Απόσυρση, η μόνη έντιμη λύση

Απόσυρση, η μόνη έντιμη λύση

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Τήλεφος, κατά τη μυθολογία, είναι νόθος υιός του Ηφαίστου και της Αυγής, και ο ήρωας χαμένης τραγωδίας του Ευριπίδου. Η στήλη, που φέρει από το 1974 το όνομά του, στα 33 χρόνια καθημερινής ενημέρωσης, έχει δώσει μάχες, άλλες τις κέρδισε, άλλες τις έχασε, άλλων ακόμη περιμένει την έκβαση. Μια από αυτές, ίσως η σοβαρότερη, είναι η τύχη του βιβλίου Ιστορίας της ΣΤ΄ Δημοτικού που έγινε… best seller, εξαφανίστηκε από τα βιβλιοπωλεία, ως συλλεκτικό απόκτημα και, ευτυχώς, δεν βρήκε ακόμη τρόπο να μπει στη διδακτέα ύλη της τελευταίας τάξης του Δημοτικού. Βέβαια, πέρσι, η ΣΤ΄ τάξη διδάχθηκε τα όσα θέλησαν να περάσουν ως «ιστορικά γεγονότα» οι σπουδασμένοι συγγραφείς τους, πιστεύοντας ότι στη σύγχρονη μορφή της παγκοσμιοποίησης οι σφαγές, οι γενοκτονίες, οι «συνωστισμοί» Ελλήνων που διώκονται από τη φωτιά από τα σπίτια τους, χωρίς επιστροφή, με καράβια της προσφυγιάς, δεν έχουν θέση. Αλλά ήταν τέτοια η οργή και ο πρωτοφανής ξεσηκωμός, οι διαμαρτυρίες της κοινής γνώμης, για τη βεβήλωση της νωπής ιστορικής μνήμης της Μικρασιατικής, ιδίως, Καταστροφής και το σβήσιμο από τον χάρτη των ηρωικών Αγώνων του 1821, του οράματος του Ιωάννη Καποδίστρια, που τώρα, ως ανδριάντας στην Κέρκυρα, προσβλέπει στη Βόρειο Ηπειρο, του έπους του 1940, ώστε να «φρενάρει» προεκλογικά η εκτύπωση του βιβλίου, έστω και με μέρος των διορθώσεων που έκρινε απαραίτητες η Ακαδημία Αθηνών. Τώρα, η υπόθεση είναι στη δικαιοδοσία του νέου υπουργού Παιδείας του κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη. Ακούσαμε τις δηλώσεις του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Ανθιμου «το σώφρον είναι, ύστερα από μια τέτοια αντιδικία, να αποσυρθεί το βιβλίο, γιατί πολλοί εκπαιδευτικοί και πολλοί γονείς μαθητών δεν θα το θέλουν». Κυκλοφορεί η φήμη ότι θα τυπωθεί το παλαιό βιβλίο, όπως διδασκόταν πριν επέλθει ο «διαφωτισμός» της ομάδος των συγγραφέων.

«Εξοβελισμού άξιον»…

Φθάνουν στη στήλη και γράμματα, πλέον πρόσφατο αυτό του κ. Αλέξανδρου Λυκουρέζου, που θα δημοσιευθεί ολόκληρο στη στήλη των Αναγνωστών. Κρατώ το τελευταίο μέρος: «Δεν επιδέχεται διορθώσεων το ιστορικό ολίσθημα του «συνωστισμού»», γράφει. «Εξοβελισμού άξιον είναι από την εκπαιδευτική κοινότητα, από τις σχολικές τάξεις και τις τρυφερές ψυχές των Ελληνόπουλων. Δεν έχω αντίρρηση να κοσμεί το βιβλίο της κ. Ρεπούση τις προθήκες των βιβλιοπωλείων. Αρνούμαι όμως να «κοσμεί» τις σάκες δωδεκάχρονων Ελληνοπαίδων. Εκκληση απευθύνω μέσω της στήλης του Τήλεφου στον νέο υπουργό Παιδείας κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη να προχωρήσει με γενναιότητα στη διαφύλαξη των ιστορικών μας κεκτημένων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή