Εγκαίνια στο νέο Μουσείο Νίκου Περαντινού στη Μάρπησσα της Πάρου

Εγκαίνια στο νέο Μουσείο Νίκου Περαντινού στη Μάρπησσα της Πάρου

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ένα από τα πιο όμορφα και πλούσια σε βλάστηση χωριά της Πάρου, στη Μάρπησσα, στα ανατολικά του νησιού, το νέο Μουσείο Νίκου Περαντινού είναι πραγματικότητα. Οσοι το θυμούνται από παλιά, θα το δουν τώρα αγνώριστο, αφού μεγάλωσε και περιμένει πλέον το κοινό στις ωραίες του αίθουσες, γεμάτες με έργα κλασικής γλυπτικής, δημιουργίες όλα του σπουδαίου γλύπτη μας Νίκου Περαντινού (1910-1991).

Πολλοί εργάστηκαν σκληρά με κίνητρο την αγάπη στην τέχνη του αείμνηστου γλύπτη, που είχε δωρίσει, λίγο πριν φύγει από τη ζωή, 192 γλυπτά, μετάλλια και ανάγλυφα στην αγαπημένη του Πάρο, ώστε να δημιουργηθεί το Μουσείο.

Σήμερα, η νέα όψη του χώρου, διαμορφωμένος από τον αρχιτέκτονα Εμμανουήλ Δημητρόπουλο, προσκαλεί σε μία εκ νέου γνωριμία με αυτά τα έργα που συνδέονται άμεσα με τη νεοκλασική γλυπτική του 19ου αιώνα. Εφορος του Μουσείου, η κυρία Ευδοκία Παπουλή, που επί σειράν ετών αγωνίζεται για τη σωστή προβολή του έργου του Νίκου Περαντινού, δημιουργού τιμημένου από την Ακαδημία Αθηνών, στον τομέα της Γλυπτικής, το 1991. Πλήθος αγαλμάτων, μορφών, μεταλλίων συγκροτούν έναν κόσμο αρμονίας και υψηλής αισθητικής.

Η «Μνήμη»

Οι παλαιότεροι θα θυμούνται το εικοσάδραχμο του 1960, το ασημένιο νόμισμα που κυκλοφορούσε πολλά χρόνια, και που δικαίως θεωρείται το ωραιότερο, ίσως, νόμισμα που κυκλοφόρησε στην Ελλάδα. Είναι έργο του Νίκου Περαντινού, όπως και τόσα άλλα που αντανακλούν τη βαθιά παιδεία του και την πίστη στην ομορφιά. Η «Μνήμη», ένα από τα πιο γνωστά γυναικεία γλυπτά του Νίκου Περαντινού, έχει τοποθετηθεί στην Αθήνα, στη συμβολή των οδών Αμαλίας και Βασ. Ολγας. Μακάρι και άλλες πόλεις να φιλοξενούσαν γλυπτά του Νίκου Περαντινού.

Στα εγκαίνια του Μουσείου υπήρχε, δικαίως, πολλή συγκίνηση και ενθουσιασμός. Χαιρέτισε ο δήμαρχος, κ. Χρήστος Βλαχογιάννης, και μίλησαν με ωραίες εισηγήσεις η κυρία Ευδοκία Παπουλή, έφορος, ο γνωστός ιστορικός τέχνης κ. Στέλιος Λυδάκης και ο διπλωμάτης κ. Ιάκωβος Ιακωβίδης, με θέμα «Ο νεωτερισμός του κλασικού – ο Νίκος Περαντινός στην Ευρώπη». Ο αγιασμός έγινε από τον Μητροπολίτη Παροναξίας κ. Καλλίνικο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή