Αλλαγή Φρουράς στην έδρα προέδρου της Βουλής, με αισιόδοξο ήλιο του Κοινοβουλίου

Αλλαγή Φρουράς στην έδρα προέδρου της Βουλής, με αισιόδοξο ήλιο του Κοινοβουλίου

4' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέσα στο φορτισμένο πολιτικό κλίμα που δημιούργησε η αντιπαράθεση για την αρχηγία στο ΠΑΣΟΚ -μια μετασεισμική δόνηση μετά την ήττα πολλών (Βενιζέλειων) Ρίχτερ- ήρθε η αλλαγή φρουράς στο προεδρείο της Βουλής να καλμάρει την ατμόσφαιρα. Ηταν μια ακόμη νίκη της Νέας Δημοκρατίας, η άνετη, με 158 ψήφους «υπέρ» επί 299 ψηφισάντων, εκλογή, με μυστική ψηφοφορία, του κ. Δημήτρη Σιούφα, δυναμικού στελέχους της παράταξης, βουλευτού Καρδίτσας επί 25 χρόνια και υπουργού σε νευραλγικές θέσεις. Ιδίως επειδή διαδέχθηκε την καταξιωμένη πολιτικό και νομικό κ. Αννα Ψαρούδα – Μπενάκη, την πρώτη Ελληνίδα πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, στην έδρα του προέδρου «που εκείνη ετίμησε και ελάμπρυνε και αυτό μου κάνει μεγαλύτερη την τιμή και την ευθύνη της διαδοχής», όπως ο κ. Σιούφας χρωμάτισε τη χαρά και τη συγκίνηση μιας τέτοιας στιγμής. Ωσπου να διεξαχθεί με τάξη και χαμηλούς τόνους η ονομαστική ψηφοφορία, να καταμετρηθούν τα «υπέρ» και τα λευκά (141), ο κ. Σιούφας καθόταν δίπλα στην πρόεδρο κ. Αννα Μπενάκη, με τον πρόεδρο κ. Μιλτιάδη Εβερτ στα αριστερά της, στην πρώτη σειρά εδράνων. Και όταν ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα από τον προεδρεύοντα κ. Γ. Σούρλα, παρουσία του πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή, στο κυβερνητικό θεωρείο μαζί με τους άλλους υπουργούς, η κ. Μπενάκη ήταν η πρώτη που συνεχάρη τον νέο πρόεδρο. Αντάλλαξαν μάλιστα και συναδελφικό ασπασμό, που έκανε ακόμη πιο δυνατά τα χειροκροτήματα! Με το γρήγορο βήμα του, αφού δέχθηκε τα συγχαρητήρια του πρωθυπουργού και χαιρέτησε τον αντιπρόεδρο κ. Γιώργο Σούρλα που διεξήγαγε υποδειγματικά τις διάφορες φάσεις της εκλογής, ο Καρδιτσιώτης πολιτικός κάθησε για δευτερόλεπτα στη θέση του, στην έδρα του προέδρου, για να σηκωθεί για την πρώτη του προεδρική ομιλία. Με τη γνωστή ρητορική του δεινότητα, αλλά και με αγάπη και πίστη στο κοινοβουλευτικό πολίτευμα, ο κ. Σιούφας διαβεβαίωσε την Ολομέλεια -που άκουγε προσεκτικά- ότι θα είναι «πρόεδρος όλων των πτερύγων και όχι μόνο της Νέας Δημοκρατίας» που τον πρότεινε.

«Ευχαριστώ» στην Καρδίτσα

«Επιτρέψτε μου να εκφράσω τον σεβασμό μου στους συναδέλφους που έκαναν άλλη επιλογή, όπως είναι δικαίωμά τους, αλλά και να πω το μεγάλο μου «ευχαριστώ» στους συμπατριώτες και τις συμπατριώτισσες της Καρδίτσας που με εκλέγουν διαχρονικά για να μετέχω στην Εθνική Αντιπροσωπεία, της οποίας είμαι τώρα πρόεδρος – μεγίστη τιμή και ευθύνη! Με πατρικό τόνο χαιρέτησε τους νέους βουλευτές όλων των παρατάξεων που πρωτομπήκαν στη Βουλή, αυτούς που επέστρεψαν ύστερα από απουσία, καθώς και αυτούς που σαν κι αυτόν, στηρίζουν χρόνια τώρα, τον κοινοβουλευτισμό. Απέτισε τον οφειλόμενο φόρο τιμής στον ιδρυτή της παράταξης, Κωνσταντίνο Καραμανλή, στους πρωθυπουργούς Γεώργιο Ράλλη, Ανδρέα Παπανδρέου, Κώστα Σημίτη, αλλά και στους προέδρους Ευάγγελο Αβέρωφ, Χαρίλαο Φλωράκη και τους προέδρους της Βουλής, από τον Κωνσταντίνο Παπακωνσταντίνου, Δημήτριο Παπασπύρου, Γιάννη Αλευρά και Αθανάσιο Τσαλδάρη, για να φθάσει στο εγγύς παρελθόν, με τον κ. Απόστολο Κακλαμάνη, επί τρεις θητείες πρόεδρο Βουλής και την κ. Αννα Ψαρούδα – Μπενάκη «που λάμπρυνε το αξίωμα με την προσωπικότητά της» και με αυτή τη δεύτερη αναφορά στην κ. Μπενάκη πάλι, δυνατό χειροκρότημα, και από τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, δόνησε τη Βουλή. Στη συνέχεια, έδωσε ο κ. Σιούφας το δικό του στίγμα στο τι θέλει να προσφέρει, εστιάζοντας το ενδιαφέρον σε καλύτερη Τηλεόραση της Βουλής και να ηχήσει ξανά το Ραδιόφωνο της Βουλής. Θα ήθελε -είπε- οι ηγέτες κρατών και οι προσωπικότητες που έρχονται στον τόπο μας να αναφέρονται και στη Βουλή των Ελλήνων. Θέλει, επίσης, να συνεχίσει τη Βουλή των Εφήβων που δημιούργησε ο Κακλαμάνης, με πρόεδρο τον αξέχαστο Αντώνη Σαμαράκη. Για να καταλήξει πως «στόχος του είναι να υπηρετήσει με τον καλύτερο τρόπο την Εθνική Αντιπροσωπεία, την ποιότητα της Δημοκρατίας, τον πολιτικό πολιτισμό μας, το εθνικό, το συλλογικό, το κοινωνικό συμφέρον»· το θερμό χειροκρότημα επικρότησε τον παλμό της διαπαραταξιακής προεδρικής ομιλίας.

Ανθρώπινες νότες

Εδώ πρέπει να σημειώσουμε πως όταν ο νέος πρόεδρος κ. Δημήτρης Σιούφας πληροφορήθηκε το τελικό αποτέλεσμα, σήκωσε τα μάτια του, και έγνεψε «Ναι» στο προεδρικό θεωρείο, όπου ήταν καθισμένη η διακριτική σύζυγός του κ. Καίτη Σιούφα, η κόρη τους Στεφανία, η αδελφή τής κ. Σιούφα κ. Αναγνωστάκη από το Ρέθυμνο και στενοί φίλοι από την Καρδίτσα. Και όταν μπήκε, φουριόζος στο Προεδρικό Γραφείο, όπου τον περίμενε η έως εκείνη τη στιγμή πρόεδρος της Βουλής κ. Μπενάκη, ο Δημήτρης Σιούφας κατευθύνθηκε στη σύζυγό του Καίτη, την αγκάλιασε, την φίλησε και της ψιθύρισε (αρκετά κοντά όμως ήταν η ΕΛΜΠΙ) «Σε σένα μόνο το οφείλω».

Συγκινημένη η κ. Σιούφα παρακολούθησε τον Δημήτρη να φιλάει την κόρη τους Στεφανία, νεαρή μελαχρινή που σπουδάζει Ιστορία της Πολιτικής και της Τέχνης στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο, ενώ εργάζεται ως υπάλληλος της Βουλής. Παρόντες, σοβαροί, οι γιοι Γιώργος και Μάριος, λίγοι συγγενείς, ενώ, απέξω, όλος ο διάδρομος ήταν γεμάτος από Καρδιτσιώτες. Η κ. Αννα Μπενάκη στα λευκά, με τους συνεργάτες της στο πλευρό της -τους οποίους ευχαρίστησε για τη βοήθεια στο έργο της- τόνισε τη δική της συνεισφορά στο να ανοίξουν οι ορίζοντες για τη Βουλή, με ποιοτικό πολιτιστικό πρόγραμμα, ταξίδια και επαφές με ηγέτες και προσωπικότητες για έναν ευρύτερο ρόλο, πέραν των διαδικαστικών, που πρέπει, και αξίζει, να έχει η Βουλή των Ελλήνων.

Μέσα στη γενική συγκίνηση και ενώ η τηλεόραση της ΕΡΤ έπαιρνε πλάνα στο Γραφείο – παλιό Παρεκκλήσι της βασίλισσας Αμαλίας, οι δύο πρόεδροι φιλήθηκαν και χαιρετήθηκαν θερμά.

Και η κ. Αννα Μπενάκη έφυγε από την ανοιχτή μπαλκονόπορτα προς το φως, «επιτρέψτε μου να σας συνοδεύσω» είπε, όπως και έγινε, ο νέος πρόεδρος Δημήτρης Σιούφας. Μια ωραία ημέρα κάτω από τον ήλιο του Κοινοβουλίου…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή