Κυρίαρχη η καχυποψία

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Πέτρος Μάρκαρης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, είπε ότι κινδυνεύει να μείνει… άνεργος και ότι θα πρέπει να αναζητήσει άλλα πεδία αντί της αστυνομικής μυθιστοριογραφίας, γιατί αδυνατεί να φτάσει την πλοκή και τις προεκτάσεις του σκανδάλου του Βατοπεδίου. Αυτό, όμως, που διαπιστώνει για το πραγματικό -και όχι φανταστικό- όχι μόνο ο φημισμένος συγγραφέας, αλλά και ο κάθε ένας που στοιχειωδώς παρακολούθησε την εξέλιξη των αποκαλύψεων γύρω από το real estate της μονής, δεν πρόκειται να το διαπιστώσει η εξεταστική επιτροπή της Βουλής ούτε, πιθανότατα, η δικαιοσύνη. Οχι τόσο επειδή η επιτροπή ολοκληρώνει τις εργασίες της εσπευσμένα, αλλά γιατί εξ αρχής δεν υπήρχε η βούληση να πέσει άπλετο φως στην όλη υπόθεση.

Η κυβέρνηση σύρθηκε εκούσα άκουσα στην Εξεταστική και κύριος στόχος της ήταν ο συμψηφισμός των ευθυνών και η αποσιώπηση. Η αξιωματική αντιπολίτευση επικέντρωσε τις προσπάθειες στο πώς θα καταφέρει το μεγαλύτερο δυνατόν πλήγμα στη Νέα Δημοκρατία, κάνοντας πολλές φορές την τρίχα τριχιά. Και τα μικρότερα κόμματα ασχολήθηκαν περισσότερο με το πώς θα φθείρουν τα δύο μεγάλα προκειμένου να προσκομίσουν δημοσκοπικά οφέλη. Το αναμενόμενο τέλος της έρευνας της εξεταστικής επιτροπής είναι περίπου ότι τίποτε αξιόμεμπτο έγινε από το πολιτικό προσωπικό της χώρας. Ουδείς από όσους ενεπλάκησαν στην αγοραπωλησία των οικοπέδων – φιλέτων δεν κατάλαβε περί τίνος πρόκειται. Η παρέλαση των υπουργών στη Βουλή και η αλληλομετάθεση των ευθυνών δεν στοιχειοθετούν καν την εκτίμηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιώργου Σανιδά περί «παραπλάνησης».

Οι υπουργοί της παρούσης και της προηγούμενης κυβέρνησης απλώς… προήδρευαν. Και έδειξαν τυφλή εμπιστοσύνη στους δημόσιους υπαλλήλους και στην κρατική γραφειοκρατία, η οποία επέδειξε αξιοθαύμαστη αποτελεσματικότητα. Σε αντίθεση με την ταλαιπωρία που συναντούν συνήθως οι πολίτες για να διεκπεραιώσουν κάποια, λίγο πολύπλοκη, γραφειοκρατική διαδικασία στις υπηρεσίες του Δημοσίου, στην περίπτωση του Βατοπεδίου όλα λειτούργησαν γρήγορα και άψογα.

Οι πολιτικοί αναμένεται να εξέλθουν, για άλλη μία φορά, άμεμπτοι από την όλη διαδικασία. Το ανάθεμα για τον τρόπο με τον οποίο δυο μοναχοί διευκολύνθηκαν για να στήσουν την επικερδή επιχείρηση, που ζημίωσε με πολλά εκατομμύρια ευρώ το Δημόσιο, θα πέσει σε κάποιους κρατικούς αξιωματούχους, άντε και στον Εφραίμ και σε ορισμένους από την επιχειρηματική παρέα της Βόρειας Ελλάδας, που ενεπλάκη στο σκάνδαλο. Αν πέσει, γιατί με τους ρυθμούς που κινείται η δικαιοσύνη, μέχρι τότε θα έχει ξεσπάσει ένα νέο σκάνδαλο, το οποίο με τη σειρά του θα ξεχαστεί έως το επόμενο. Το ίδιο συνέβη με το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου, των αμυντικών προμηθειών, του καρτέλ στο γάλα, των τηλεφωνικών υποκλοπών και των δομημένων ομολόγων

Αντιθέτως, αυτό που δυστυχώς θα μείνει είναι η εμπέδωση της γενικής καχυποψίας, η σκιά της οποίας πέφτει όλο και βαρύτερη στον πολιτικό κόσμο της χώρας τα τελευταία χρόνια. Αυτή θα βρει μπροστά του και το ΠΑΣΟΚ, αν όντως ο καταλογισμός των πολιτικών ευθυνών, που δείχνουν οι έρευνες της κοινής γνώμης, εκφραστεί και στις κάλπες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή