Το Πείραμα της Γενεύης

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σας μεταφέρω μερικούς τίτλους εφημερίδων που προσπαθούν να επισημάνουν το νόημα και την ουσία του γιγαντιαίου επιστημονικού πειράματος που αυτές τις μέρες επιχειρείται στη Γενεύη. Η «Καθημερινή» έγραφε στον κεντρικό πρωτοσέλιδο τίτλο της: «Ταξίδι στην αρχή του Σύμπαντος». Κάποια άλλη εφημερίδα ανήγγειλε το επικείμενο «Ραντεβού με τον Θεό». Και μια τρίτη προεξοφλούσε ή πιθανολογούσε την ανεύρεση ή την αποκάλυψη του «Σωματιδίου του Θεού», με το οποίο ο Υψιστος πριν από 14 δισεκατομμύρια χρόνια έκτισε το Σύμπαν, με τέτοιο τρόπο ώστε να καταλήξει στον Ανθρωπο, ο οποίος τελικά θα αποκαλύψει τα μυστικά του.

Οι τίτλοι ομολογουμένως επισημαίνουν την ουσία και τις αχαλίνωτες φιλοδοξίες ενός επιστημονικού πειράματος. Δεν σας κρύβω ότι όλα αυτά με τρομάζουν. Οχι τόσο για τις «μαύρες τρύπες», που ενδεχομένως θα προκληθούν και θα καταβροχθίσουν τον πλανήτη μας και ολόκληρο το ηλιακό σύστημα και μαζί όλες τις γνώσεις που μέχρι τώρα κατακτήσαμε για το Σύμπαν. Οι επιστήμονες μας βεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος, και πραγματικά με καθησύχασαν.

Με τρομάζει περισσότερο ότι το Πείραμα προσπαθεί να αποκαλύψει την Πρώτη Αρχή, τη Θεμελιώδη Αιτία, το Απόλυτο Γεγονός, πέρα από το οποίο υπάρχει μόνο ο Θεός ή το Τίποτα. Ετσι τουλάχιστον εμείς οι απλοϊκοί άνθρωποι, χωρίς ιδιαίτερες επιστημονικές γνώσεις, αντιλαμβανόμαστε το Πείραμα. Την εντύπωση αυτή ενισχύουν και οι πληροφορίες για τα μέσα που οι επιστήμονες χρησιμοποιούν στις υπόγειες στοές στα γαλλοελβετικά σύνορα. Η ίδια η μηχανή του Πειράματος κινείται στα όρια του Απόλυτου Γεγονότος, πέρα από το οποίο, εμείς οι απλοϊκοί, δεν μπορούμε να σκεφθούμε ή να υποθέσουμε τίποτα άλλο. Είναι, λέει, η πιο περίπλοκη μηχανή που κατασκεύασε ο άνθρωπος στην ιστορία του. Μας μιλούν για ασύλληπτα μεγέθη: Για ταχύτητες που ελάχιστα απέχουν από την ταχύτητα του φωτός (ή μήπως την παραβιάζουν, παραβιάζοντας ταυτόχρονα την «έσχατη γνώση»;). Οι θερμοκρασίες κινούνται σε επίπεδα πολύ πάνω από το Μηδέν, έως και 100.000 φορές μεγαλύτερες από τις θερμοκρασίες που αναπτύσσονται στον πυρήνα του Ηλιου. Ή πολύ κάτω από το Μηδέν και πλησιάζουν το Απόλυτο Μηδέν. Με εξίσου μεγάλες ταχύτητες κινούνται οι πληροφορίες, όπως οι σκέψεις στον εγκέφαλό μας.

Επιδιώκουν μιαν απάντηση που θα είναι τελειωτική, ταυτόχρονα τέλεια στην επάρκειά της αλλά και το τέλος των απαντήσεων. Μετά από αυτήν δεν θα υπάρξουν ούτε ερωτήσεις ούτε απαντήσεις;

Η επιστήμη, και γενικά η γνώση, μέχρι τώρα δεν κινήθηκε προς «τελειωτικές» απαντήσεις. Αντίθετα, ήταν ένα παιχνίδι ανάμεσα στη γνώση και στην άγνοια. Κάθε γνώση απαντάει σε μια άγνοια και ταυτόχρονα αποκαλύπτει και προσθέτει περισσότερες άγνοιες από όσες έλυσε. Περισσότερες ερωτήσεις από τις απαντήσεις που έδωσε. Το ίδιο ελπίζω ότι θα συμβεί και τώρα…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή