Το απόλυτο άλλοθι

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο θόρυβος από το ροζ dvd έχει καλύψει τα πάντα το τελευταίο διάστημα. Επί ένα μήνα τα ειδησεογραφικά, υποτίθεται, τηλεοπτικά παράθυρα βομβαρδίζουν τους πολίτες με συνωμοσιολογίες, ψιθύρους, κραυγές και εκτιμήσεις για την υπόθεση Ζαχόπουλου, για την οποία ουδείς είναι σε θέση να πει με ακρίβεια σε τι συνίσταται. Φυσικά δεν υπάρχει αμφιβολία για τη συνολική κρίση, που ανεδείχθη για άλλη μία φορά στην επιφάνεια, με αφορμή το απονενοημένο διάβημα του πρώην γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού, ωστόσο η αθλιότητα που διοχετεύεται καθημερινά με προϊόντα υποκλοπής κινδυνεύει να συμπαρασύρει τα πάντα σε ισοπεδωτικούς οχετούς. Και σε τελευταία ανάλυση προσφέρει το απόλυτο άλλοθι για να μην ασχολείται κανείς με ό,τι άλλο μπορεί να συμβαίνει στη χώρα.

Μετά την απόπειρα αυτοκτονίας του κ. Ζαχόπουλου, οι πάντες έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στο πρόσωπο που κόμισε τον επίμαχο ψηφιακό δίσκο σε συνεργάτη του πρωθυπουργού και τους ερασιτεχνικούς χειρισμούς που ακολουθήθηκαν από την κυβέρνησης και ουδείς ασχολείται για παράδειγμα με τη βραδυφλεγή βόμβα που λέγεται ασφαλιστικό σύστημα, το οποίο από μόνο του αρκεί για να υποθηκεύσει το μέλλον των επόμενων γενιών. Η οικτρή κατάσταση που επικρατεί στην εκπαίδευση, από την κατώτερη έως την ανώτατη βαθμίδα, και συνιστά ένα διαρκές σκάνδαλο, δεν απασχολεί κανέναν, προφανώς γιατί δεν πουλάει. Τα ίδια συμβαίνουν με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η οικονομία, με την ανύπαρκτη περιβαλλοντική πολιτική της χώρας, την οποία κατακεραύνωσε ο επίτροπος Περιβάλλοντος, τη μετατόπιση της εξουσίας από την πολιτική σε «σκοτεινά» ή «φωτεινά» εκδοτικά συμφέροντα, που καθορίζουν την πολιτική ατζέντα…

Τον τόνο αυτές τις ημέρες τον δίνουν οι δήθεν υπερασπιστές της ελευθεροτυπίας, μία παρέα με την ευρύτερη έννοια, που λυμαίνεται τη δημόσια ζωή, φορώντας κατά περίπτωση διάφορα προσωπεία και τα μέλη της οποίας, ανάλογα με την περίσταση και το συμφέρον τους, τα βρίσκουν μεταξύ τους, τα χαλάνε και αν χρειαστεί θα τα ξαναβρούν. Αμοιροι γι’ αυτήν την εξέλιξη δεν είναι μόνο οι πολιτικοί, αλλά και οι δικαστές, οι δημοσιογράφοι, ο κόσμος του πνεύματος και σε τελική ανάλυση και η κοινή γνώμη, που είτε λόγω φόβου είτε αδυναμίας ή αδιαφορίας, ανέχθηκαν την εδραίωση αυτής της κατάστασης.

Ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέφρασαν την Παρασκευή την αγωνία τους για την πορεία που έχουν πάρει τα πράγματα, αλλά και την πρόθεσή τους να αναλάβουν πρωτοβουλίες για να βρεθεί διέξοδος από την κρίση. Το κακό είναι ότι οι κρατικοί αξιωματούχοι της Νέας Δημοκρατίας έκαναν πολύ γρήγορα το παν για να αποδείξουν ότι η αλλαγή φρουράς στην εξουσία δεν επέφερε καμία ουσιαστική μεταβολή σε όσα αποκρουστικά συμβαίνουν στον δημόσιο τομέα. Για δε το ΠΑΣΟΚ ότι η απλή εναλλαγή προσώπων στην ηγεσία και οι υποσχέσεις περί ριζικών ανατροπών και θεμελιωδών αλλαγών, που έμειναν στα λόγια, τραυματίζουν ακόμη περισσότερο την όποια αξιοπιστία του. Δεν είναι τυχαίο ότι στο τελευταίο Βαρόμετρο της Public Issue, εννιά στους δέκα πολίτες δηλώνουν δυσαρεστημένοι από την εικόνα του ΠΑΣΟΚ και οκτώ στους δέκα αντίστοιχα από την εικόνα της κυβέρνησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή