Αναλυση: «Είμαι αποφασισμένος να καταστήσω την ανάκαμψη βιώσιμη και διαρκή»

Αναλυση: «Είμαι αποφασισμένος να καταστήσω την ανάκαμψη βιώσιμη και διαρκή»

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενόσω βλέπουμε τις πρώτες ενδείξεις ανάδυσης των χωρών από την ύφεση, οι υπουργοί Οικονομικών της ομάδας του G20, που θα συναντηθούν στο Λονδίνο την Παρασκευή, θα κλιμακώσουν τις προσπάθειες ώστε να εξασφαλισθεί η οικονομική ανάκαμψη και να αποκατασταθεί το τρωθέν διεθνές χρηματοοικονομικό σύστημα.

Στη Βρετανία, ήδη λάβαμε δραστικά μέτρα εξόδου από την ύφεση. Θα κάνουμε περισσότερα. Ούτε, όμως, η οικονομία ούτε το τραπεζικό σύστημα μπορούν να ανθίσουν χωρίς διεθνή συνεργασία. Μόλις πριν από 12 μήνες, το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα βρέθηκε στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Οι επιπτώσεις για τις οικογένειες υπήρξαν δραματικές. Και ακριβώς για τις οικογένειες και για τις επιχειρήσεις είναι που δαπανήσαμε χρήματα στη Βρετανία και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ενισχύσουμε την απασχόληση.

Οι Torries αντέδρασαν στα μέτρα μας εξ αρχής, όμως δεν θα απολογηθώ. Για μένα, το κόστος του να μην κάνω τίποτα θα ήταν ηθικά αδικαιολόγητο. Οι κυβερνήσεις μπορούν και πρέπει να δρουν αποφασιστικά. Αυτή είναι η σαφής διαφορά ανάμεσα στη δική μας προσέγγιση και σε εκείνη του Συντηρητικού Κόμματος.

Είμαι αποφασισμένος να καταστήσω την ανάκαμψη βιώσιμη και διαρκή, να μην καταλήξει κανένας στον «κάλαθο των αχρήστων», όπως κατέληξαν τόσοι και τόσοι τις δεκαετίες του ’80 και του ’90. Οι Torries είχαν άδικο τότε, όπως έχουν και τώρα. Οι προτεραιότητές μου είναι σαφείς: να παραμείνουν οι άνθρωποι στην εργασία τους, να εισρεύσουν οι πιστώσεις, και οι δημόσιες δαπάνες να διαμορφωθούν σε βιώσιμα επίπεδα μεσοπρόθεσμα.

Πέρυσι, δεσμεύσαμε επιπλέον 5 δισ. στερλίνες για επιδόματα ανεργίας, ώστε να μη δοκιμαστεί κανείς. Και θα εξετάσω περαιτέρω μέτρα. Οπως τα νοικοκυριά, έτσι και η χώρα μας πρέπει να συνεχίσει να ζει με δικά της μέσα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, εκτός από στήριξη της οικονομίας στη διάρκεια της ύφεσης, ο προϋπολογισμός προσέφερε σαφές σχέδιο για σταθερά δημόσια οικονομικά, με μείωση του ελλείμματος στο ήμισυ εντός τετραετίας. Η κάθε χώρα θα χρειαστεί να λάβει δύσκολες αποφάσεις στη διάρκεια της ανάκαμψης. Πρέπει να είμαστε σαφείς στις προτεραιότητές μας, να τις στηρίξουμε με βάση αξίες που θα καθορίσουν πού βρισκόμαστε.

Το τραπεζικό σύστημα, που δέχθηκε τόση στήριξη, πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί για να τονώσει τον δανεισμό προς τις φερέγγυες επιχειρήσεις με ανταγωνιστικά επιτόκια. Οι τράπεζες ας καταλάβουν ότι οι φορολογούμενοι τους βοήθησαν για έναν λόγο. Ο λόγος ήταν να αρχίσουν πάλι να ρέουν οι πιστώσεις, όχι να χρηματοδοτηθούν αμοιβές για υπερβολική ανάληψη ρίσκου, μια πρακτική με τόσο καταστροφικές επιπτώσεις.

Η Βρετανία θα συνεχίσει να ηγείται των διεθνών προσπαθειών τόσο για την έξοδο από την οικονομική κρίση όσο και για τη διασφάλιση της ανάκαμψης. Τον Απρίλιο, στη σύνοδο κορυφής του Λονδίνου, οι ηγέτες του κόσμου συμφώνησαν να τριπλασιάσουν τους πόρους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στα 750 δισ. δολάρια, ώστε να έχει τα μέσα να στηρίξει τις αναδυόμενες αγορές και τις χώρες χαμηλού εισοδήματος που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση. Οι χώρες της Ε.Ε. συμφώνησαν να παράσχουν 100 δισ. δολάρια. Ομως, η Ευρώπη πρέπει να δώσει το παράδειγμα κάνοντας περισσότερα για να εκπληρώσει τον στόχο, δεσμεύοντας ώς και 175 δισ. δολάρια. Η Βρετανία, από την πλευρά της, είναι έτοιμη να παράσχει ώς και 11 δισ. δολάρια επιπλέον, ανεβάζοντας τη δική της συνολική συνεισφορά πάνω από τα 26 δισεκατομμύρια.

*Υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή