Η ανακύκλωση και η πόλη…

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την άνοιξη, ο Δήμος Αθηναίων οργάνωσε μεγάλη γιορτή για την ανακύκλωση. Για δύο εβδομάδες οι διερχόμενοι την πλατεία Συντάγματος, υπό τους ήχους εκκωφαντικής ποπ μουσικής, μπορούσαν να τοποθετήσουν πλαστικά, μπουκάλια και αλουμίνια στις συσκευές που βρίσκονταν εκεί τοποθετημένες και δι’ αυτής της μεθόδου να μάθουν για την ανακύκλωση, «αυτόν τον άγνωστο». Η «εκστρατεία» που στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία, σύμφωνα με τα δελτία τύπου του δήμου, έληξε με την εκδήλωση κορύφωσης, ουσιαστικά μια δωρεάν συναυλία στην πλατεία. Τον Μάιο, ο δήμος οργάνωσε έκθεση με θέμα «Πράσινες Ταράτσες και Ολάνθιστα Μπαλκόνια» προκειμένου αυτή τη φορά οι Αθηναίοι να μάθουν πώς θα φυτέψουν παντού. Αλλες δηλώσεις οικολογικής συσκευασίας.

Τις επόμενες ημέρες η Αθήνα θα «πρασινίσει» ακόμα μια φορά, εικονικά πάντα, στο πλαίσιο του 1ου φεστιβάλ για το «Πράσινο Ντιζάιν» που διοργανώνει ο Δήμος Αθηναίων. Στο Σύνταγμα θα φιλοξενηθεί και «πράσινη μόδα», όπως γόβες από τσουβάλια. Ακόμα μια «πράσινη» ευκαιρία για δημόσιες σχέσεις.

Μουσικές, πανηγύρια, εκδηλώσεις, γόβες και βέβαια πολλά χρήματα, στον βωμό ενός ιερού σκοπού. «Της ευαισθητοποίησης των πολιτών στα θέματα του περιβάλλοντος». Μόνο που οι πολίτες στη συνέχεια πρακτικά δεν μπορούν να αποδείξουν ότι ευαισθητοποιήθηκαν. Μόλις ο θόρυβος των εκδηλώσεων κοπάσει, απομένουν μόνοι, στην ίδια πόλη. Λίγοι οι κάδοι ανακύκλωσης στα όρια του δήμου και οι πολίτες πρέπει κυριολεκτικά να τους ανακαλύψουν αν θέλουν να ανακυκλώσουν τις συσκευασίες τους. Καμία μέριμνα δεν υπάρχει για τα επικίνδυνα ηλεκτρονικά σκουπίδια. Ελάχιστο και κακοσυντηρημένο παραμένει το πράσινο στην πόλη… Μία εταιρεία μπορεί να προωθεί δράσεις προκειμένου να «πρασινίσει» το προφίλ της. Ενας καλλιτέχνης μπορεί να προβληματίζεται, να εμπνέεται, από τα προβλήματα του περιβάλλοντος και να δημιουργεί ανάλογα έργα. Οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι του μεγαλύτερου δήμου της χώρας, όμως, οφείλουν να λαμβάνουν μέτρα, να κάνουν πράξη την πολιτική που ευαγγελίζονται και μέσω αυτής να ευαισθητοποιούν τους πολίτες. Γιατί βέβαια ποιος θα μείνει ασυγκίνητος αν η ζωή του βελτιωθεί αισθητά;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή