Επίτιμος Δημότης Μιλάνου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας, φοιτητής εκεί στα δύσκολα χρόνια…

Επίτιμος Δημότης Μιλάνου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας, φοιτητής εκεί στα δύσκολα χρόνια…

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ειδική τελετή την Πέμπτη 6/12, η δήμαρχος του Μιλάνου κ. Letizia Moratti απένειμε στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια τον τίτλο του Επίτιμου Δημότη της πόλεως του Μιλάνου. Στην προσφώνησή της η δήμαρχος κ. Μοράτι υπεγράμμισε ότι ο Κάρολος Παπούλιας στη μακρά πολιτική του σταδιοδρομία στήριζε τα ιδανικά της συμφιλίωσης και του διαλόγου. Τόνισε επίσης τις προσπάθειες που κατέβαλε ως υπουργός των Εξωτερικών για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, την επίλυση του Παλαιστινιακού, για την ελληνοτουρκική προσέγγιση, για τη διαβαλκανική συνεργασία, καθώς και τις προσπάθειές του για προώθηση αφοπλισμού στον χώρο της Μεσογείου.

Στην αντιφώνησή του ο Πρόεδρος κ. Κάρολος Παπούλιας, που ήταν φοιτητής της Νομικής Σχολής του Κρατικού Πανεπιστημίου στο Μιλάνο, αλλά και βασικό στέλεχος της ομάδας στίβου και βόλεϊ του ίδιου Πανεπιστημίου, είχε τις δικές του επισημάνσεις: «Εζησα και εγώ μαζί με τους Μιλανέζους τα δύσκολα εκείνα μεταπολεμικά χρόνια, συγκρατώ δε από την εποχή εκείνη την αποφασιστικότητα, την καρτερία αλλά και τις αναζητήσεις στον χώρο της επιστήμης και της διανόησης, καθώς και την πίστη των Μιλανέζων σε ένα καλύτερο αύριο. Το Μιλάνο υπήρξε σε όλη την ιστορία του πόλη της δημιουργίας και παρακαταθήκης γνώσης. Η Biblioteca Ambro-siana αποτελεί μοναδική πηγή χειρογράφων των Ελλήνων Πατέρων του Χριστιανισμού. Στο Μιλάνο έζησαν ο Leonardo Da Vinci, ο Alessandro Man-zoni, o Giuseppe Verdi. Με το Μιλάνο και τη Scala έχουν συνδέσει τη μουσική τους προσφορά η Μαρία Κάλλας, ο Δημήτρης Μητρόπουλος και ο Νίκος Ζαχαρίου». Επαίνεσε δε τη φιλοξενία της πόλης του Μιλάνου στο αντιστασιακό κίνημα στα χρόνια της δικτατορίας. «Ηταν χρόνια δύσκολα για την Ελλάδα, και το Μιλάνο, όπως και όλη η Ιταλία, έδωσε τη δυνατότητα σε Ελληνες δημοκράτες να οργανωθούν και να αγωνισθούν για μια δημοκρατική Ελλάδα». Κάνοντας ένα φλας – μπακ στα φοιτητικά του χρόνια, είπε ο Πρόεδρος: «Ως φοιτητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου γνώρισα μια πόλη βομβαρδισμένη και ένα Πανεπιστήμιο που είχε τη δύναμη να μεταλαμπαδεύσει γνώση σε πολύ δύσκολες συνθήκες.

Σήμερα, με συγκίνηση επισκέπτομαι ένα Μιλάνο που ευημερεί και συνεχώς αναπτύσσεται, ένα Μιλάνο που προχωρεί με αυτοπεποίθηση στον 21ο αιώνα. Ενα Μιλάνο που εύχομαι να φιλοξενήσει την EXPO του 2015, γιατί έχει όλες τις προϋποθέσεις για να πετύχει αυτόν τον στόχο». Εκλεισε δε την αντιφώνησή του εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το επίπεδο των ελληνοϊταλικών σχέσεων. «Μας ενώνουν όχι μόνο μακροχρόνιες κοινές ιστορικές πορείες αλλά και η στενή και συνεχής συνεργασία μας στο πλαίσιο της Ενωμένης Ευρώπης».

Στην «πρώτη» της Οπερας του Βάγκνερ, τρεις Πρόεδροι και ο Εμίρης του Κατάρ…

Την είδηση είχαμε δώσει στην «Κ» στο φύλλο της 6/12, και, αναμένουμε εντυπώσεις και φωτογραφίες από την πεντάωρη παράσταση της Οπερας του Βάγκνερ «Τριστάνος και Ιζόλδη», που σκηνοθετεί ο Γάλλος Πατρίκ Σερό.

Το μεσημέρι της Παρασκευής 7/12 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Giorgio Napolitano παρέθεσε στο Νομαρχιακό Μέγαρο του Μιλάνου γεύμα προς τιμήν των τεσσάρων αρχηγών κρατών που παρακολούθησαν το ίδιο απόγευμα την εναρκτήρια παράσταση στη Σκάλα: Αυτοί είναι ο Ελληνας Πρόεδρος Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας, ο πρόεδρος της Αυστρίας κ. Χάιντς Φίσερ και ο Εμίρης του Κατάρ, ο Bin Halifa al Τhani.

Μετά την παράσταση, παρέθεσε δείπνο, τυχερό το Μιλάνο και για τη «Σκάλα» και για την πρεμιέρα που τίμησαν τρεις Πρόεδροι και ο Εμίρης του Κατάρ. Οσο για τους Paparazzi, όλα έγιναν σε επίσημο κλειστό κύκλο…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή