Φυτοφάρμακα στα μαλλιά μας

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον περασμένο Δεκέμβριο δημοσιεύτηκε στην «Κ» ρεπορτάζ για τα παράνομα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται ευρέως στις γεωργικές καλλιέργειες και γινόταν λόγος για το «έγκλημα που συντελείται στον ελληνικό κάμπο». Η συντάκτις περιέγραφε πώς γίνεται η εισαγωγή από γειτονικές χώρες, όπως Τουρκία, Βουλγαρία, ΠΓΔΜ, αλλά και Ιταλία, επεσήμαινε κάποια νομοθετικά κενά και εξηγούσε ότι οι αγρότες τα προτιμούν γιατί είναι φτηνά, αγνοώντας μάλιστα τις συνέπειες που μπορεί να έχει η χρήση για τους καταναλωτές αλλά και για τους ιδίους.

Με έκπληξη διάβασα την επιστολή-διάψευση του υπουργού Γεωργίας Αλέξανδρου Κοντού προς την εφημερίδα, με την οποία «κατακεραύνωνε» τη συνάδελφο. Και τι δεν της καταλόγισε: ότι προκαλεί «δυσφήμηση των παραγόμενων ελληνικών προϊόντων, αναιτιολόγητη ανησυχία στους καταναλωτές-χρήστες». Οτι «η χώρα μας δεν είναι ξέφραγο αμπέλι», τα αγροτικά μας προϊόντα είναι «ασφαλή και ανώτερης ποιότητας, δεδομένου ότι παράγονται με κανόνες ορθών γεωργικών πρακτικών» και «έχουν τα μικρότερα όρια υπολειμματικότητας φυτοπροστατευτικών προϊόντων σε σχέση με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά», κι άλλα τέτοια.

Κοιμηθείτε ήσυχα, καταναλωτές, η καλή σας κυβέρνηση φροντίζει για την ασφάλεια αυτών που βάζετε στο πιάτο σας, μας είπε ο αρμόδιος υπουργός που με παράπονο μάλιστα έψεξε τη συνάδελφο γιατί «δεν αναγνώρισε ότι επί νέας διακυβέρνησης (Μάρτιος 2004 – έως σήμερα) έχουν ληφθεί σημαντικές, γενναίες αποφάσεις» για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας κ.λπ.

Δεν είδε ούτε άκουσε ο υπουργός Γεωργίας για τις νταλίκες και τα βαγόνια με μήλα και ροδάκινα που καθηλώθηκαν «επί νέας διακυβέρνησης» στα σύνορα της Ρωσίας γιατί διαπιστώθηκε στους ελέγχους ότι είχαν «δυο δάχτυλα» φυτοφάρμακο, και χρειάστηκε να πάρουν φωτιά τα τηλέφωνα του τότε υφυπουργού Εξωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη, για να πείσει τον πρόεδρο των πανίσχυρων ρωσικών επιμελητηρίων Γεβγένι Πριμακόφ να παρέμβει ώστε να μη χαθεί η ρωσική αγορά για τα φρούτα μας; Ούτε ενδεχομένως τον ενημέρωσε κανείς για τις προειδοποιήσεις της κεντρικής λαχαναγοράς του Μονάχου, όπου χτυπάει η καρδιά της διακίνησης των οπωροκηπευτικών της Ευρώπης, προς την ελληνική πλευρά να είναι ιδιαίτερα προσεκτική στη χρήση των φυτοφαρμάκων; Δεν υπέπεσε στην αντίληψη του ιδίου ούτε των συνεργατών του τίποτα απ’ όσα και οι πέτρες γνωρίζουν στις αγροτικές περιοχές για τη χρήση αγνώστου ταυτότητας μη εγκεκριμένων φυτοφαρμάκων, που έρχονται από τη γειτονιά μας και δηλητηριάζουν τα χωράφια μας και εν τέλει το στομάχι μας;

Πριν αλέκτορα φωνήσαι, στο τελωνείο των Κήπων στον Εβρο κατασχέθηκαν εκατό κιλά παράνομων φυτοφαρμάκων τουρκικής προέλευσης τα οποία προορίζονταν για τις ανάγκες Ελλήνων καλλιεργητών. Ας είναι καλά ο κ. υπουργός και ας αναρωτηθεί γιατί, παρά τις «γενναίες αποφάσεις της νέας διακυβέρνησης», οι επιστήμονες στην Κρήτη ανιχνεύουν ίχνη φυτοφαρμάκων στα μαλλιά των μικρών μαθητών!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή