Ο Καιρός στην Ορκωμοσία των 300 της Βουλής, εντυπώσεις από το προεδρικό θεωρείο

Ο Καιρός στην Ορκωμοσία των 300 της Βουλής, εντυπώσεις από το προεδρικό θεωρείο

4' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αισίως και μετά Αγιασμού, μήπως εξοστρακισθούν τα καινά, και παλαιά, δαιμόνια έγινε χθες, Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2007, η Ορκωμοσία των 300 της Βουλής των Ελλήνων. Τον Αγιασμό τέλεσε, αντικαθιστώντας τον Αρχιεπίσκοπο κ. Χριστόδουλο, ο Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Προκόπιος, αντιπρόεδρος της Ιεράς Συνόδου. Τον Σταυρό προσκύνησαν, και ραντίστηκαν με αγίασμα, ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Γιώργος Α. Παπανδρέου, ο πρώην πρόεδρος κ. Κώστας Σημίτης και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γιώργος Καρατζαφέρης. Ορκίστηκαν, στη συνέχεια, στο Κοράνι, με όλους τους βουλευτές ορθίους, οι δύο μουσουλμάνοι βουλευτές. Αφού είχε εξέλθει ο Μητροπολίτης και οι ιερείς με τα χρυσά τους άμφια μπήκαν από την αριστερή πόρτα της αίθουσας, διστακτικά, σαν να εξερευνούσαν το (ιδεολογικό) έδαφός τους ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέκος Αλαβάνος, η κ. Αννα Φιλίνη και άλλοι βουλευτές. Μόνη ορθή στην τελετή του Αγιασμού από το ΚΚΕ η βουλευτής κ. Λιάνα Κανέλλη και αργότερα, έδωσε το σύνθημα η γραμματέας κ. Αλέκα Παπαρήγα και σηκώθηκαν και οι υπόλοιποι του ΚΚΕ.

Καταυγασμένη από το φως των προβολέων για την απευθείας τηλεοπτική σύνδεση η μεγάλη Αίθουσα Συνεδριάσεων της Ολομέλειας. Πλημμυρισμένα από κόσμο, προσωπικότητες, διπλωμάτες και ΜΜΕ τα θεωρεία της Βουλής για να δουν τους 300 της Βουλής να δίνουν, με υψωμένο το δεξί χέρι, τον όρκο – να φυλάξουν τις Θερμοπύλες που ορίζει το Σύνταγμα, τους νόμους του κράτους και το συμφέρον του ελληνικού λαού, συν τη συνείδηση του καθενός, όπως ζητεί ο πολιτικός όρκος που έδωσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι 152 βουλευτές της Ν.Δ., διπλομετρημένοι και ευδιάθετοι, είχαν πάρει τις θέσεις τους νωρίτερα από τις 11 π.μ., ώρα έναρξης της Ορκωμοσίας στο κεντροδεξιό τμήμα της αίθουσας. Επίσης από νωρίς είχαν καταλάβει μέρος της κεντρώας πτέρυγας, αποφεύγοντας τα δεξιά άκρα, οι βουλευτές του ΛΑΟΣ, με επικεφαλής τον πρόεδρό τους κ. Γιώργο Καρατζαφέρη. Πήγε και χαιρέτησε με χειραψία τον επίτιμο πρόεδρο της Ν.Δ. πρώην πρωθυπουργό κ. Κώστα Μητσοτάκη, τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Χρήστο Σαρτζετάκη, τον πρώην πρωθυπουργό κ. Ιωάννη Γρίβα. Ο τ. Πρόεδρος κ. Κωστής Στεφανόπουλος απουσίασε. Στην πρώτη σειρά του θεωρείου Δημοσίων Λειτουργών, επίσης, ο τ. υπουργός και σύμβουλος του πρωθυπουργού Ρεθυμνιώτης πολιτικός κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, που είχε έρθει να δει την κόρη του Ολγα Κεφαλογιάννη να ορκίζεται βουλευτής Ρεθύμνου. Οσο για τον κ. Κώστα Μητσοτάκη είχε την περηφάνια να βλέπει την πρωτοκόρη του κ. Ντόρα Μπακογιάννη υπουργό Εξωτερικών και τον μοναχογιό του κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, πρώτο βουλευτή της Β΄ Αθηνών! Με τα ίδια συναισθήματα χαράς και συγκίνησης είχαν έρθει στα θεωρεία οι συγγενείς των βουλευτών, ιδίως αυτών που πρωτοορκίζονταν ή έπαιρναν θέση στην κυβέρνηση. Στο προεδρικό θεωρείο η κ. Πόλυ Ηλία Καμμένου, μητέρα του κ. Πάνου Καμμένου, υφυπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, η κ. Αλίκη Λιβανού για τον γιο της κ. Σπήλιο Λιβανό, Ν.Δ. Αιτωλοακαρνανίας και οι δικοί του για τον κ. Απόστολο Τζιτζικώστα, Α΄ Θεσσαλονίκης, γιο του υπουργού Γιώργου Τζιτζικώστα.

Μια κυκλική ματιά στην Αίθουσα φανέρωνε πολλά για το κλίμα της νέας αναθεωρητικής Βουλής που, σήμερα στις 11 π.μ., εκλέγει τον πρόεδρο της Βουλής -έχει προταθεί από τη Ν.Δ. ο υπουργός Καρδίτσας κ. Δημήτρης Σιούφας- και τα λοιπά μέλη του Προεδρείου. Η πρόεδρος της Βουλής, και πρώτη Ελληνίδα πρόεδρος της Βουλής, κ. Αννα Μπενάκη θα παραδώσει στον διάδοχό της την έδρα του προέδρου στη νέα πεντακομματική Βουλή. Ηδη, χθες, η κ. Αννα Μπενάκη πήρε θέση δίπλα στον κ. Δημήτρη Σιούφα και στον πρόεδρο κ. Μιλτιάδη Εβερτ στα πρώτα έδρανα της Αίθουσας και έγινε δεκτή με θέρμη και ένα ιπποτικό χειροφίλημα! Εξάλλου της επιφυλάσσεται καθοριστικός ρόλος στην τωρινή Βουλή, η οποία, ως γνωστόν, είναι αναθεωρητική. Σημαντικές υπό αναθεώρηση διατάξεις, όπως αυτές για τα πανεπιστήμια και την προστασία του περιβάλλοντος απαιτούν γνώσεις και σωφροσύνη. Αλλωστε, ο Κανονισμός της Βουλής δίνει πολλά δικαιώματα στους πρώην προέδρους της Βουλής και η καθηγήτρια κ. Αννα Μπενάκη θα τα αξιοποιήσει…

Στο θεωρείο της κυβέρνησης πήρε θέση, χαμογελαστός, ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής που έγινε δεκτός με θερμότατο, διαρκείας, χειροκρότημα από όλους τους ορθίους βουλευτές του και πήρε θέση πρώτος ανάμεσα στους υπυργούς του.

Πολλοί υπουργοί, ιδίως οι νεότεροι, και όλοι οι υφυπουργοί κάθησαν κάτω στην αίθουσα. Εγιναν δεκτοί με ιδιαίτερη αγάπη από τους συναδέλφους της η τ. υπουργός κ. Φάνη Πάλλη – Πετραλιά με μοβ, ο τ. υπουργός κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης και ο επανελθών στη Βουλή κ. Αντώνης Κ. Σαμαράς. Ο τ. υπουργός κ. Βύρων Πολύδωρας έμεινε πίσω, στα ορεινά, και όλο έλεγε τα δικά του με δίπλα του τον νέο υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Αρη Σπηλιωτόπουλο, τον βουλευτή και κεφάλαιο για την Κέρκυρα κ. Νίκο Δένδια και τον βουλευτή Θεσσαλίας κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο, συγγραφέα. Προεδρεύων, άψογος, ο β΄ αντιπρόεδρος κ. Γιώργος Σούρλας, με Εύα Καϊλή και γραμματέα τον νεότερο βουλευτή κ. Γιώργο Αναγνωστόπουλο…

Χαμηλό βαρομετρικό

Οπως λέμε για τον Καιρό, νέφωση και χαμηλό βαρομετρικό στις τάξεις του ΠΑΣΟΚ, με τον πρόεδρο κ. Γιώργο Α. Παπανδρέου στα πρώτα έδρανα με δίπλα του τον τ. πρόεδρο της Βουλής κ. Απόστολο Κακλαμάνη και πρώην πρωθυπουργό κ. Κώστα Σημίτη και κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Σκυθρωπός ο κ. Γιώργος Παπανδρέου, με έκφραση «παίκτη του πόκερ», στα έδρανα της έβδομης σειράς, πίσω ο «παρών» κ. Ευάγγελος Βενιζέλος. Στην αίθουσα υπήρχε συννεφιά και ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα στο ΠΑΣΟΚ, κρατήθηκαν, όμως, τα προσχήματα του «ενωμένου, δυνατού ΠΑΣΟΚ», ενώ προτύτερα είχε γίνει ό,τι έγινε… Ανησυχητική ησυχία και στους 9 βουλευτές του ΛΑΟΣ που παρουσίασαν μια συντεταγμένη ομοιογενή ομάδα που ακολουθεί τον αρχηγό της. Οι περισσότεροι με γαλάζια γραβάτα, ένας με πορτοκαλιά! Στα… ενδυματολογικά την παράσταση «έκλεψαν» οι του ΣΥΡΙΖΑ Γρηγόρης Ψαριανός με γιλέκο στρατιωτικό, όλοι χωρίς γραβάτα, με εξαίρεση τον συνετό κ. Φώτη Κουβέλη, ο δε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ήρθε μεν χωρίς λαιμοδέτη, αλλά φόρεσε σακάκι. Νέες παρουσίες και ωραίες η κ. Ελενα Ράπτη, η κ. Εύα Καϊλή, η δε κ. Λίλα Καφαντάρη του ΚΚΕ, θεάθηκε να βγάζει φωτογραφίες με το κινητό της!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή