CΕRΝεται πανικός

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι συντελειολόγοι δεν λείπουν ποτέ. Το 1910, ας πούμε, οι «σκοτεινοί προφήτες» είχαν πείσει πολλούς ότι ο κομήτης του Χάλεϊ που προσέγγιζε τη Γη θα την κατέστρεφε. Πανικοβλήθηκε ο κόσμος και κάμποσοι έσπευσαν να ξεπουλήσουν ό, τι είχαν και δεν είχαν, ώστε με τα λεφτά που θα έπαιρναν να απολαύσουν τις έσχατες μέρες τους. Οι κερδισμένοι της ιστορίας ήταν όσοι αγόρασαν σπίτια, πλοία, εργοστάσια, βασισμένοι στην εξής απλή σκέψη: Αν όντως καταστραφεί ο πλανήτης, τι είχαμε τι χάσαμε. Αν όμως αναβληθεί η συντέλεια, θα μας μείνουν όσα θ’ αγοράσουμε κοψοχρονιά και θα ζήσουμε ζωή χαρισάμενη.

Τώρα, με το πείραμα του CERN, που αποσκοπεί στην προσομοίωση της κοσμογονικής Μεγάλης Εκρηξης και στον εντοπισμό του «σωματιδίου του Θεού», δεν εκδηλώθηκε πανικός. Προς το παρόν. Οσο θα κρατάει το πείραμα είναι βέβαιο ότι θα πολλαπλασιάζονται (στην τηλεόραση, στο Διαδίκτυο και στα λαϊκά φύλλα) οι διακινητές σεναρίων συνωμοσίας και οι έμποροι τρόμου. Κι έτσι και ασχοληθούν με το θέμα τα πρωινάδικα (που ήδη επιστράτευσαν τον κ. Λιακόπουλο) και τα παράθυρα στα δελτία των οχτώ, απολύτως ειδικευμένα στο παν και στο τίποτε (αν έχεις αναλύσει το ζήτημα Βουλγαράκη κι έχεις χαρτογραφήσει τη μαύρη τρύπα του νόμιμου που καταπίνει το ηθικό, σιγά μη δεν μπορείς να μιλήσεις για τις μαύρες τρύπες του σύμπαντος και τα κουάρκ), ίσως δούμε ανθρώπους να τρέχουν στο Ζάλογγο, για να αποχαιρετήσουν χορεύοντας τον μάταιο τούτο κόσμο.

Και τώρα πάντως αν μπει κάποιος σε ορισμένα σάιτ και μπλογκ θα τρομάξει. Κι όχι από το μέγεθος του κινδύνου που τάχα μας απειλεί αλλά από το μέγεθος της ανθρώπινης αφέλειας. Διαβάζεις λοιπόν εκεί, μαζί με άλλα ευφάνταστα, ότι το πείραμα το σκάρωσαν οι ιταμοί Αμερικανοί για ν’ ανοίξουν τις αστρικές πύλες και τις πύλες της Κοίλης Γης και να ορμήσουν καταπάνω μας οι τρισάθλιοι Νεφελίμ και Καραπιπερίμ για να μας υποτάξουν. Ναι, σε όλα είχε δίκιο τελικά ο Αϊνστάιν. Ακόμα κι όταν έλεγε το εξής: «Δύο τινά είναι απέραντα, το σύμπαν και η βλακεία. Και για το πρώτο δεν είμαι απολύτως βέβαιος» …

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή