Στον αστερισμό της Μαρίας Callas εκδηλώσεις τέχνης και μουσικής: Γλυπτά – κοστούμια Νίκου Φλώρου, συναυλία με Θεόδωρο Κουρεντζή

Στον αστερισμό της Μαρίας Callas εκδηλώσεις τέχνης και μουσικής: Γλυπτά – κοστούμια Νίκου Φλώρου, συναυλία με Θεόδωρο Κουρεντζή

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν μπορεί κανείς να μην αναγνωρίσει στη λυρική σοπράνο Βάσω Παπαντωνίου την εμμονή στο όραμά της, χρόνια και χρόνια, να βοηθήσει με κάθε τρόπο να βρεθούν πόροι και μέσα για την ίδρυση της Ακαδημίας Λυρικής Σκηνής, στο νέο κτίριο της Οπερας (που είθε να το δούμε να υψώνεται στον χώρο του Δέλτα του Παλαιού Ιπποδρόμου από το Ιδρυμα Σταύρου Νιάρχου). Αλλά και τα οργανωτικά της προσόντα. Το βράδυ της 19ης Σεπτεμβρίου 2007, στην αίθουσα του Μεγάρου Μελά (ΜΙΕΤ) της Εθνικής Τράπεζας εγκαινιάστηκε εικαστική έκθεση με κοστούμια – γλυπτά, εμπνευσμένα από τα κοστούμια των ρόλων που ερμήνευσε η Μαρία Κάλλας. Δημιουργός ο νέος ταλαντούχος Ελληνας Costume Designer Νίκος Φλώρος, με επιμέλεια έκθεσης της Κατερίνας Κοσκινά, ιστορικού τέχνης. Μία ακόμη εκδήλωση στο πλαίσιο του «Ετους Μαρίας Κάλλας για τα 30 χρόνια από τον θάνατό της. Ηταν εκεί η συνεργάτις μας Ελλη Σολομωνίδη – Μπαλάνου, που την χαρακτήρισε «εκθαμβωτική».

Είναι αντιγραφή σε υπερφυσικό μέγεθος κοστουμιών ρόλων που κατά καιρούς φόρεσε η Κάλλας σε διάφορους ρόλους της καριέρας της, καμωμένα από… απειροελάχιστα κομματάκια από κονσερβοκούτια. Τέχνη; Τεχνική; αναρωτιέται η Ελλη. Το αποτέλεσμα, όμως, υπογραμμίζει, εκπληκτικό. Κοστούμια της «Αρμίντα» ή της «Ελισάβετ» ή της «Λαίδης Μάκβεθ» ή της «Τραβιάτας» λαμπιρίζουν σε τόνους ροζ, λευκού, πράσινου, πορτοκαλιού και τιρκουάζ, κάτω από τους πολυέλαιους της υποβλητικής νεοκλασικής – μπαρόκ αίθουσας του Μεγάρου Μελά. Ηταν μία νότα ποίησης, μιας εκκεντρικής αισθητικής, μοντέρνας, γυαλιστερής και οπωσδήποτε πρωτότυπης. Παρών στο πλευρό της Βάσως Παπαντωνίου και του Βασίλη Βασιλικού ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Λυρικής Σκηνής κ. Οδυσσέας Κυριακόπουλος. Η έκθεση θα διαρκέσει ώς τις 19 Οκτωβρίου.

Μία ακόμη ημερομηνία που πρέπει να τονιστεί: στις 25 Σεπτεμβρίου, Τρίτη, ώρα 20.30, πάντα στο «Ετος Callas» Συναυλία με την ορχήστρα Musica Aeterna, ενισχυμένη με 40 ακόμα μουσικούς. Θα διευθύνει ο παγκοσμίου φήμης Ελληνας μαέστρος που μεσουρανεί στη Ρωσία και τώρα ανοίγει τα φτερά του στη Δύση, ο Θόδωρος Κουρεντζής. Θα τραγουδήσουν οι καλλιτέχνιδες Vesselina Kasarova και Veronique Gens. Θα ακολουθήσει δείπνο στο Roof Garden της «Μεγάλης Βρεταννίας». Κρατήσεις για το δείπνο στα τηλέφωνα της εταιρείας, 210-36.34.868, fax 210-36.20.844, Λυκαβηττού 21, Αθήνα, 106 72. Για εισιτήρια στα εκδοτήρια του Φεστιβάλ Αθηνών, Πανεπιστημίου 39 εντός Στοάς Πεσμαζόγλου και τηλεφωνικά με χρέωση της πιστωτικής κάρτας στο 210-32.72.000 καθημερινά, καθώς και από τον χώρο της εκδήλωσης, Θέατρο Ηρώδου Αττικού, 09.00-14.00 και 18.00-21.00.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή