Γραμματα Αναγνωστων

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μείωση του αφορολόγητου στους ελεύθερους επαγγελματίες

Κύριε διευθυντά

Θεωρώ το πακέτο των συγκεκριμένων μέτρων κραυγαλέα άδικο, όχι επειδή δεν υπάρχουν ελεύθεροι επαγγελματίες που φοροδιαφεύγουν, προς Θεού αυτό είναι γενικότερα και ευρύτερα γνωστό και όντως συμβαίνει. Αρα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση τα μέτρα, δεν μας λέει όμως ο κ. Νικολάου και η πληροφόρησή του, τι θα γίνει με αυτούς που δεν φοροδιαφεύγουν, γιατί υπάρχουν και τέτοιοι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Η δική μου επαγγελματική ιδιότητα είναι του ασφαλιστή. Κάνω μόνο αυτό, δεν έχω δηλαδή εισοδήματα από άλλες δραστηριότητες. Εμείς φορολογούμαστε στην «πηγή», όπως λέει και ο κ. Νικολάου, με 20% παρακράτηση φόρου, σε όποια ασφαλιστική εργασία κάνουμε, ο οποίος αποδίδεται στο κράτος (από τα ασφαλιστικά πρακτορεία ή εταιρείες) και στη συνέχεια (εάν δεν περνάμε το αφορολόγητο όριο), αποδίδονται πίσω σε εμάς με το εκκαθαριστικό της Εφορίας. Τα εισοδήματά μας προκύπτουν από τις βεβαιώσεις προμηθειών που εκδίδουν οι ασφαλιστικές εταιρείες ή πρακτορεία.

Οπως καταλαβαίνετε δεν μπορούμε να κρύψουμε τίποτε όσον αφορά τη φορολόγησή μας. Εκτός από εμάς όμως,υπάρχουν και άλλες κατηγορίες επαγγελμάτων που φορολογούνται με αυτόν τον τρόπο, καθώς και αυτοί -οι έντιμοι- που πληρώνουν κανονικά τον ΦΠΑ και τους άλλους φόρους τους – που δεν είναι και λίγοι.

Με αυτούς τι θα γίνει; Ισως θα έπρεπε να σκεφθούν οι ιθύνοντες τη λύση της δημιουργίας μιας ειδικής ομάδας ελεύθερων επαγγελματιών -αυτοί που δεν μπορούν να κρύψουν τα εισοδήματά τους- της οποίας δεν θα θιχτεί το αφορολόγητο όριο, καθώς και τη δημιουργία κάποιων κινήτρων για τους άλλους τους έντιμους επαγγελματίες.

Ιορδανης Μουλλακης
Εδεσσα

Δαπάνη γυαλιών οράσεως

Κύριε διευθυντά

Προ τριετίας περίπου ο τότε υπουργός Υγείας κ. Ν. Κακλαμάνης ενέκρινε για πρώτη φορά τη χορήγηση 50 ευρώ ανά τριετία στους ασφαλισμένους του Δημοσίου (ΟΠΑΔ) για αγορά διορθωτικών γυαλιών. Το μέτρο σωστό και δίκαιο. Ισχύει άλλωστε προ πολλών ετών σε άλλα Ταμεία και με πολύ μεγαλύτερα ποσά, που ποικίλουν από Ταμείο σε Ταμείο (ΤΥΔΚΥ, ΙΚΑ, Τράπεζες, ΔΕΗ, ΟΤΕ κ.λπ.). Το μέτρο αυτό κατά ανεξήγητο τρόπο δεν ισχύει για τα μέλη οικογενειών των Στρατιωτικών. Προφανώς από παράλειψη. Κατά τη γνώμη μου, θα πρέπει αμέσως να επεκταθεί και σε αυτούς, και επειδή το ποσό είναι ανεπαρκές, να βελτιωθεί, δηλαδή να γίνει 80-100 ευρώ τουλάχιστον και να ισχύει ανά 2ετία και οπωσδήποτε συχνότερα στα παιδιά. Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να κάνω και μια άλλη παρατήρηση. Το χρόνιο γλαύκωμα είναι μια σοβαρή χρόνια πάθηση που απαιτεί φαρμακευτική θεραπεία εφ’ όρου ζωής. Είναι άδικο να μην συμπεριλαμβάνεται το χρόνιο γλαύκωμα στις παθήσεις εκείνες που συνεπάγονται μικρότερη ή καθόλου συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη. Ας γίνει κάτι και γι’ αυτό.

Ι. Δ. Κουφακης
Οφθαλμίατρος Λάρισα

Αίτηση συγγνώμης

Κύριε διευθυντά

Οπρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) κ. Ρογκ, ξέχασε γρήγορα τον λόγο που εξεφώνησε κατά την τελετή λήξεως των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας «Ευχαριστούμε Ελλάδα… κ.λπ.». Στο Πεκίνο έκανε ένα ατυχές, φθηνό χιούμορ, δηλώνοντας ότι «απονέμει το χρυσό μετάλλιο του ντόπινγκ στην Ελλάδα». Στους φετινούς αγώνες αρκετοί αθλητές μας, προμελετημένα ή από βλακώδη άγνοια και τυφλή εμπιστοσύνη στους προπονητές τους, ευρέθησαν ντοπαρισμένοι, αυτό όμως δεν δίνει το δικαίωμα στον κ. Ρογκ να προσβάλει ένα ολόκληρο έθνος, αποδίδοντας συλλογική ευθύνη και ταυτίζοντάς το με τους ολίγους παρανομίσαντες. Το ολίσθημα ήταν μεγάλο και δυστυχώς κανείς από τους παρευρισκομένους επικεφαλής της αντιπροσωπείας μας ή της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής δεν παρενέβη για να τον υποχρεώσει να ζητήσει συγγνώμη και να ανακαλέσει την ύβρη. Νομίζω ότι για αποκατάσταση της προσβολής, η κυβέρνηση, σε συνεργασία με την ελληνική Ο.Ε., πρέπει να διαμαρτυρηθεί και να υποβάλει πρόταση μομφής κατά του προέδρου της ΔΟΕ, απαιτώντας αίτηση συγγνώμης προς τον λαό μας. Εάν δεχόμαστε προσβολές από τον κάθε αθλητικό παράγοντα, που από το πουθενά (με την ψήφο μας), ανήλθε στο ύπατο αξίωμα του αθλητισμού, τότε είμαστε άξιοι προσβολών και από τους βοηθούς του.

Φυσικά ο κ. Ρογκ, παρ’ ότι ευρέθησαν Αμερικανοί και Ρώσοι αθλητές ντοπαρισμένοι, δεν σκέφθηκε να απονείμει αργυρό ή χάλκινο μετάλλιο στα αντίστοιχα έθνη, γιατί ξέρει ότι θα έτριζε η καρέκλα της πλουσιοπάροχης θέσης του.

Γιωργος Αραμπατζης
Χολαργός

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή