Η αρχαία Νικόπολη αποτυπωμένη πάνω στον καμβά από τη Μαρία Ζιάκα

Η αρχαία Νικόπολη αποτυπωμένη πάνω στον καμβά από τη Μαρία Ζιάκα

1' 15" χρόνος ανάγνωσης

Εμπνευσμένη από την αρχαία Νικόπολη είναι η έκθεση έργων της ζωγράφου Μαρίας Ζιάκα, η οποία αφού παρουσιάστηκε τον περασμένο Οκτώβριο στο Βυζαντινό Μουσείο της Αθήνας, μεταφέρθηκε στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης στην Πρέβεζα. Η καλλιτέχνις, μεγαλώνοντας στην ευρύτερη περιοχή της Νικόπολης, απέκτησε ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον συγκεκριμένο χώρο. Οταν η Νικόπολη ήρθε στο φως και η ανασκαφή προχώρησε, ένιωσε ότι ο τόπος καταγωγής της «είναι τόπος συναρπαστικός».

Η Μ. Ζιάκα συμπυκνώνει στη ζωγραφική επιφάνεια όχι μόνο την επιφανειακή έρευνα του επισκέπτη ή του προσκυνητή, αλλά ενός ειδικού που ανατέμνει τη στρωματογραφία του χρόνου ως αρχαιολόγος και συρράπτει ως καλλιτέχνις, παραδίδοντας στο τελικό εγχείρημα ένα έργο τέχνης. Αποδομεί σχεδιαστικά και ζωγραφικά την πληροφορία που περιέχεται στον χώρο για να την οικοδομήσει στη ζωγραφική επιφάνεια, αναδομώντας εκεί τη δική της εικόνα για τη Νικόπολη.

Στην επιφάνειά του πίνακα, η συνάντηση του υλικού με το άυλο, του εσωτερικού οράματος με την εξωτερική εικόνα οδηγεί στη νέα παράσταση όπου η απεικόνιση ως αξία μεταβλητή εδραιώνει τη θέση της μέσα από μια θεμελιώδη αντίφαση. Το έργο τέχνης, ανατρεπτικό, λειτουργεί ως αποτέλεσμα μιας διαδικασίας διάλυσης της αρχικής φόρμας με ενδογενή και ενδόμυχο στόχο την ανασύστασή της.

Η έκθεση αποτελείται από ένα σύνολο επτά πανό σε καμβά το καθένα με κύριο υλικό το λάδι και από σειρά σαράντα έργων μικτής τεχνικής. Επίσης, παρουσιάζονται σχέδια μεγάλων διαστάσεων. Τα έργα της Μαρίας Ζιάκα εκτίθενται στον ίδιο χώρο με τα αρχαιολογικά ευρήματα σε μια προσπάθεια συνομιλίας της αρχαίας ρωμαϊκής και βυζαντινής τέχνης με τον χρωστήρα της ζωγράφου. Μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT