Μεγαλώνει η απόσταση

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θα πίστευε κανείς ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ή, καλύτερα, η απροθυμία του μισού, περίπου, εκλογικού σώματος να προσέλθει στις κάλπες ως έκφραση αποδοκιμασίας της λειτουργίας του πολιτικού συστήματος, θα αφύπνιζε τις πολιτικές και κομματικές ηγεσίες. Οσα όμως συνέβησαν από τον περασμένο Ιούνιο έως σήμερα και, κυρίως, ο τρόπος που συνεχίζουν να συμπεριφέρονται και να κινούνται οι πολιτικοί, επιβεβαιώνουν ότι όποιος έτρεφε τέτοιες ελπίδες ήταν αθεράπευτα αισιόδοξος και αιθεροβάμων.

Σε λίγο καιρό συμπληρώνεται ένας χρόνος από τη νέα Μεγάλη Υφεση, που ταρακούνησε συθέμελα την παγκόσμια οικονομία, εμείς όμως περί άλλα τυρβάζουμε. Το μισό καλοκαίρι το ξοδέψαμε με ασκήσεις επί χάρτου για το πότε θα γίνουν οι εκλογές. Οπου, ζητούμενο των ασκήσεων στις οποίες αποδύθηκαν με περισσή προθυμία βένετοι τε και γαλάζιοι, προβαίνοντας σε κυνικούς και μπακαλίστικους υπολογισμούς, δεν ήταν η αντιμετώπιση των προβλημάτων που συσσωρεύονται, αλλά η νομή της εξουσίας.

Ενδιαμέσως, εξαιρετικά… ενδιαφέρον ζήτημα και πεδίον γόνιμου προβληματισμού αποτέλεσε το αν θα «κοπούν» οι «βατοπεδινοί» από τα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας, καθώς και το κατά πόσον θα πρέπει ο πρωθυπουργός να προχωρήσει σε ανασχηματισμό, όχι για να αλλάξει πολιτική, αλλά για να βελτιώσει την εικόνα της κυβέρνησης.

Ωσπου, παραμονές Δεκαπενταύγουστου, έσκασε και η «βόμβα» της Siemens, με τις αναφορές του κ. Χριστοφοράκου σε πολιτικό χρήμα που μοίρασε στα δύο μεγάλα κόμματα. Και σε αυτή την περίπτωση, η αρχική, τουλάχιστον, αντίδραση των κομματικών επιτελείων ήταν ενδεικτική για το πόσο έχει μεγαλώσει η απόσταση που τα χωρίζει από το κοινό αίσθημα. Σε πεισματική αντίθεση με την κυρίαρχη άποψη που έχει διαμορφώσει η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών πως μίζες «πήραν όλοι», ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. επέμειναν στο ρόλο της αθώας περιστεράς.

Δυστυχώς, όλα δείχνουν ότι η κακόγουστη και προβλέψιμη πολιτική παράσταση θα συνεχιστεί. Εν τω μεταξύ, οι συνέπειες της διεθνούς κρίσης θα γίνονται όλο και πιο αισθητές, καθιστώντας επαχθέστερες τις χρόνιες διαρθρωτικές δυσκαμψίες της ελληνικής οικονομίας και η δημοσιονομική κατακρήμνιση θα πλησιάζει περισσότερο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή