Γνωριμία στο Ευγενίδειο με το Σύμπαν και τα μυστικά του

Γνωριμία στο Ευγενίδειο με το Σύμπαν και τα μυστικά του

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι περισσότεροι ίσως να θυμούνται την εντυπωσιακή, όσο και τρομακτική, σκηνή από την ταινία «Ολέθρια σύγκρουση», όπου ένα γιγανταίο τσουνάμι καταπίνει στην κυριολεξία τη Νέα Υόρκη και την ανατολική ακτή των ΗΠΑ ή την άλλη, εξίσου εντυπωσιακή, σκηνή από την ταινία «Αρμαγεδδών», στην οποία το θραύσμα ενός τεράστιου μετεωρίτη ισοπεδώνει το Παρίσι! Και στις δύο ταινίες, ένας τεράστιος μετεωρίτης απειλούσε άμεσα τη ζωή στη Γη μας με ολοκληρωτικό αφανισμό. Είναι ένα σενάριο που όσο κι αν μοιάζει να βγήκε απ’ τα ευφάνταστα μυαλά του Χόλιγουντ, θα μπορούσε κάποια στιγμή να γίνει πραγματικότητα. Εξάλλου, η ΝΑΣΑ έχει συστήσει ειδική ομάδα που παρατηρεί λεπτομερώς τυχόν… ύποπτες κινήσεις μετεώρων, κομητών και αστεροειδών. Διότι, ποιος σας είπε ότι το σιωπηλό, απέραντο διάστημα που μας περιβάλλει είναι ένας κόσμος ήσυχος, δίχως δυσάρεστες εκπλήξεις; Αυτό λοιπόν είναι το θέμα της νέας προβολής του Ψηφιακού Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου. Τίτλος της «Το βίαιο Σύμπαν» και όπως γράφει ο Διονύσης Σιμόπουλος: «Τα πάντα εκεί επάνω μοιάζουν αναλλοίωτα, γαλήνια και ειρηνικά! Κι όμως όλα όσα βλέπουμε δεν είναι παρά μια καλοστημένη απάτη! Γιατί αν επιχειρούσαμε ένα ταξίδι ανάμεσα στα άστρα, δεν θα βρίσκαμε ένα ήρεμο και αναλλοίωτο Σύμπαν, αλλά θα ανακαλύπταμε απτές αποδείξεις για το αντίθετο: μια συνεχή δημιουργία και καταστροφή, σ’ ένα εξαιρετικά «Βίαιο Σύμπαν…».

Ρεαλιστικές εικόνες ηλιακών εκρήξεων, προσκρούσεις μετεώρων και αστεροειδών σε πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, καταιγίδες διαττόντων, αστρικές εκρήξεις, πλανητικές αλλά και γαλαξιακές συγκρούσεις, αποτελούν μερικές μόνο από τις σκηνές, που συνθέτουν τον καμβά της παράστασης: «Το Βίαιο Σύμπαν». Ολα αυτά, κι ακόμη περισσότερα, προβάλλονται στον τεράστιο Θόλο του Πλανηταρίου, προσφέροντας ένα «πανηγύρι αισθήσεων» και μια εμπειρία μοναδική, ενώ ταυτόχρονα αποτελούν μιαν απτή απόδειξη ότι η επιστημονική επιμόρφωση μπορεί να δοθεί μ’ έναν τρόπο ευχάριστο και ψυχαγωγικό. Σημειώστε ακόμα ότι η ψηφιακή παράσταση «Το Βίαιο Σύμπαν», αποτελεί την πρώτη παραγωγή του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου για τη νέα χρονιά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή