Γραμματα Αναγνωστων

6' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επανάσταση τώρα

Κύριε διευθυντά

Είναι γνωστό ότι δύσκολες συνθήκες αναδεικνύουν ή απαξιώνουν ηγέτες! Κι οι δύσκολες συνθήκες απαιτούν δύσκολες αποφάσεις. Απαιτούν πραγματικές, ανατρεπτικές τομές, γεμάτες ουσία αλλά και εντυπωσιασμό!

Η ταπεινή γνώμη μου είναι ότι ο πρωθυπουργός έχει πλέον ΕΝΑ μόνον όπλο άμεσης αποτελεσματικότητας, η χρήση του οποίου εξαρτάται μόνον από τον ίδιο, τη θέλησή του, την πυγμή του και την ηγετική πάστα του.

Συγκεκριμένα, πιστεύω ότι το μοναδικό βέλος, που έχει απομείνει στη φαρέτρα του, ικανό να αναστρέψει την κατάσταση είναι να σχηματίσει αμέσως μια κυβέρνηση με μόνον εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς!

Θα ήταν μια κίνηση, που θα συγκλόνιζε θετικά το εκλογικό σώμα, αλλά και τον πολιτικό κόσμο. Μια τέτοια λύση θα ήταν εξαιρετικά ευνοϊκή για τη δημοκρατία, τον κοινοβουλευτισμό, τον λαό και το Κόμμα της Ν.Δ. Και εξηγώ αμέσως γιατί:

Θα αποκαθιστούσε τη θεμελιώδη κοινοβουλευτική αρχή της διάκρισης των εξουσιών. Σήμερα η Νομοθετική με την Εκτελεστική εξουσία αποτελούν ένα απαράδεκτο αχταρμά, που συμβάλλει στη διαπλοκή και στη διαφθορά!

Θα αποκτούσε ο τόπος μια πραγματικά γρήγορη και αποτελεσματική κυβέρνηση, επειδή οι υπουργοί της, δεν θα σπαταλούσαν τον χρόνο τους στα ρουσφέτια και δεν θα έτρεχαν στις επαρχίες και τις τηλεοράσεις, για να εξασφαλίσουν την καρέκλα του βουλευτή στις επόμενες εκλογές και θα μπορούσαν να αφοσιωθούν αποκλειστικά στο δημιουργικό, εκτελεστικό έργο τους.. Για τον ίδιο ακριβώς λόγο θα περιοριζόταν -αν δεν μηδενιζόταν- και το μέγεθος της διαπλοκής.

Παράλληλα, θα αυξανόταν σημαντικά και ουσιαστικά και η ποσότητα και η ποιότητα του νομοθετικού έργου της Νέας Δημοκρατίας, αφού θα διέθετε 151 ενεργούς και όχι μόνον 100 βουλευτές, αφού οι υπουργοί-υφυπουργοί απουσιάζουν μόνιμα από το Κοινοβούλιο. Φυσικά, η πολιτική ζωή του τόπου έχει ανάγκη κι από άλλες τολμηρές τομές, αλλά αυτές χρειάζονται ίσως τη συνεργασία και τη συναίνεση και άλλων παραγόντων και πόρους και άρα απαιτούν χρόνο. Η συγκεκριμένη τομή που προτείνω όμως, δεν χρειάζεται τίποτα από όλα αυτά!

Μόνο τόλμη, γενναιότητα και απαλλαγή από δεσμεύσεις και δουλείες χρειάζεται, για να γράψει ο Κ. Καραμανλής πραγματική ιστορία, ευεργετική για τον τόπο, τη δημοκρατία, τον κοινοβουλευτισμό, την πολιτική και για τη Νέα Δημοκρατία!

Θαλης Π. Κουτουπης – Σύμβουλος Επικοινωνίας

Η υπόθεση Siemens

Κύριε διευθυντά

Αν κάνει κανείς το λάθος να θέλει να καταλάβει την υπόθεση Siemens / Χριστοφοράκος, καταλήγει, ίσως για να σώσει την πνευματική του ισορροπία, ότι οι Ελληνες έχουμε… φλέγμα και οι Γερμανοί πολύ χιούμορ. Αλήθεια, τι άλλο να πει κανείς βλέποντας τα δύο μεγάλα κόμματά μας να προσπαθούν να την εξορθολογίσουν και να μας πείσουν, το ένα σε σχέση με το άλλο, ότι φταίνε λιγότερο ή και καθόλου.

Ετσι, αφού είχαμε τον κυρίως υπεύθυνο στα χέρια μας και μπορούσαμε να εξαντλήσουμε όλη μας την αυστηρότητα, αυτός… χωρίς να μας λυπηθεί, μας ξέφυγε και διαπραγματευόμαστε τώρα την αυστηρότητά μας αυτή με τους Γερμανούς, εφόσον έχει διπλή υπηκοότητα. Αυτά βεβαίως, αφού δεν επεδείχθη κανείς ιδιαίτερος ζήλος από πλευράς μας, όταν ο κατηγορούμενος ήταν εδώ και τα πράγματα απείρως ευκολότερα. Τώρα αντιθέτως, αν οι Γερμανοί, που φρόντισαν να του εξασφαλίσουν ουσιαστική ατιμωρησία, μας κάνουν τη μεγάλη καλοσύνη και τον στείλουν πίσω στην Ελλάδα, διερωτάται κανείς το γιατί; Μήπως του έλειψε η χώρα μας και θέλει να πάρει λίγο καθαρό αέρα;

Ο γερμανοσπουδαγμένος και με σημαντικές διακρίσεις στη χώρα του Γκαίτε κ. Χριστοφοράκος, που δούλευε και προωθούσε γερμανικά συμφέροντα -ας μην το ξεχνάμε- φαίνεται να το διασκεδάζει και οι δικηγόροι του παίζουν τιρα-μόλα, αφού πρώτα εκτοξεύουν απειλές για αποκαλύψεις εις βάρος των ελληνικών κομμάτων που δωροδόκησε ο πελάτης τους, και μετά «κάνουν κοινώς το κορόιδο».

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, σε δελτίο ειδήσεων των 8 μ.μ. με αφόρητη επαρχιωτική ελαφρότητα ακούστηκε το αμίμητο «η Ελλάδα δεν είναι Ουγκάντα, είναι ευρωπαϊκή χώρα». Διερωτώμαι ειλικρινά τι φταίει η συμπαθής και όμορφη αυτή αφρικανική χώρα, γνωστή και ως πέρλα της Αφρικής, τη στιγμή μάλιστα που μια άλλη αφρικανική χώρα, η Νιγηρία, θα έπρεπε να μας είναι υπόδειγμα για τον σύντομο και αποτελεσματικό τρόπο που χειρίσθηκε το δικό της σκάνδαλο Siemens.

Ηλιας Κατσαρεας – Πρέσβης ε.τ. / Μελίσσια

Πυρκαγιές και έκτακτα μέτρα

Κύριε διευθυντά

Ακόμη μια τραγωδία: ανθρώπινη, κοινωνική, περιβαλλοντική, εθνική. Για άλλη μια φορά συναγωνισμός στα πρωτοσέλιδα του Τύπου σε πύρινες φωτογραφίες και φλογισμένους τίτλους. Και πάλι σχόλια, αναλύσεις, βυθοσκοπήσεις, αλληλοκατηγορίες, σενάρια ρεαλιστικά και φαντασιοκοπικά ανάμεικτα. Είναι άραγε τόσο δύσκολο να ζητήσει κανείς κάποια αυτονόητα; Οπως:

– Αναστολή κάθε εκλογολογίας μέχρι το 2011. Δεν περισσεύουν λεφτά για φιέστες και πρόωρα μασκαραλίκια.

– Εν ανάγκη, παράταση της θητείας του Προέδρου της Δημοκρατίας για ένα έτος, ώστε να εκλείψει και αυτή η ανούσια αφορμή για «σικέ» προσφυγή στις κάλπες (μη μου πείτε ότι είναι αντισυνταγματικό: το Σύνταγμά μας αποδεδειγμένα είναι από λάστιχο).

– Σχολαστική εφαρμογή (επιτέλους) των οικιστικών κανονισμών. Δεν χρειάζονται καινούργιες καταγραφές ή γνώσεις: μια ματιά στο Google Earth μπορεί να μας δείξει πού υπήρχαν σπίτια μέσα σε δάση, και ποια δάση ήταν ακέραια πριν από την πυρκαγιά. Οχι άλλες αποζημιώσεις για παρανομίες, όχι αθωώσεις, «νομιμοποιήσεις» και νέες καταπατήσεις.

– Επιβολή (επιτέλους) των κανόνων για μπάζα, σκουπίδια, απόβλητα, παράνομες χωματερές, καθαρισμό ξερών χόρτων και ό,τι άλλο μπορεί να εμπλέκεται άμεσα ή έμμεσα σε τέτοιες καταστάσεις.

Αν μια δημοκρατική χώρα δεν μπορεί (ή δεν θέλει) να εφαρμόζει τους κειμένους νόμους, τότε καμία έκτακτη εισφορά και κανένας βαθμός εθελοντισμού δεν πρόκειται να τη σώσει από τις καταστροφές, φυσικές ή ανθρωπογενείς.

Αντωνης Παπαγιαννης – Ιατρός / Θεσσαλονίκη

«Στηρίζετε Ν.Δ.»

Κύριε διευθυντά

Εσφαλμένα, εκτιμώ, επιμένετε και στηρίζετε έναν πρωθυπουργό που παραπαίει μέρα με τη μέρα όλο και περισσότερο στην κοινωνική απαξίωση, εξαιτίας της αποκαλυπτικής και πρωτοφανούς αναποτελεσματικότητας να ασκήσει και να παράξει πολιτικό έργο.

Είναι τρομερό αυτό που συμβαίνει να προσπαθείτε εναγωνίως να διατηρήσετε ένα ράθυμο πρωθυπουργό πάση θυσία στην εξουσία. Μα καλά, τι τέλος πάντων άλλο πρέπει να δείτε για να γράψετε πως κύριοι της κυβέρνησης, αφού χρεοκοπήσατε τη χώρα, φανήκατε ανίκανοι κι ανεπαρκείς να προστατεύσετε τη ζωή και τις περιουσίες των Ελλήνων πολιτών, συνεχίζετε άκαμπτοι κι απτόητοι να επιχειρείτε και τον διασυρμό της Ελλάδας στον ευμετάβλητο και ανταγωνιστικό διεθνή περίγυρο;

Λυπούμαι βαθύτατα για τη θέση της εφημερίδας.

Βασιλειος Στεφ. Λαππας – Δημοσιογράφος

«Στηρίζετε ΠΑΣΟΚ»

Κύριε διευθυντά

Εάν διερμηνεύω σωστά το κύριο άρθρο σας (30/8), για το νέο εκλογικό σύστημα που προτείνετε, όταν κυβερνάει το ΠΑΣΟΚ πρέπει να έχουμε σταθερές και δυνατές κυβερνήσεις, ενώ όταν το ΠΑΣΟΚ είναι στην αντιπολίτευση πρέπει να έχουμε κυβερνήσεις με 151 βουλευτές, ώστε να μπορεί ο κάθε κύριος Μανώλης ή Τατούλης, να αναγορεύονται σε τιμητές των πάντων.

Τέτοιο fair play στην ελληνική πολιτική σκηνή. Συγχαρητήρια για την τολμηρή σας πρόταση.  

Αν. Στεφανιδης / Θεσσαλονίκη

Μνήμη

Κύριε διευθυντά

Η μνεία του ονόματος του Ρόδη Ρούφου στην «Κ» της 19.8.09, στο σύντομο κείμενο για την εκδημία της Λίνας Κάσδαγλη, μου επανέφερε από τις ομίχλες της μνήμης μου ένα τυχαίο περιστατικό του τόσο μακρινού πια 1954.

Τότε, ο πρόωρα χαμένος συγγραφέας υπηρετούσε ως γ΄ γραμματέας στην ελληνική πρεσβεία της Βιέννης. Με αυτή την ιδιότητα και συνοδευόμενος από τη νεαρή γυναίκα του Αριέττα, το γένος Σκαναβή, από τη μεγάλη χιώτικη οικογένεια της Ν. Ρωσίας, παρέλαβε τη νύχτα της Παρασκευής 21.2.1954, στον μεθοριακό σταθμό Χέγκνεσαλου, στα σύνορα Ουγγαρίας – Αυστρίας, 1.231 ταλαιπωρημένους Ελληνες που επέστρεφαν στην Ελλάδα από την Ουγγαρία, μετά ομηρία 6 ετών από τους αντάρτες του ΔΣΕ.

Το μικρό τούτο σημείωμα ας θεωρηθεί ένας ελάχιστος φόρος τιμής στη μνήμη του Ρόδη Ρούφου – Κανακάρη, γραμμένο από έναν από τους 1.231 ομήρους των ανταρτών, που έσερναν μαζί τους σαν «λάφυρα» οι αντάρτες του ΔΣΕ από τα βουνά της Ελλάδας στους κάμπους της Ουγγαρίας και που παρέλαβε εκείνη τη χειμωνιάτικη νύχτα ο Ρόδης Ρούφος. Ηλικίας τότε -ο υποσημειούμενος- 10 ετών.

Αντωνιος Ν. Βενετης

Πώς αναπτύσσονται οι οικονομίες

Κύριε διευθυντά

Ακούσαμε πρόσφατα ότι ενώ η οικονομία της Γερμανίας ξεπέρασε την κρίση και βρίσκεται σε θετική πορεία, η οικονομία της χώρας μας ακόμα βρίσκεται σε αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Είναι προφανές ότι στις σοβαρές δυτικές χώρες ελήφθησαν μέτρα ώστε οι οικονομίες τους να ανακάμψουν. Στη χώρα μας, στην περίοδο της ύφεσης, με το μέτρο της μείωσης του ειδικού φόρου στα νέα αυτοκίνητα, οι κερδισμένοι ήταν οι χώρες που παράγουν αυτοκίνητα. Τα καινούργια Ι.Χ. που πουλήθηκαν στη χώρα μας, δεν προσέφεραν απολύτως τίποτα στη δική μας οικονομία, αλλά βοήθησαν τις οικονομίες των άλλων χωρών. Οι Ελληνες δανείστηκαν ακόμα περισσότερα χρήματα για να τα αγοράσουν, ενώ στη Γερμανία και στη Γαλλία αυξανόταν η βιομηχανική παραγωγή. Οι Ελληνες καταναλωτές στήριζαν την ανάπτυξη των ξένων οικονομιών. Χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή από όσους σχεδιάζουν και λαμβάνουν οικονομικά μέτρα.

Γιωργος Γεωργιαδης – Χαλάνδρι

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή