Δημοσκοπήσεις και χειραγώγηση

Δημοσκοπήσεις και χειραγώγηση

50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα από τα ελληνικά πολιτικά φαινόμενα που αξίζει να αναλυθεί με ψυχραιμία από όλους μας είναι η χειραγώγηση των δημοσκοπήσεων. Ο Ελληνας ψηφοφόρος βιώνει μία μάλλον παράδοξη κατάσταση. ΜΜΕ και δημοσιογράφοι επέμεναν να εμφανίζουν ως ντέρμπι την εκλογική αναμέτρηση και τώρα αποκαλύπτουν πως γνώριζαν εδώ και μήνες ότι η διαφορά των δύο μεγάλων κομμάτων θα κινείτο στα επίπεδα της περασμένης Κυριακής. Και εδώ προκύπτει ένα σοβαρό ερώτημα: απέκρυπταν τότε την αληθή αποτύπωση του εκλογικού σώματος ή ξέχασαν τι ισχυρίζονταν; Η μεγάλη αυτή αντίφαση, μεταξύ άλλων, δημιουργεί ερωτήματα για το πώς κάποια ΜΜΕ χρησιμοποιούν τις δημοσκοπήσεις, προκειμένου να προωθήσουν συγκεκριμένα συμπεράσματα.

Η «Κ» δεν πιστεύει ότι οι κρατικές παρεμβάσεις και οι περιορισμοί λύνουν τα προβλήματα των δημοσκοπήσεων. Το κρίσιμο ζήτημα είναι η αυτορρύθμιση των ΜΜΕ, αν δηλαδή θα σεβασθούν βασικές αρχές που ισχύουν διεθνώς: να μην μεταβάλλονται τα ευρήματα μετρήσεων ανάλογα με τα συμφέροντα κάθε μέσου και να μην παραγγέλλονται δημοσκοπήσεις με εξειδικευμένες προδιαγραφές για την προώθηση ειδικών στόχων. Προς το παρόν ο πολίτης δικαιούται να είναι καχύποπτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή