Μυσταγωγία και κατάνυξη στην Πάτμο για το 9ο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής

Μυσταγωγία και κατάνυξη στην Πάτμο για το 9ο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο νησί της Αποκάλυψης, σημείο αναφοράς του χριστιανισμού και τόπο βαθιάς πνευματικότητας, θα πραγματοποιηθεί το 9ο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου «Η Θεία Αποκάλυψη της Μουσικής». Από την Πέμπτη 27 Αυγούστου έως και την Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου, όσοι βρίσκονται στην πανέμορφη Πάτμο θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να παρακολουθήσουν σε ένα χώρο ιερό και υποβλητικό διακεκριμένους καλλιτέχνες, που υπηρετούν με αφοσίωση την υψηλή τέχνη της μουσικής σε ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει έργα από τη βυζαντινή και λαϊκή μας παράδοση καθώς και έντεχνα έργα συνθετών από την Αναγέννηση μέχρι σήμερα. Καλλιτεχνικός διευθυντής είναι ο αρχιμουσικός και συνθέτης Αλκης Μπαλτάς. Οι εκδηλώσεις αρχίζουν στις 8.30 μ.μ. και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Σύμφωνα με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του φεστιβάλ, ο βασικός άξονας γύρω από τον οποίο κινείται το πρόγραμμα παραμένει, από την πρώτη διοργάνωση έως σήμερα, ο ίδιος: η παρουσίαση μουσικών έργων που είναι εμπνευσμένα από τη χριστιανική πίστη. Εκτός από την τήρηση αυτής της βασικής για το φεστιβάλ αρχής, η επιλογή του προγράμματος για την 9η, φέτος, διοργάνωση, έγινε κυρίως με το σκεπτικό να παρουσιαστούν στις συναυλίες έργα που να καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα της μουσικής φιλολογίας.

Το πρόγραμμα, λοιπόν, περιλαμβάνει βυζαντινούς ύμνους, έργα μουσικής μπαρόκ (Βιβάλντι, Μπαχ, Χέντελ), θρησκευτική μουσική από γνωστά κινηματογραφικά έργα, το συγκλονιστικό «Stabat Mater» του Περγκολέζι, ενώ κάτι που φέτος γίνεται για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ Πάτμου είναι ένα διήμερο αφιέρωμα στην «Ημέρα για το Περιβάλλον», όπως έχει ανακηρύξει ο Οικουμενικός Πατριάρχης την 1η Σεπτεμβρίου. Εκτός από έργα της κλασικής μουσικής -«4 εποχές» του Βιβάλντι (1/9) από την Ορχήστρα του Φεστιβάλ με σολίστ στο βιολί τον Νίκο Μάνδηλα και μαέστρο τον Αλκη Μπαλτά- θα ερμηνευτούν από τον γνωστό τραγουδιστή Δημήτρη Μπάση και ομάδα μουσικών δημοφιλή ελληνικά τραγούδια που αναφέρονται στη φύση (2/9).

Ο Αλκης Μπαλτάς τονίζει πως «ο χαρακτήρας του Φεστιβάλ Πάτμου δεν είναι διασκεδαστικός. Δεν πρόκειται για χαριτωμένη και ελαφρού χαρακτήρα μουσική χορευτική γιορτή.

Μπροστά στο Ιερό Σπήλαιο όπου ο Ιωάννης έγραψε την Αποκάλυψη, μόνο ένα πνευματικό και σοβαρό μουσικό φεστιβάλ θα μπορούσε να πραγματοποιείται, και αυτό ακριβώς κάνουμε. Ακόμη και για έργα που κάποιοι από το κοινό ακούν για πρώτη φορά, η ανταπόκριση είναι θερμή και πολλές φορές συγκινητική. «Επρεπε να γίνω 80 χρόνων για να ακούσω κάτι τόσο όμορφο;» με ρώτησε σεβαστή νησιώτισσα όταν πρωτάκουσε στο φεστιβάλ το Ρέκβιεμ του Φορέ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή