Τι γραφει ο ξενος Τυπος

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

HERALD ΤRΙΒUΝΕ

Η ευθύνη

Οι ηγέτες της Ρωσίας και της Κίνας άδραξαν την ευκαιρία που τους δίδει η σύνοδος του Νταβός για να εκτοξεύσουν βέλη κατά των καπιταλιστών «αδελφών» τους, επιρρίπτοντάς τους ευθύνες για την παγκόσμια κρίση. Ωστόσο και οι δύο -Πούτιν και Τζιαμπάο- δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν μαζί τους προκειμένου να συμβάλουν στην αναθέρμανση της παγκόσμιας οικονομίας. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν αναφέρθηκε στην οικονομική «τέλεια καταιγίδα», που αποδεκάτισε το παλιό σύστημα. Από την πλευρά του, ο Κινέζος ηγέτης μίλησε για ακατάλληλες μακροοικονομικές πολιτικές και ακατάλληλο μοντέλο ανάπτυξης που χαρακτηρίζεται από υψηλή κατανάλωση και μακροπρόθεσμη χαμηλή αποταμίευση. Οπως ο Πούτιν, όμως, έτσι και ο Κινέζος ηγέτης άφησε να εννοηθεί ότι θέλει να συνεργαστεί με τη Δύση για την επίλυση των προβλημάτων. Στη διάρκειας 30 λεπτών ομιλία του, ο Πούτιν περιέγραψε τη Ρωσία ως αξιόπιστο εταίρο σε θέματα ενέργειας, εμπορίου και πολιτικής. «Δεν μπορούμε να παραμείνουμε απομονωμένοι και οικονομικά αυτάρκεις» δήλωσε ο πρόεδρος Πούτιν, προσθέτοντας ότι «όλοι είμαστε στο ίδιο καράβι».

DW

Ποια κρίση;

Αν το κριτήριο είναι η διάθεση κατανάλωσης, δεν έχει αγγίξει ακόμα τους Γερμανούς. Η καταναλωτική τους διάθεση παραμένει αμείωτη, μολονότι οι αναλυτές προαναγγέλλουν τη μεγαλύτερη κάμψη από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η κατανάλωση δεν φαίνεται να μειώνεται, διαπιστώνει ο Ρολφ Μπιρκλ από το Ινστιτούτο Ερευνας Αγοράς (GfK), η τελευταία έρευνα του οποίου δόθηκε χθες στη δημοσιότητα στη Νυρεμβέργη. «Η τάση για μεγαλύτερες αγορές ερμηνεύεται από το ότι αυτή τη στιγμή έχουμε τον χαμηλότερο πληθωρισμό. Αυτό λειτουργεί ελαφρυντικά για τον προϋπολογισμό των νοικοκυριών και δημιουργεί καλό κλίμα, με συνέπεια οι αγορές να είναι απροσδόκητα αυξημένες», εξήγησε ο Ρολφ Μπιρκλ. Η έρευνα του Ινστιτούτου GfK διαπίστωσε ότι η καταναλωτική διάθεση για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2007 βρίσκεται στο πεδίο με θετικό πρόσημο. Ο δείκτης κατανάλωσης σήμερα είναι πάνω από το μέσον όρο. Και μάλιστα σε σύγκριση με τον περασμένο Δεκέμβριο, ο δείκτης καταναλωτικής διάθεσης τον Ιανουάριο έκανε άλμα 22 μονάδων προς τα πάνω και βρίσκεται στις 15,5 μονάδες.

L’ΕSΤ

«Μαύρη Πέμπτη»

Οι Γάλλοι, ενωμένοι κάτω από την ίδια αγωνία για ένα αβέβαιο μέλλον, κατέβηκαν χθες στους δρόμους. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κοινωνική δυσαρέσκεια είναι εμφανής και συνεχώς αυξάνεται. Τρεις στους τέσσερις κρίνουν δικαιολογημένες τις κινητοποιήσεις. Στην ουσία, η χθεσινή γενική απεργία ήταν αφενός πρόβα τζενεράλε και αφετέρου προειδοποίηση προς τον Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος ήδη έχει μπροστά του τον βραχνά των μαθητών, οι κινητοποιήσεις των οποίων τον ανάγκασαν να αναβάλει το μεταρρυθμιστικό σχέδιό του για την παιδεία. Η «Μαύρη Πέμπτη» θα αποτελέσει τη βάση για μελλοντικές ρήξεις; Από την πλευρά του ο Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος δεν τα πηγαίνει άσχημα στις δημοσκοπήσεις, εξακολουθεί να πιστεύει ότι το μεγαλύτερο ατού του είναι οι μεταρρυθμίσεις. Γι’ αυτό τον εξέλεγε ο γαλλικός λαός. Η «Μαύρη Πέμπτη» υπήρξε μάννα εξ ουρανού για τη σοσιαλίστρια Μαρτίν Ομπρί, γι’ αυτό και προώθησε την πρόταση μομφής. Οι σοσιαλιστές ξαναβρίσκουν τη φωνή τους και κάποιοι ελπίζουν ότι θα κινηθούν σωστά ώστε να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά. Τέλος, η «Μαύρη Πέμπτη» αποτέλεσε πρόκληση για τα συνδικάτα.

ΤΗΕ GUΑRDΙΑΝ

Πείνα στη Σομαλία

Οι προσπάθειες για την αναζήτηση κυβέρνησης, η οποία θα βοηθήσει να επιστρέψει η τάξη στη Σομαλία δεν πάνε καλά, καθώς οι ισλαμικές φατρίες, οι πολέμαρχοι και τα κακοποιά στοιχεία εκμεταλλεύονται το κενό εξουσίας που παρουσιάστηκε αυτή την εβδομάδα με την αποχώρηση των στρατευμάτων της Αιθιοπίας. Οι άνθρωποι των ανθρωπιστικών οργανώσεων και των ομάδων αρωγής δεν μασάνε τα λόγια τους: η καταστροφή βρίσκεται στη γωνία. Υπάρχει βεβαίως η εσχάτη των λύσεων, δηλαδή ο σχηματισμός κυβέρνησης εθνικής ενότητας, με τη συμμετοχή της εξόριστης κυβέρνησης (TFG), η οποία στηρίχθηκε από τους Δυτικούς, και της μετριοπαθούς ισλαμικής αντιπολίτευσης (ARS). Θεωρητικά, αν επιτευχθεί μια τέτοια προσέγγιση, το κοινοβούλιο θα εκλέξει νέο πρόεδρο, κατά πάσα πιθανότητα τον ηγέτη του ARS σεΐχη Σαρίφ Αχμέντ, ο οποίος έχει τη δυνατότητα να ενώσει τη χώρα. Στο μεταξύ, όμως, το Μογκαντίσου είναι πεδίον παρανομίας, ενώ σύμφωνα με τον ΟΗΕ 3,25 εκατ. Σομαλοί εξαρτώνται από την ξένη βοήθεια και 1,3 εκατ. έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή