Ο αντιδήμαρχος Αντώνης Κρέσπης, το 68ο θύμα, ένας ήρωας των πύρινων καιρών Το όνομά του δίνει η Πολιτεία στην πλατεία της Ζαχάρως

Ο αντιδήμαρχος Αντώνης Κρέσπης, το 68ο θύμα, ένας ήρωας των πύρινων καιρών Το όνομά του δίνει η Πολιτεία στην πλατεία της Ζαχάρως

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Σαββατοκύριακο που πέρασε έφερε στους πυρόπληκτους της Ζαχάρως, του Καϊάφα, των καμένων χωριών της Ολυμπίας ανάμεικτη την ελπίδα και την προσμονή για ένα καλύτερο αύριο, μαζί με τη βαθιά λύπη για τον χαμό του αντιδημάρχου Ζαχάρως Αντώνη Κρέσπη, που πάλεψε να μείνει στη ζωή, ένα μήνα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Κρατικού, για να υποκύψει στα βαριά εκτεταμένα εγκαύματα από την ηρωική μάχη του με τις φλόγες. Τις ελπίδες για τους δοκιμασθέντες από τη φωτιά κατοίκους της Ζαχάρως αναπτέρωσε η επίσκεψη και το ενδιαφέρον του πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή, ύστερα από την επιτόπια επιθεώρηση των καμένων περιοχών από τον πρωθυπουργό, ενώ την Κυριακή σύσσωμη η Ζαχάρω ακολούθησε τη σορό του αντιδημάρχου Αντώνη Κρέσπη, τυλιγμένη με την ελληνική σημαία. Ο πρώτος τη τάξει υπουργός Εσωτερικών, κ. Προκόπης Παυλόπουλος παρέστη στην κηδεία, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση. Ακολούθησε τη σορό, ενώ στρατιωτικό τιμητικό άγημα παρουσίαζε όπλα, με δίπλα του τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος κ. Σπύρο Σπυρίδωνα, τον δήμαρχο Ζαχάρως κ. Πανταζή Χρονόπουλο, τους οικείους του ηρωικού εκλιπόντος και τον γιατρό κ. Ανδρέα Καραμπίνη που στάθηκε στο πλευρό του, στην πάλη για ζωή που χάθηκε. Αφού συλλυπήθηκε τους συγγενείς του αντιδημάρχου που έπεσε, κυριολεκτικά, στις φλόγες για να εμποδίσει τη φωτιά να φθάσει στα σπίτια, ο υπουργός κ. Προκόπης Παυλόπουλος έκανε δήλωση, λιτή και μεστή από νόημα: «Η Πολιτεία τιμά έναν άνθρωπο της Αυτοδιοίκησης που έπεσε ηρωικά στη μάχη με τις φλόγες. Η πλατεία του Δήμου Ζαχάρως θα μετονομασθεί σε «Πλατεία Αντώνη Κρέσπη». Και ο υπουργός, συνέχισε, απαντώντας στα βουβά ερωτήματα των κατοίκων της Ζαχάρως και των μαυροφορεμένων γυναικών που καθρεφτίζονταν στα μάτια τους: «Η Πολιτεία φέρει ακέραια την ευθύνη για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και είναι χρέος της να συνδράμει ώστε να μην επαναληφθούν στο μέλλον τέτοια φαινόμενα». Ο υπουργός κ. Προκόπης Παυλόπουλος πέταξε με Σούπερ-Πούμα το πρωί για την εξόδιο ακολουθία και τον ενταφιασμό του Αντώνη Κρέσπη. Στην πτήση της επιστροφής το στρατιωτικό ελικόπτερο πέρασε, φεύγοντας από τη Ζαχάρω, πάνω από την Αρκαδία. Η Καρύταινα, χτισμένη με τις άσπρες πέτρες, άθικτες από τη φωτιά, έλαμπε σαν Κάστρο μέσα στο καρβουνιασμένο τοπίο. Είδαν από ψηλά τη Μεγαλόπολη, την Τρίπολη, τον Αχλαδόκαμπο, μπόρεσαν να εκτιμήσουν την έκταση των καταστροφικών πυρκαγιών, που όψεις της σε μαύρο-γκρίζο, δίνουν οι φωτογραφίες του συναδέλφου Γιάννη Σπυρούνη της «Πρώτης» Ηλείας, που έστειλε για τη στήλη (θερμά τον ευχαριστούμε). Συγκλονισμένος ήταν ο Προκόπης Παυλόπουλος από όσα είδαν τα μάτια του, από ψηλά, από τη θλίψη για τους ανθρώπους που έζησαν την πύρινη λαίλαπα και συγκινημένος για την εγκαρτέρηση και αξιοπρέπειά τους, αλλά και την επιμονή τους να μείνουν, να χτίσουν, γι’ αυτούς και τα παιδιά τους, το παρόν και μέλλον τους.

Οσο για τον αντιδήμαρχο, που μαζί με έναν Αλβανό εργάτη του δήμου, κατέβηκαν από το αυτοκίνητο και τράβηξαν καταπάνω στις φλόγες μήπως τις δαμάσουν για να μην πλησιάσουν στα σπίτια, το τέλος ήρθε με ένα φύσημα του ανέμου που έριξε καταπάνω τους και ολόγυρά τους τη πύρινη κουρτίνα της φωτιάς. Μη έχοντας άλλη διαφυγή, έσκαψαν έναν λάκο, έπεσαν μέσα μπρούμυτα, σκεπάστηκαν όπως όπως με χώμα, αλλά το δρεπάνι της φλόγας πέρασε επάνω τους και προχώρησε ακάθεκτο. Με βαριά εγκαύματα στην πλάτη και αναπνευστικά προβλήματα μεταφέρθηκε ο άτυχος Κρέσπης στην Αθήνα. Υστερα από πάλη ενός μηνός, έχασε τη μάχη και έγινε το εξηκοστό όγδοο θύμα. Στην πλατεία «Αντώνη Κρέσπη» θα έχουν να λένε για τον γενναίο συντοπίτη που το όνομά του έδωσε η Πολιτεία για να τιμήσει έναν ήωρα των καιρών μας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή