπορώ να αλλάξω, να αποδεχθώ αυτά που δεν μπορώ να αλλάξω και κυρίως να μπορώ να καταλάβω τη διαφορά», έγραψε ο Αμερικανός θεολόγος Ρέινολντ Νίμπουρ.

Δεν ξέρω αν ο πρωθυπουργός Κων. Καραμανλής έχει διαβάσει το βιβλίο «Είπαν» του συναδέλφου μου Πάσχου Μανδραβέλη, αλλά αυτό το πνεύμα φαίνεται να επικράτησε στη συγκρότηση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου.

Μια γρήγορη ματιά στα πρόσωπα που πλαισιώνουν το νέο κυβερνητικό σχήμα, οδηγεί σε τουλάχιστον δύο πρώτα συμπεράσματα: Πρώτα απ’ όλα, ότι ο κ. Καραμανλής δεν είναι αρνητικός σε αλλαγές, αλλά υπό την απαράβατη προϋπόθεση ότι έχει εξασφαλίσει πρώτα πως «πατάει στα σίγουρα». Που σημαίνει ότι προχωρεί σε μεγάλη ανανέωση -φτάνει σχεδόν το 50% σε σχέση με την πρώτη τετραετία- αλλά διατηρώντας αναλλοίωτο τον βασικό κορμό της κυβέρνησης, και συγκεκριμένα τα υπουργεία Οικονομίας, Εξωτερικών, Εσωτερικών, Επικρατείας, Αμυνας και Απασχόλησης, τα οποία σηκώνουν το κύριο βάρος της πολιτικής της Ν.Δ. Αλλωστε, ο πρωθυπουργός συνηθίζει να υπογραμμίζει ότι «ομάδα που κερδίζει, δεν την αλλάζεις».

Και αυτό φάνηκε και στο δεύτερο επίπεδο των επιλογών του, αφού ο κ. Καραμανλής όχι μόνο διατήρησε, αλλά αναβάθμισε και μάλιστα θεαματικά μια ομάδα ανθρώπων, οι οποίοι το 2004 εντάχθηκαν στο κυβερνητικό σχήμα «δοκιμαστικά». Πρωταγωνιστές σε αυτή την κατηγορία είναι ο κ. Χρ. Φώλιας, ο οποίος προήχθη σε υπουργό Ανάπτυξης, και ο κ. Ευ. Στυλιανίδης, ο οποίος από υφυπουργός Εξωτερικών καλείται σήμερα να διαχειριστεί ένα από τα κρισιμότερα προβλήματα της νέας κυβέρνησης, αυτό της παιδείας, ενώ στην ομάδα εντάσσονται ακόμη ο κ. Α. Κοντός ο οποίος προήχθη σε υπουργός από υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ο κ. Π. Δούκας που διαδέχθηκε τον κ. Στυλιανίδη στο υπουργείο Εξωτερικών, ο κ. Νάκος που παρέμεινε στο χαρτοφυλάκιό του στο υπουργείο Εσωτερικών, οι κ. Γ. Βαληνάκης και Θ. Κασίμης που επίσης παρέμειναν στα πόστα τους στο υπουργείο Εξωτερικών, ο κ. Γ. Παπαθανασίου, που μετακινήθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης στο υπουργείο Οικονομίας, και ο κ. Μπέζας που παρέμεινε εκ των στενών συνεργατών του κ. Γ. Αλογοσκούφη. «Δοκιμάστηκαν και σήμερα επιβραβεύονται», σχολίαζε χαρακτηριστικά συνεργάτης του πρωθυπουργού.

Το ίδιο σύστημα, αυτό της δοκιμαστικής περιόδου, θα ακολουθηθεί και για την επόμενη «φουρνιά» των συνολικά δεκαοκτώ προσώπων που εισέρχονται για πρώτη φορά στη νέα κυβέρνηση. Για άλλους, όπως τους νέους υπουργούς Μεταφορών Κωστή Χατζηδάκη και Τουρισμού Αρη Σπηλιωτόπουλο, το στοίχημα είναι μεγαλύτερο και για άλλους μικρότερο. Η ιστορία θα δείξει αν και ποιοι θα το κερδίσουν.

Σε κάθε περίπτωση, πρώτο βασικό μέλημα του πρωθυπουργού παραμένει η αποφυγή λαθών. Διότι μπορεί η κρίση που μαστίζει το ΠΑΣΟΚ να προσφέρει μια ανάσα στην κυβέρνηση, αλλά είναι σίγουρο ότι δεν θα διαρκέσει για πάντα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή