Η οργή της Φύσης, η αδυναμία της κοινωνίας και η συμβολή της διεθνούς συμπαράστασης – Τα δένδρα και το δάσος, όμοιο πρόβλημα…

Η οργή της Φύσης, η αδυναμία της κοινωνίας και η συμβολή της διεθνούς συμπαράστασης – Τα δένδρα και το δάσος, όμοιο πρόβλημα…

4' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα σπίτια θα ξαναχτισθούν, τα χωράφια θα σπαρθούν, οι καμένες ελιές θα πετάξουν νέα κλαδιά με τον καιρό και αυτό γιατί οι πυρόπληκτοι θέλουν να μείνουν στον τόπο τους, εκεί όπου έζησαν και έκαναν οικογένεια και έμαθαν να ζουν, από πάππου προς πάππου, από τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Αυτό θυμίζει τα δύο μεγάλα υπερμεγέθη μπρούντζινα αγάλματα που φιλοτέχνησε ο μεγάλος μας γλύπτης Γιάννης Παπάς για τον φίλο του Ευάγγελο Αβέρωφ – Τοσίτσα και που τα αποκαλυπτήριά τους έγιναν πριν από 19 χρόνια στα εγκαίνια της Πινακοθήκης Μετσόβου. Το ένα είναι ο Κτηνοτρόφος και το άλλο ο Ξυλοκόπος, γιατί στο Μέτσοβο τα τζάκια ανάβουν από το Σεπτέμβρη και καπνίζουν μέχρι και τον Ιούνιο. Για να διατηρηθεί ένα δάσος υγιές, πρέπει να ανανεώνεται, να αερίζεται, με το κόψιμο παλιών δένδρων που αφήνουν χώρο για να αναπτυχθούν νέα δενδρύλλια. Σε όλη την ύπαιθρο, που πριν θερμαινόταν από ξυλόσομπες και τζάκια, μπήκε ο ηλεκτρισμός, η κεντρική θέρμανση και οι σόμπες πετρελαίου, και τα δάση έπαψαν να υπολογίζονται, όπως άλλοτε, στον εθνικό πλούτο της Ελλάδας. Απόδειξη ότι δεν υπάρχει «Ταμείο Δασών» στην Ελλάδα και ο πρόεδρος του «Ταμείου Αλληλεγγύης», πρέσβης κ. Πέτρος Μολυβιάτης, πιστεύει ότι πρέπει να δημιουργηθεί γρήγορα ένα ταμείο, όπως και να αναγγελθεί ο αριθμός τραπεζικού λογαριασμού που να διοχετεύει τις δωρεές για το καλό των δασών. Με τις μεγάλης εκτάσεως πυρκαγιές και το καρβουνιασμένο τοπίο της ελληνικής υπαίθρου, το πρόβλημα είναι διττό: και τα δένδρα πρέπει να φροντίσουμε και να μη μας διαφύγει η μεγάλη χρησιμότητα του δάσους, στις πλαγιές και στα βουνά της Ελλάδας. Στην ευαισθητοποίηση γι’ αυτό το μέγα θέμα, ακούμε καλά νέα από τη Γαλλία. Η κ. Νίκη Γουλανδρή, η πρόεδρος του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, που είναι το όνομα και το μεγάλο κεφάλαιο γνώσης στα περιβαλλοντικά και η άξια εκπρόσωπος και σύνδεσμος της Ελλάδας με τα μεγάλα διεθνή FORA, λόγω της στενής και μακροχρόνιας φιλίας της με τη Γαλλίδα ακαδημαϊκό και συγγραφέα, την κ. Jaquelin de Romilly, είναι σε συνεχή επαφή και πληροφορείται όλα τα νέα και τις κινήσεις για την προστασία του περιβάλλοντος. Πριν από τρία χρόνια η κ. Ντε Ρομιγί τής συνέστησε τον docteur Philippe Rodet, που είναι ο επικεφαλής της Κινήσεως «Νέο Αλμα προς τα εμπρός των Πολιτών», στην οποία οργάνωση μετέχει τώρα και η κ. Νίκη Γουλανδρή, ενώ η κ. Ζακλίν ντε Ρομιγί είναι αντιπρόεδρος. Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν χωριά και δάση της Ελλάδας, η Κίνηση «Elan» θέλησε να βοηθήσει ενεργά και ουσιαστικά και δημιούργησε την πρωτοβουλία «Ενα Δένδρο για την Ελλάδα», που παραπέμπει στην ελπίδα και την αισιοδοξία. Στη Γαλλία που οι εικόνες των καιόμενων χωριών, οι φλόγες στο Ορος Κρόνιον δημιούργησαν μεγάλο κύμα συμπάθειας για την Ελλάδα, ο πρέσβης μας εκεί κ. Δημήτριος Παρασκευόπουλος έδωσε συνέντευξη το Σάββατο, 15 Σεπτεμβρίου, στον ραδιοφωνικό γαλλικό σταθμό «France Inter», που προκάλεσε εντύπωση αλλά και ισχυρό ρεύμα για συμπαράσταση ουσιαστική στη φίλη και εταίρο Ελλάδα…

Το ραδιοφωνικό μήνυμα

«Είμαστε μια μέρα μετά τη σοβαρή δοκιμασία που υπέστη η Ελλάδα από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού. Πρόκειται για μεγάλης κλίμακας καταστροφές, χωρίς προηγούμενο. Σε ορισμένες περιοχές της χώρας, ιδιαίτερα στη Νότια και Δυτική Πελοπόννησο, επλήγη βαρύτατα ο οικολογικός, οικονομικός και κοινωνικός ιστός. Αλλά εκείνο που δεν μπορεί να μετρηθεί είναι η απώλεια ανθρώπινων ζωών. Εύλογα διερωτώμαστε όλοι -είπε στη ραδιοφωνική του ομιλία ο πρέσβης κ. Δημήτρης Παρασκευόπουλος- για τα αίτια αυτής της μεγάλης καταστροφής που απείλησε και μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ολυμπία. Οι κλιματολογικές και καιρικές συνθήκες συνέθεσαν μια κατάσταση δύσκολη ώς μη αντιμετωπίσιμη.

»Τέτοια φαινόμενα που με δυσκολία μπορεί να αναχαιτίσει ο τεχνολογικός άνθρωπος, δεν μπορεί παρά να οφείλονται στην εξελισσόμενη παγκόσμια κλιματολογική κρίση. Και με σοβαρό τίμημα διδάσκεται κανείς πόσο αδύναμη είναι η κοινωνία μας για να αντιμετωπίσει την οργή της Φύσης. Η προτεραιότητα προστασίας του περιβάλλοντος καθίσταται πλέον προτεραιότητα επιβίωσης. Και η συνεργασία πολιτών και κοινωνιών είναι πλέον απαραίτητη». Στο σημείο αυτό, ευχαρίστησε τη Γαλλία για τη βοήθεια που άμεσα και με εντολή του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Νικολά Σαρκοζί, μας έστειλε. «Ευχαριστώ τον κάθε Γάλλο πολίτη, για την ηθική και υλική του συνδρομή προς την Ελλάδα. Τα μηνύματα συμπαράστασης εκατοντάδων πολιτών αυτής της χώρας που κατακλύζουν την ελληνική πρεσβεία, μας συγκινούν».

«Ενα δένδρο για την Ελλάδα»

Και αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία της Association «L’ ELAN Nouveau des Citoyens», που φέρει τον χαρακτηριστικό τίτλο «Ενα δένδρο για την Ελλάδα – Un arbre pour la Grece» που σκοπός του είναι να καταδείξει την υποστήριξη της κοινωνίας των πολιτών της Γαλλίας προς την Ελλάδα στις καταστροφές αυτές. «Πιστεύω ότι η πρωτοβουλία εκφράζει την αναγκαιότητα εγρήγορσης και συνδρομής όλων μας για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, της πνευματικής κληρονομιάς, της κοινωνίας. Πρόκειται για μια ευθύνη προσωπική, τελικά, του κάθε πολίτη του κόσμου, που η μεγάλη κυρία των κλασικών γραμμάτων κα Jaquelin de Romilly, αντιπρόεδρος της Association, την εντάσσει στη δημοκρατική ταυτότητα της αρχαίας Αθήνας, στην αληθή έννοια της δημοκρατίας, με τον όρο «Elan Democratique». Με προσωπικό του μήνυμα ο Dr Philippe Rodet, πρόεδρος του «Αλματος των Πολιτών», ζήτησε τη συνεισφορά του καθενός στο να φυτευτεί ένα δένδρο, έναντι ποσού 10 euros, ώστε να συγκεντρωθεί σημαντικό ποσό και να σταλεί στις αρχές του 2008 στις ελληνικές αρχές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή