«Ως Αθηναίο Πολίτη», φίλο σταθερό των θέσεων της Ελλάδος, τίμησε η Βουλή των Ελλήνων με το Βραβείο για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία τον πρώην Γάλλο πρόεδρο κ. Valery Giscard d’ Estaing.

«Ως Αθηναίο Πολίτη», φίλο σταθερό των θέσεων της Ελλάδος, τίμησε η Βουλή των Ελλήνων με το Βραβείο για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία τον πρώην Γάλλο πρόεδρο κ. Valery Giscard d’ Estaing.

4' 27" χρόνος ανάγνωσης

Οι τρεις σημαίες, η γαλανόλευκη, η γαλλική και της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τα 27 αστέρια, κυμάτιζαν στο μπαλκόνι της Βουλής των Ελλήνων, πάνω από το Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη. Το κόκκινο χαλί στα σκαλοπάτια περνούσε από την επίσημη είσοδο και οδηγούσε στον χώρο της τελετής απονομής του Βραβείου για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία για το 2009, που ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Δημήτρης Σιούφας, με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. του Συμβουλίου του Ιδρύματος για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, επέδωσε, χθες, παρουσία του πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή, στον πρώην πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, τον ευπατρίδη της πολιτικής και συνεπή φίλο και σύμμαχο της Ελλάδος σε δύσκολες εποχές κ. Valery Giscard d’ Estaing «σε αναγνώριση της αποφασιστικής του συνεισφοράς στην οικοδόμηση της Ενωμένης Ευρώπης και στην προώθηση των δημοκρατικών, των πολιτικών και ανθρωπιστικών της αξιών, καθώς και για την καθοριστική συμβολή του στην ένταξη της Ελλάδος στην ευρωπαϊκή οικογένεια». Στην υποβλητική αίθουσα, κατάμεστη από επισήμους, Ελληνες και ξένους, χαρά, συγκίνηση, περηφάνια για τον Γάλλο πρόεδρο, τον αυθεντικό φιλέλληνα που μορφώθηκε με την ελληνική παιδεία και από τα μαθητικά θρανία διδάχθηκε τη δημοκρατία μέσα από τον Αριστοτέλη και τον Θουκυδίδη και τις αξίες του πολιτισμού από τους Διαλόγους του Πλάτωνος. Τα συναισθήματα αυτά ένωναν το επώνυμο ακροατήριο σε κοινό θαυμασμό και αγάπη για τον κ. Valery Giscard d’ Estaing, που στάθηκε πάντα δίπλα στον αείμνηστο Κωνσταντίνο Καραμανλή, εμπνευστή και πρωτεργάτη της ένταξης της Ελλάδος το 1979 στην ΕΟΚ των 10 εταίρων. Στο Ζάππειο Μέγαρο είχε υπογραφεί η Συνθήκη Προσχώρησης της Ελλάδος και την αναμνηστική φωτογραφία είχε το χθεσινό φύλλο της «Καθημερινής» που δείξαμε στον Γάλλο πρόεδρο, όταν πια η βράβευση και οι ομιλίες είχαν δημιουργήσει κλίμα φιλικό και όλοι όσοι είχαν κληθεί πλησίαζαν και έσφιγγαν το χέρι του βραβευθέντος, με τον πρόεδρο της Βουλής κ. Δημήτρη Σιούφα, ευγενικό και ικανότατο οικοδεσπότη, να πρωτοστατεί. Εσκυψε ο Βαλερί Ζισκάρ είδε τις φωτογραφίες στο αφιέρωμα του «Σημειωματαρίου» και -υψίστη τιμή!- έβγαλε το προεδρικό του στυλό και υπέγραψε, κορυφή αριστερά, το όνομά του, ενώ γύρω οι φωτογράφοι κρατούσαν τη στιγμή. Η ««Καθημερινή» είναι η εφημερίδα που κυκλοφορεί και με την Herald Tribune» ρώτησε, πλήρως ενήμερος και για τα δικά μας!

Και συνέχισε να σφίγγει χέρια και να αναγνωρίζει πρόσωπα που είχαν δεθεί μαζί του στο Παρίσι, στο Στρασβούργο, την εποχή που μετά την προεδρική του θητεία, επί Φρανσουά Μιτεράν, είχε επιστρέψει στην Ευρωβουλή ως υπόδειγμα συνεπούς ευρωβουλευτού, όπως είπε ο τότε ευρωβουλευτής κ. Χ. Παπουτσής. Αλλά ας δούμε τη βράβευση στην εξέλιξη της εκδήλωσης, που το βασικό προσόν της ήταν ο συνδυασμός επισημότητας με τη θερμότητα της αγάπης για τον Γάλλο πρόεδρο. Οπως διαχεόταν και στην ομιλία του προέδρου κ. Δημήτρη Σιούφα: «Τέτοιες μέρες πριν από 35 χρόνια η Ελλάδα βρισκόταν σε στιγμές κρίσιμες, ιστορικές και καθοριστικές για το μέλλον της. Ηταν ώρες που η πατρίδα μας μετρούσε εχθρούς και φίλους. Και ανάμεσα στους φίλους, πρώτος απ’ ολους, δίπλα στον Κωνσταντίνο Καραμανλή, ξεχώριζε ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, ξεχωρίζατε εσείς κ. πρόεδρε. Βρεθήκατε δίπλα στην Ελλάδα σε δύσκολους καιρούς. Και οι Ελληνες το ξέραμε και το πανηγυρίζαμε. Το «Ελλάς – Γαλλία, Συμμαχία» δεν ήταν ένα απλό σύνθημα. Ηταν μια πραγματικότητα που έχει ως βασικό εκφραστή της εσάς, κ. πρόεδρε. Αποδειχθήκατε πραγματικός φίλος της αιώνιας Ελλάδας. Η Βουλή των Ελλήνων, διερμηνεύοντας (πιστεύω) τα αισθήματα όλων των Ελλήνων και των Ελληνίδων, σας ευχαριστεί και σας τιμά. Σας ευχαριστώ που τιμάτε με την παρουσία σας την εκδήλωση αυτή, την οφειλόμενη. Εκδήλωση που οφείλουμε στην ίδια τη Δημοκρατία». Συνοψίζοντας τον βασικό ρόλο του ως υποστηρικτή των ελληνικών θέσεων και της ένταξης της Ελλάδας στην Ενωμένη Ευρώπη, ο κ. Δημ. Σιούφας αναγνώρισε τη μεγάλη του συμβολή στο όραμα «για την Ευρώπη» που προχώρησε έκτοτε και συνεχίζει να προχωρεί, ίσως όχι όπως θα ήθελε εκείνος που σήμερα τιμούμε. Κανένας, ωστόσο, δεν θα αγνοήσει ποτέ τη συμβολή του στην κατάρτιση ενός ευρωπαϊκού Συντάγματος, που αν δεν έγινε ακόμη πραγματικότητα, είναι βέβαιο πως θα βρει τον δρόμο του. Για να θυμίσει πως: «Οι Ελληνες ποτέ δεν θα ξεχάσουμε ότι εσείς, ο βασικός συντάκτης του σχεδίου του ευρωπαϊκού Συντάγματος, ξεκινήσατε με τη φράση «Πολιτεία όνομα μεν διά το μη ες ολίγους αλλ’ ες πλείονας οικείν δημοκρατία κέκληται». Φράση που πρωτακούστηκε εδώ κοντά, πριν από 25 αιώνες». Στην αντιφώνησή του ο πρώην Γάλλος πρόεδρος χρησιμοποίησε την ίδια φράση για να εκφράσει την πικρία του «που σβήστηκε» και δεν μπήκε στο σχέδιο του ευρωπαϊκού Συντάγματος και που εξαφανίστηκε με τη Συνθήκη της Λισσαβώνας. Ακολούθησε η βράβευση που συνίσταται σε ανάγλυφη επιγραφή, η οποία απεικονίζει τη Βουλή και τον Δήμο, παρουσία της θεάς Αθηνάς, να βραβεύουν Αθηναίο πολίτη και την οποία ο πρόεδρος της Βουλής κ. Δημ. Σιούφας επέδωσε στον κ. Valery Giscard d’ Estaing μαζί με την περγαμηνή που τη συνοδεύει.

Παρόντες οι πρώην Πρόεδροι Δημοκρατίας κ. Χρήστος Σαρτζετάκης και κ. Κωστής Στεφανόπουλος, ο τ. υπουργός και επικεφαλής των Ελλήνων ευρωβουλευτών κ. Γιάννης Βαρβιτσιώτης, το ζεύγος Βαρδή και Μαριάννας Βαρδινογιάννη, οι τέως πρόεδροι Βουλής κ. Αννα Μπενάκη και κ. Απόστολος Κακλαμάνης, η υπουργός κ. Φάνη Πάλλη – Πετραλιά, ο τ. υπ. Εξωτερικών πρέσβης κ. Πέτρος Μολυβιάτης, πάντα δίπλα στον Κωνσταντίνο Καραμανλή και στο έργο του. Οι φωτογραφίες από την υποβλητική Αίθουσα «Κων. Ευστρ. Παπακωνσταντίνου», με τα πορτρέτα των βουλευτών στους τοίχους, δίνουν μιαν άλλη διάσταση της λειτουργίας της Βουλής, με τις διεθνείς σχέσεις και τις ανθρώπινες σε ένα ενιαίο σύνολο για την πρόοδο του κοινοβουλευτισμού και της δημοκρατίας… Γι’ αυτές και κλίμα, στον Τήλεφο της Κυριακής…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT