Τι γραφει ο ξενος Τυπος

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

HERALD ΤRΙΒUΝΕ

Η αγωνία του Πάπα

Το πρώτο μήνυμα που μετέφερε στις αποσκευές του ο Πάπας Βενέδικτος ήταν διαφορετικό. Κατά τη διάρκεια της πτήσης του προς τις Ηνωμένες Πολιτείες αναφέρθηκε στο ζήτημα της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και νέων από παιδεραστές ιερωμένους στις ΗΠΑ. Ο Πάπας εξέφρασε «βαθιά ντροπή» για τα φαινόμενα αυτά λέγοντας: «Οταν διαβάζω τις αναφορές των θυμάτων τότε δυσκολεύομαι να καταλάβω, πώς μπορούν οι ιερωμένοι να προδίδουν το έργο που έχουν αναλάβει, να μεταφέρουν δηλαδή στα παιδιά την αγάπη του Θεού». Ο Πάπας Βενέδικτος ο 16ος ανακοίνωσε ότι η εκκλησία θα φροντίσει για τα θύματα και πως στα σεμινάρια των ιερωμένων θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να αποφευχθούν στο μέλλον ανάλογα φαινόμενα: «Θα αποκλείσουμε τελείως τους παιδεραστές από την ιεροσύνη. Για να το πούμε για άλλη μία φορά με σαφήνεια: οι παιδεραστές δεν μπορούν να είναι ιερωμένοι». Ο Πάπας δεν κρύβει ότι σε πολιτικά ζητήματα έχει διαφορετικές απόψεις από τον Αμερικανό πρόεδρο Μπους. Ο Βενέδικτος ήταν ανέκαθεν κατά του πολέμου στο Ιράκ και κατά της θανατικής ποινής. Αυτό όμως που ενδιαφέρει περισσότερο τον Βενέδικτο είναι να εξηγήσει στους Αμερικανούς όχι τις πολιτικές, αλλά τις θεολογικές του θέσεις. Μεταξύ άλλων θα τελέσει ανοιχτή θεία λειτουργία σε αθλητικό στάδιο της αμερικανικής πρωτεύουσας, ενώ αύριο θα μιλήσει στα Ηνωμένα Εθνη. Στη συνάντησή του με τον γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν θα κυριαρχήσουν θέματα όπως η καταπολέμηση της φτώχειας, η αλλαγή του κλίματος και ο διάλογος των πολιτισμών.

ΤURΚΙSΗ DAILY ΝΕWS

Αμφιβάλλουν οι νομομαθείς

Οι αλλαγές στο αμφιλεγόμενο άρθρο 301 του τουρκικού ποινικού κώδικα παρουσιάζονται από την τουρκική κυβέρνηση ως άλμα προς την ελευθερία του λόγου, αλλά οι νομομαθείς δεν έχουν εντυπωσιαστεί, καθώς πιστεύουν ότι η αμφισημία της γλώσσας ως προς τι συνιστά έγκλημα παραμένει προβληματική.

LΑ SΤΑΜΡΑ

Οι ψηφοφόροι και η αγορά!

Οι Ιταλοί πήγαν στην αγορά της πολιτικής και «αγόρασαν» μια νέα προσφορά. Σε επίπεδο συμβόλων μπορούμε να προσθέσουμε ότι τώρα φαίνεται να ολοκληρώθηκε το τέλος του 20ού αιώνα στην ιταλική πολιτική σκηνή. Εξαφανίστηκαν τα ονόματα που κυριάρχησαν, που έβαλαν τη σφραγίδα τους στον περασμένο αιώνα: κομμουνιστές, φασίστες, σοσιαλιστές και φιλελεύθεροι. Τώρα σήμανε η ώρα του κοινοβουλίου, για να επιβεβαιώσει και νομοθετικά τη νέα πολιτική πραγματικότητα.

SUDDΕUΤSCΗΕ ΖΕΙΤUΝG

Η Ιταλία έχασε τις εκλογές

Οι προεκλογικές δηλώσεις του Μπερλουσκόνι μας κάνουν να υποθέσουμε ότι θα χρησιμοποιήσει εκ νέου την εξουσία του, για να χτυπήσει τη δικαιοσύνη, να διασφαλίσει την αυτοκρατορία του στα ΜΜΕ και να προβάλει το εγώ του πατριάρχη. Βεβαίως ο Μπερλουσκόνι διαβεβαίωσε στον προεκλογικό του αγώνα ότι θα εξυγιάνει το πολιτικό σύστημα της Ιταλίας, αλλά η εμπειρία διδάσκει ότι δεν πρέπει να το πιστεύουμε. Ετσι φοβόμαστε ότι η Ιταλία έχασε τις εκλογές.

ΑRΑΒ ΝΕWS

Το αμερικανικό σχέδιο

Ο στρατηγός Πετρέους, όταν προ εβδομάδος κλήθηκε να μιλήσει για το Ιράκ ενώπιον του Κογκρέσου, ζήτησε την επ’ αόριστον αναβολή της αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων και εισακούστηκε από τον πρεσβευτή Ράιαν Κρόκερ. Λίγες ημέρες αργότερα ο πρόεδρος Μπους, μιλώντας στην 5η επέτειο της πτώσης της Βαγδάτης στήριξε το αίτημα του Πετρέους. Γεγονός που σημαίνει ότι 140.000 αμερικανικά στρατεύματα θα παραμείνουν στο Ιράκ τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους. Για τους Δημοκρατικούς, αυτή η απόφαση έχει ένα σαφές μήνυμα: Ο πρόεδρος αφήνει το προβληματικό θέμα του Ιράκ στο διάδοχό του. Κάποιος, θα μπορούσε ίσως να κατηγορήσει τον Πετρέους για το ότι υπέβαλε ένα τόσο κρίσιμο και αμφιλεγόμενο αίτημα. Η σύγκρουση στο Ιράκ δεν μπορεί να λυθεί μέσω στρατιωτικών μέσων και η κυβέρνηση Μπους δεν έχει ούτε τον τρόπο, ούτε την αξιοπιστία να προτείνει μια γενναιόδωρη πολιτική διευθέτηση. Κι αυτός είναι τώρα ο λόγος που ο πρόεδρος Μπους καλεί τους Αραβες φίλους να βοηθήσουν. Η απόφασή του να στείλει τον στρατηγό και τον πρεσβευτή σε περιοδεία στη Μέση Ανατολή προκειμένου να εξασφαλίσει αραβική στήριξη για την κυβέρνηση της Βαγδάτης αποτελεί έκπληξη, αλλά και περιπλέκει τα πράγματα. Ο ίδιος λόγος φέρνει την Κοντολίσα Ράις σε αρκετές χώρες του Κόλπου. Στον πυρήνα της αμερικανικής αποστολής θα βρεθεί το αίτημα προς τις αραβικές χώρες να ανοίξουν πρεσβείες στη Βαγδάτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή