Η φυλή του «τζετ σκι»

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τι θέλει ο άνθρωπος από τις διακοπές του; Ηρεμία, ξεκούραση, μια διακοπή από τους ρυθμούς της πόλης (γι’ αυτό άλλωστε λέγονται και διακοπές, γιατί διακόπτουμε κάτι που συνήθως κάνουμε), καλή παρέα, μερικά καλά βιβλία, φρέσκο ψάρι και πολύ κολύμπι (ή βουνό για να μην παρεξηγηθούν και οι λάτρεις των διακοπών σε υψόμετρο). Θα μείνουμε όμως στις παράκτιες περιοχές γιατί εκεί διαβιοί το νέο είδος παραθεριστών.

Εκεί λοιπόν που κάθεσαι ευτυχής κάτω από το δέντρο, την ομπρέλα σου (ή κατάφατσα στον ήλιο) και απολαμβάνεις τις μικρές χαρές της ζωής, ένας παρατεταμένος θόρυβος, σαν κομμένη εξάτμιση σου στραπατσάρει την ηρεμία και την απόλαυση. Σηκώνεις αλαφιασμένος το κεφάλι για να δεις, λίγα μέτρα από την ακτή συνήθως, έναν περίεργο τύπο εποχούμενο… πάνω στα κύματα. Δεν πρόκειται για θαύμα, αλλά για τη νέα μορφή επίδειξης και νεοπλουτισμού. Είναι τα τζετ σκι, οι θαλάσσιες μηχανές ελληνιστί, που δίνουν μια άλλη αίσθηση κυριαρχίας και ισχύος στους κατόχους τους. Τους οποίους ουδόλως ενδιαφέρει αν εκεί που… σκίζουν τα κύματα με τα θαλάσσια άλογά τους, θα κόψουν και το κεφάλι ενός καημένου βουτηχτή, που του αρέσει να απομακρύνεται από την ακτή και να απολαμβάνει τη θάλασσα και την ιαματικές ευεργεσίες της κολύμβησης.

Με την εμφάνιση των θαλάσσιων εποχούμενων, οι λουόμενοι έχουν αυτομάτως χάσει την ησυχία τους. Οχι μόνο γιατί οφείλουν να προσέχουν, ωσάν να βρίσκονται σε πολυσύχναστη λεωφόρο, πώς να αποφύγουν τον νέο καβαλάρη, αλλά και γιατί, κι αν ακόμα βρίσκονται στην ακτή, δεν μπορούν να ησυχάσουν από τον θόρυβο.

Αναρωτιέμαι τι είδους άνθρωποι είναι αυτοί; Λάτρεις των σπορ; Δύσκολο. Ούτε που κουνιούνται πάνω στα αγαπημένα τους θαλάσσια… δίτροχα. Μόνο κοπανιούνται. Λάτρεις της επίδειξης; Σίγουρα.

Το κυριότερο όμως σύμπτωμα που παρουσιάζουν όλοι αυτοί (οι οποίοι συνήθως είναι αναιδείς και θρασείς όταν κάποιος τους κάνει παρατήρηση για το ότι βρίσκονται πολύ κοντά σε λουόμενους) είναι η απόλυτη σύνδεση, σε σημείου διαστροφής, με τον θόρυβο. Δεν μπορεί να μη θέλουν να ησυχάσει λίγο το κεφάλι τους. Δεν μπορεί να μεταφέρουν αυτούσιο τον θόρυβο της οδού Ακαδημίας στο μακρινό ή το κοντινό νησί! Δεν μπορεί να διασκεδάζουν με τον πονοκέφαλο!

Τους παρατηρώ στη θάλασσα, τους παρατηρώ και όταν επιστρέφουν με το νέο τους απόκτημα στο σπίτι τους: το τζετ σκι, σαν νέο λάφυρο, πίσω από το Ι. Χ. Και ο οδηγός του αισθάνεται περιχαρής και, κυρίως, ξεχωριστός. Εχει φέρει τη νέα μόδα στο νησί και νομίζει ότι σκίζει τις θάλασσες (μόνο σμπαράλια τα νεύρα μας κάνει).

Η φυλή του τζετ σκι είναι η κατηγορία του νεοέλληνα που γνωρίζει μόνο να κάνει θόρυβο, γιατί μόνο έτσι νιώθει ότι ξεχωρίζει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή