Να μην επαναπαυθούν στο χθεσινό αποτέλεσμα

Να μην επαναπαυθούν στο χθεσινό αποτέλεσμα

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η χθεσινή «καθαρή» νίκη του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές ήταν η πρώτη υπό την ηγεσία του κ. Γιώργου Παπανδρέου και η πρώτη με μεγάλη διαφορά έναντι της Ν. Δ. από το 1996. Αποκτά, δε, μεγαλύτερη πολιτική βαρύτητα καθώς το ποσοστό του είναι υψηλό και σηματοδοτεί ότι ο στόχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για αυτοδυναμία στις προσεχείς εθνικές εκλογές είναι εφικτός. Τούτο έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς τις προηγούμενες ημέρες ο κ. Γ. Παπανδρέου είχε δημοσίως δεσμευθεί ότι το ΠΑΣΟΚ θα προκαλέσει την προσφυγή στις κάλπες με μοχλό την προεδρική εκλογή του προσεχούς Μαρτίου. Εάν το ποσοστό του ήταν χαμηλότερο, εκ των πραγμάτων το αίτημα για πρόωρες εκλογές θα είχε αποδυναμωθεί, καθώς θα άνοιγε μια μεγάλη συζήτηση περί κυβερνήσεων συνεργασίας, ενώ η Ιπποκράτους θα χρεωνόταν ότι επιλέγει να οδηγήσει τη χώρα σε αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις εν μέσω της οικονομικής κρίσης.

Η χθεσινή νίκη «πιστώνεται» σε μεγάλο βαθμό στον κ. Γ. Παπανδρέου. Οχι μόνο επειδή επέλεξε να σηκώσει μόνος σχεδόν το βάρος της προεκλογικής εκστρατείας. Αλλά και επειδή πολλοί στο ΠΑΣΟΚ είχαν σπεύσει να του χρεώσουν τις ήττες που προηγήθηκαν. Το ερώτημα, σε ποιο βαθμό το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα ενισχύσει το «ηγετικό» προφίλ του κ. Γ. Παπανδρέου μένει να αποδειχθεί τους επόμενους μήνες. Πάντως, είναι δεδομένο ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα «αναμετράται» πλέον με τον πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή υπό σαφώς καλύτερους όρους.

Ομως, θα ήταν λάθος ο κ. Γ. Παπανδρέου και η Ιπποκράτους να επαναπαυθούν στο χθεσινό αποτέλεσμα. Πρώτον, από σήμερα το ΠΑΣΟΚ θα αντιμετωπίζεται ως πιθανή επόμενη κυβέρνηση και ο κ. Γ. Παπανδρέου ως πιθανός νέος πρωθυπουργός. Ως εκ τούτου, ο δημόσιος λόγος τους και η πρακτική τους θα αξιολογούνται με διαφορετικό τρόπο από τους πολίτες, που είναι ευνόητο να ζητούν συγκεκριμένες θέσεις για τα μείζονα προβλήματα της χώρας και κυρίως για την οικονομία. Ενα πεδίο όπου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει προβεί σε εξαγγελίες εμφανώς αναντίστοιχες με την οικονομική κατάσταση της χώρας, όπως την έχει περιγράψει ο ίδιος. Δεύτερον, ο κ. Γ. Παπανδρέου θα πρέπει να καταδείξει με μεγαλύτερη ευκρίνεια με ποιους θα κυβερνήσει. Σε ποια στελέχη, δηλαδή, θα εμπιστευθεί κρίσιμα χαρτοφυλάκια. Μέχρι στιγμής ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν το έχει πράξει. Είναι πάντως θετικό ότι ο κ. Γ. Παπανδρέου έχει δεσμευθεί ήδη πως δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να στραφεί σε στελέχη που έχουν συνδεθεί με αρνητικές πτυχές της διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή