Δυσμενείς προοπτικές

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου κ. Μπαράκ Ομπάμα στην Τουρκία πιστοποίησε τη στρατηγική αναβάθμιση αυτής της χώρας, ενώ ανέδειξε έλλειμμα σοβαρότατο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής τα τελευταία χρόνια. Το ερώτημα είναι εάν το πρόβλημα κατέστη αντιληπτό ή εάν αίσθημα αυταρεσκείας διακατέχει τους αρμοδίους εν Ελλάδι.

Υπάρχουν γεωγραφικές παράμετροι που συνεργούν στην αύξηση της στρατηγικής σημασίας της Τουρκίας, όπως η γειτνίασή της με τη Γεωργία, το Ιράν, το Ιράκ και τη Συρία – τόξο αναταραχής και μείζονος αμερικανικού ενδιαφέροντος. Και βεβαίως καμία ελληνική κυβέρνηση δεν είναι δυνατόν να αναιρέσει τα γεωγραφικά δεδομένα.

Η υστέρηση όμως σε κάποιον τομέα έπρεπε να αντισταθμισθεί με αύξηση της δραστηριότητας στο διπλωματικό επίπεδο, όχι με στόχο να υπερκερασθεί η Τουρκία -προοπτική ανέφικτη- αλλά για να διατηρήσει η Ελλάς κάποια από τα ερείσματά της στην περιοχή.

Από την εποχή, ωστόσο, των κυβερνήσεων του κ. Κώστα Σημίτη άρχισε μια σταδιακή απόσυρση της Ελλάδος από τη Μέση Ανατολή, που συνεχίσθηκε και επί των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας. Οι σχέσεις που είχε καλλιεργήσει η Ελλάς επί Ανδρέα Παπανδρέου με το Ιράν, τη Συρία και τους Παλαιστινίους ατόνησαν· όμως εάν η Αγκυρα προσελκύει το έντονο ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον, σε αυτή τη φάση, είναι και επειδή η Τουρκία ανέπτυξε στενότατους δεσμούς με τις συγκεκριμένες χώρες.

Η διαπίστωση αυτή δεν πρέπει να αποθαρρύνει την ελληνική πλευρά, διότι η Τουρκία δεν είναι βέβαιο ότι μπορεί να λειτουργήσει τόσο αποτελεσματικά όσο φαντάζονται οι Αμερικανοί· οι ηγεσίες των χωρών αυτών είναι ιδιαιτέρως δύσπιστες. Ας ξεκινήσει συνεπώς μια δραστηριοποίηση της Ελλάδος με τρόπο συστηματικό σε αυτήν την περιοχή.

Η Αγκυρα, βεβαίως, δεν θα παράσχει υπηρεσίες στους Αμερικανούς δίχως αντάλλαγμα· θα ήταν άλλωστε παράλογο. Η υποστήριξη του κ. Ομπάμα στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας έχει συμβολική διάσταση, καθώς η Γερμανία και η Γαλλία προβάλλουν αντιρρήσεις εντονότατες. Η στήριξη των ΗΠΑ προς την Αγκυρα θα εκδηλωθεί, ως αναμένουν ορισμένοι, στο Κυπριακό, με σχέδιο χειρότερο από εκείνο του Ανάν, που είχαν απορρίψει οι Ελληνοκύπριοι με ποσοστό 76%.

Η μόνη υποστήριξη που εξασφάλισε η ελληνική πλευρά από τον κ. Ομπάμα όσο βρισκόταν στην Τουρκία ήταν η θέση του για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Αλλά στο θέμα αυτό η Τουρκία δεν πρόκειται να συναινέσει παρά μόνον εάν εξασφαλίσει ευνοϊκές γι’ αυτήν ρυθμίσεις στη Δυτική Θράκη, όπως η εκλογή του μουφτή. Θα πρέπει συνεπώς να εξετασθεί εάν μια τέτοια προοπτική θα ήταν εξυπηρετική των ελληνικών συμφερόντων.

Αλλά η πλέον δυσμενής εξέλιξη των τελευταίων ημερών ήταν η αποξένωση της Ελλάδος από τη Γερμανία της καγκελαρίου κ. Αγκελα Μέρκελ, για όποιους λόγους και εάν συνέβη. Σημαντικές οι σχέσεις των Αθηνών με τις ΗΠΑ, τους Βαλκάνιους γείτονές μας και την Αγκυρα, αλλά σημαντικότερες οι σχέσεις μας με τους ισχυρούς εταίρους στην Ε. Ε., διότι πλείστα όσα εξαρτώνται από τις κεντροευρωπαϊκές δυνάμεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή