ΑΠΟΨΕΙΣ

Τι γραφει ο ξενος Τυπος

BOSTON GLΟΒΕ

Μια ακόμη δολοφονία στον Λίβανο

Οταν ο Αντουάν Γκάνεμ, μέλος του κοινοβουλίου του Λιβάνου δολοφονήθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου σε βομβιστική επίθεση στη Βηρυτό, έγινε ο 8ος αντισύρος βουλευτής που χάνει τη ζωή του, από την ημέρα της δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι, το 2005. Τα μέλη του Κινήματος «14 Μαρτίου» -σουνίτες μουσουλμάνοι, χριστιανοί και δρούζοι- δεν έχουν την παραμικρή αμφιβολία για το ποιος κρύβεται πίσω από τις δολοφονίες, όπως και ποια είναι τα κίνητρα. Οι ηγέτες του Κινήματος έχουν ευθέως κατηγορήσει τη Συρία και τον πρόεδρο Ασαντ για τη δολοφονία του Αντουάν Γκάνεμ, προτείνουν δε στην επιτροπή του ΟΗΕ που διερευνά την υπόθεση Χαρίρι να συμπεριλάβει στην έρευνά του και την τελευταία βομβιστική επίθεση. Το σκεπτικό του Κινήματος ως προς τα κίνητρα είναι καθαρά πολιτικό: η δολοφονία βουλευτών που συνασπίζονται με τον πρωθυπουργό Φουάντ Σινιόρα -της αντισυριακής πτέρυγας- στοχεύει στην ανατροπή της σημερινής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και στην αδυναμία εκλογής νέου προέδρου, ο οποίος εφόσον θα ήταν «προϊόν» της ψήφου των αντισύρων βουλευτών, θα αντιστεκόταν σθεναρά στη Συρία.

DW-WΟRLD.DΕ

Πολιτιστική κληρονομιά

Η Ευρωπαϊκή Ενωση καθιέρωσε την 26η Σεπτεμβρίου ως «Ευρωπαϊκή Ημέρα των Γλωσσών». Από το 2002, η Ε.Ε. έχει θέσει ένα φιλόδοξο στόχο: κάθε Ευρωπαίος θα πρέπει να μιλά εκτός από τη μητρική του, άλλες δύο τουλάχιστον ευρωπαϊκές γλώσσες. Ο Λέοναρντ Ούρμπαν, επίτροπος για την πολυγλωσσία, μιλά εκτός από ρουμανικά και γαλλικά, ιταλικά και αγγλικά. Η γλώσσα είναι πολιτική υπόθεση, υπογραμμίζει ο Λέοναρντ Ούρμπαν. «Το ζήτημα της γλώσσας είναι πολιτικό, επειδή η γλώσσα συνδέεται με την εθνική συνείδηση. Η γλώσσα είναι βέβαια γέφυρα επικοινωνίας, από την άλλη όμως είναι και ένα μέσο διαχωρισμού, ένα σύνορο». Για αυτό και η Ε.Ε. υποστηρίζει εξίσου όλες τις επίσημες γλώσσες της Ενωσης και δεν επιλέγει μια κοινή γλώσσα συνεννόησης. Σε 1,5 δισ. ευρώ το χρόνο ανέρχεται το κόστος της μετάφρασης και διερμηνείας. Θα ήταν σίγουρα πιο απλά τα πράγματα, αν η Ενωση αποφάσιζε υπέρ μίας επίσημης κοινής γλώσσας συνεννόησης. Ομως αυτό θα σήμαινε προνόμια για τους ομιλούντες τη μία αυτή γλώσσα. Η πολυγλωσσία της ένωσης δεν αποτελεί μόνον πολιτιστική κληρονομιά, αλλά είναι και εγγύηση της ισότητας μεταξύ Ευρωπαίων πολιτών. Στην ευρωπαϊκή ιστορία έχει συνδεθεί η αναγνώριση μιας γλώσσας ως επίσημης κρατικής με την ίδρυση των κρατών και την εθνική ταυτότητα.

ΤΗΕ ΤΙΜΕS

Ενα φράγμα στον αέρα

Η διεθνής κοινότητα το είχε περιγράψει ως ένα από τα σημαντικότερα ενεργειακά επιτεύγματα του 20ού αιώνα. Σήμερα το Φράγμα των Τριών Φαραγγιών κατά μήκος του ποταμού Γιανγκτσέ απειλεί να εξελιχθεί σε περιβαλλοντική βόμβα. Η καταστροφή είναι ήδη προ των πυλών. Κινέζοι αξιωματούχοι έφτασαν στο σημείο να παραδεχτούν το γεγονός, λέγοντας ότι το έργο θα πλήξει ανεπανόρθωτα μια τεράστια περιοχή γύρω από το Φράγμα αν δεν ληφθούν εδώ και τώρα μέτρα. Για δεκαετίες η Κίνα προέβαλε το υδροηλεκτρικό έργο ως τον καλύτερο τρόπο για τον τερματισμό των πλημμυρών στον ποταμό Γιανγκτσέ, αλλά και για την αύξηση της παραγωγής ρεύματος στην Κίνα. Τελικά, χρειάστηκε να περάσουν δεκαπέντε χρόνια για να γίνει αντιληπτή από την κεντρική ηγεσία του Πεκίνου η τεράστια ζημιά που έχει προκληθεί. Να σκεφθεί κανείς ότι ανώτατοι Κινέζοι αξιωματούχοι ήθελαν κάποια στιγμή να μπορεί στο μέλλον ο κόσμος να το συγκρίνει με το Σινικό Τείχος! Το έργο έχει στοιχίσει 13 δισ. λίρες, ενώ ήδη έχουν απομακρυνθεί από την περιοχή 1,3 εκ. Κινέζοι. Οι τοπικές κυβερνήσεις προειδοποιούν ότι σε λίγο καιρό τμήματα του ποταμού Γιανγκτσέ θα είναι απροσπέλαστα, εξαιτίας της λάσπης που συγκεντρώνεται. Αλλά και η ίδια η εικόνα του ποταμού έχει αλλάξει. Η ροή των υδάτων έχει περιοριστεί κατά πολύ, ενώ ο ταμιευτήρας του έχει υποστεί κατολισθήσεις σε 91 σημεία! Ο πρόεδρος της Κίνας Χου Τζιντάο εμφανίζεται αποστασιοποιημένος από το πρόβλημα, ενώ εγείρονται ερωτήματα για τη στάση του από τη στιγμή που αρνήθηκε να παραστεί στις τελετές ολοκλήρωσης του φράγματος.

ΒΒC

Το 5ο κράτος

Αν το Κοσσυφοπέδιο ανεξαρτητοποιηθεί θα έχουμε το πέμπτο κατά σειράν κράτος που θα αναδυθεί από τα συντρίμμια της Γιουγκοσλαβίας. Το πρόβλημα είναι ότι αντίθετα με την Κροατία ή το Μαυροβούνιο, αλλά και τις άλλες δημοκρατίες της πρώην Γιουγκοσλαβίας, το καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου είναι διαφορετικό. Αποτελεί επαρχία της Σερβίας και ως εκ τούτου τα προβλήματα είναι διαφορετικής υφής. Η Σερβία προσφέρει στην Πρίστινα αυξημένη αυτονομία εντός των ορίων της, μια πρόταση η οποία ήδη έχει απορριφθεί από τους Κοσοβάρους. Το Μάρτιο, το σχέδιο του Αχτισάαρι για «ανεξαρτησία υπό διεθνή επιτήρηση» προεβλήθη μεν, αλλά δεν έγινε αποδεκτό, δεδομένου ότι η Ρωσία απείλησε με βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Η Μόσχα είναι πεπεισμένη ότι λύση μπορεί να προκύψει μόνο μέσω των διμερών συνομιλιών. Πολλοί πιστεύουν ότι για τη ρωσική διπλωματία το Κοσσυφοπέδιο είναι ένα χρήσιμο εργαλείο «διατάραξης της ειρήνης» στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ένα εργαλείο που θα κρατάει αδύναμη την Ε.Ε. Και η Ευρωπαϊκή Ενωση πώς θα αντιδράσει σ’ αυτήν τη συλλογιστική; Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Βρετανία και η Γαλλία θα ήθελαν να αναγνωρίσουν το Κοσσυφοπέδιο. Αλλά οι δύο χώρες δεν είναι αρκετές. Θα πρέπει να τις ακολουθήσουν κι άλλες. Πολλά θα εξαρτηθούν από τη στάση της Γερμανίας. Αν το Βερολίνο σύρει το χορό, πολλά άλλα ευρωπαϊκά κράτη θα ακολουθήσουν.

ΤΗΕ NEW YORK ΤΙΜΕS

Τα πετρελαϊκά συμβόλαια

Ανώτατος αξιωματούχος του Αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, στη Βαγδάτη, παραδέχτηκε χθες ότι το πρώτο αμερικανικό συμβόλαιο με την περιφερειακή κουρδική κυβέρνηση για την άντληση ιρακινού πετρελαίου -αυτό της εταιρείας Hunt από το Ντάλας- έρχεται σε πλήρη σύγκρουση με την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ που στοχεύει στην ενίσχυση της ιρακινής κεντρικής κυβέρνησης. «Πιστεύουμε ότι το συμβόλαιο έγινε αφορμή για τη δημιουργία έντασης μεταξύ της περιφερειακής κουρδικής κυβέρνησης και της εθνικής κυβέρνησης του Μαλικί», δήλωσε ο ανώτατος αξιωματούχος. Ωστόσο, η ένταση μεταξύ του Κουρδιστάν και της κεντρικής κυβέρνησης υπερβαίνει κατά πολύ τα όρια των πετρελαϊκών συμβολαίων. Το Κουρδιστάν, ήδη ημιαυτόνομη περιοχή τα τελευταία 15 χρόνια, δρα σε πολλές περιπτώσεις ως ανεξάρτητο κράτος και επιθυμεί να θέσει υπό τον έλεγχό του όσο το δυνατόν περισσότερο έδαφος. Η εταιρεία Hunt και οι Κούρδοι υπέγραψαν αυτό το μήνα τη σχετική συμφωνία, αφού προηγουμένως το τοπικό κουρδικό κοινοβούλιο είχε ψηφίσει σχετικό νόμο για τα πετρέλαια. (Σημειωτέον ότι ο πρόεδρος της Ray L. Hunt είναι στενός πολιτικός φίλος του προέδρου Μπους). Ωστόσο παραμένει αδιευκρίνιστο πώς ένας περιφερειακός νόμος θα λειτουργήσει παράλληλα με τον ιρακινό εθνικό νόμο περί πετρελαίου, που αυτήν την περίοδο συζητείται στο ιρακινό κοινοβούλιο. Σύμφωνα με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου, η κεντρική κυβέρνηση θα ερευνά τη νομιμότητα των ιδιωτικών συμβολαίων.