Επιτέλους ήλθε…

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επέμενε η υπουργός Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη -από την ανάληψη του Χαρτοφυλακίου της- να επισκεφθεί την Ελλάδα ο Τούρκος ομόλογός της και ήλθε επιτέλους ο κ. Αλι Μπαμπατζάν, διότι ο προκάτοχός του είχε ήδη προαχθεί σε πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Ως ανεμένετο αντηλλάγησαν φιλοφρονήσεις, χαμόγελα και άλλα επικοινωνιακά παρόμοια και συμπαθητικά· εξαγγέλθηκαν μέτρα εμπιστοσύνης στον στρατιωτικό τομέα και συνεργασία ελληνοτουρκικών δυνάμεων στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Ουδείς μπορεί να έχει αντίρρηση για την εξέλιξη αυτή. Μέτρα Οικοδομήσεως Εμπιστοσύνης, όμως, υπογράφονται μετά την κρίση του 1987· άλλοτε τηρούνται, συχνά παραβιάζονται και ενίοτε υπάρχουν τραγικές εξελίξεις όπως τα Ιμια ή απώλειες αεροσκαφών και πιλότων. Κατά την έλευση του κ. Μπαμπατζάν στην Αθήνα ορίσθηκε η ημερομηνία επισκέψεως του πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή στην Αγκυρα, λίγο μετά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου. Η πρωθυπουργική επίσκεψη στην Αγκυρα αποτελούσε άλλωστε απαίτηση της τουρκικής πλευράς εδώ και πάρα πολύ καιρό.

Ο τελευταίος πρωθυπουργός που επισκέφθηκε την Τουρκία ήταν ο Κων/νος Καραμανλής στις 7-9 Μαΐου 1959· είχε προηγηθεί η υπογραφή των συμφωνιών Ζυρίχης και Λονδίνου για το Κυπριακό, τον Φεβρουάριο 1959, και η παρουσία του Ελληνα πρωθυπουργού στην Αγκυρα ήταν το επακόλουθο μιας προσεγγίσεως «ιστορικής» των δύο κρατών.

Είναι άγνωστο εάν η επίσκεψη του σημερινού πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή συνδυάζεται με ουσιώδεις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Το αντίθετο πρέπει να θεωρείται βέβαιο και η σημασία της πρωθυπουργικής επισκέψεως δεν θα μπορούσε να ήταν άλλη από την εδραίωση μιας θετικής ατμόσφαιρας. Θα ικανοποιούνταν κάποιοι ισχυροί σύμμαχοι της Ελλάδος και της Τουρκίας και θα υποδειγματίζονταν «οι ανώριμοι» πολίτες από το παράδειγμα των ηγετών τους.

Δόκιμα όλα αυτά, από μιαν άποψη. Αλλά η διέλευση του κ. Μπαμπατζάν από την Κομοτηνή, όπου ενθάρρυνε τους «Τούρκους αδελφούς» να διασφαλίσουν με προσφυγές στα ευρωπαϊκά δικαστήρια τα δικαιώματά τους και η διαβεβαίωση που τους παρείχε ότι η Αγκυρα θα παρακολουθεί εάν εφαρμόζονται οι υποχρεώσεις της Ελλάδος έναντι της μειονότητος, προκάλεσαν αμηχανία. Δεν θα έπρεπε, ωστόσο. Πολιτική ετών έδωσε στην Τουρκία τη δυνατότητα παρεμβάσεως στην εσωτερική κατάσταση της Θράκης. Δεν έσφαλε ο κ. Μπαμπατζάν· το πρόβλημα είναι ότι μίλησε με ειλικρίνεια πολιτική, παραβιάζων τους κανόνες «κοινωνικής συμπεριφοράς», που καθορίζουν την άσκηση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Αξιωματούχοι και αναλυτές διερωτώνται γιατί ο κ. Μπαμπατζάν ύψωσε τους τόνους σε αντίθεση με τον κ. Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, όταν είχε επισκεφθεί τη Θράκη τον Μάιο του 2004. Η απάντηση είναι απλούστατη. Εκτοτε συνέβησαν πάρα πολλά στην Τουρκία· η κρίση του κουρδικού ζητήματος, που αντιμετωπίσθηκε κυρίως στη διεθνή διάστασή του, είχε ως αποτέλεσμα την προσέγγιση της ισλαμικής κυβερνήσεως με το παραδοσιακό κατεστημένο της Τουρκίας. Ενδειξη αυτού του γεγονότος ήταν οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στη Θράκη. Θα ήταν εξαιρετικά δυσάρεστο εάν ο κ. Κώστας Καραμανλής αντιμετώπιζε και αυτός τις συνέπειες της ανασυγκολλήσεως του εσωτερικού μετώπου της Τουρκίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή