«Μπουκέτα» για μετανάστες

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν η παραδοσιακή τηλεόραση, σύμφωνα με άρθρο της εφημερίδας Le Monde, δυσκολεύεται να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα των δυτικών πλουραλιστικών κοινωνιών, τα εξειδικευμένα κανάλια ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια. Διαδοχικές μετρήσεις και έρευνες στη Γαλλία έδειξαν ότι τα μεγάλα κανάλια εθνικής εμβέλειας δεν αποτυπώνουν τη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα της χώρας, την οποία διαμόρφωσαν εν πολλοίς τα μεταναστευτικά κύματα από τη δεκαετία του ’60 και δώθε.

Οι γαλλικές τηλεοπτικές σειρές και οι ενημερωτικές ή ψυχαγωγικές εκπομπές μοιάζουν να μην λαμβάνουν υπόψη τους τον αριθμό των μεταναστών που ζουν πλέον μόνιμα στη Γαλλία. Ασιάτες, Μαγκρεμπίνοι και οι υποσαχάριοι Αφρικανοί πρώτης, δεύτερης ή και τρίτης γενιάς δεν εκπροσωπούνται επαρκώς στη γαλλική τηλεόραση. Αντίστοιχες έρευνες κατέδειξαν ανάλογη αδυναμία των τηλεοπτικών σταθμών της Βρετανίας να εκφράσουν τις τρεις μεγάλες μειονοτικές ομάδες της χώρας: τους Πακιστανούς, τους Ινδούς και τους Αφρικανούς. Το ΒΒC, το οποίο έχει δεχθεί δριμύτατες επικρίσεις για το θέμα, έχει κατ’ επανάληψη υποσχεθεί να αυξήσει τον αριθμό των εσωτερικών τηλεοπτικών παραγωγών που απευθύνονται αποκλειστικά στις μειονότητες.

Στη Γαλλία, την τελευταία τριετία έκαναν την εμφάνισή τους τα πρώτα μπουκέτα καναλιών, τα οποία απευθύνονταν αποκλειστικά στις μεγάλες μειονότητες που ζουν στη χώρα. Την πρώτη κίνηση έκαναν έμποροι κινεζικής καταγωγής. Οι αδελφοί Τανγκ με πείρα στις εισαγωγές – εξαγωγές έφεραν στη Γαλλία ένα μπουκέτο καναλιών με αποδέκτη την κινεζική κοινότητα της χώρας: το Σινικό Τείχος. Ακολούθησε το αφρικανικό μπουκέτο, το οποίο περιλαμβάνει δημόσια και ιδιωτικά κανάλια της Σενεγάλης, της Ακτής Ελεφαντοστού, του Καμερούν, της Μπουρκίνα Φάσο, του Μαλί και του Κονγκό. Το σημαντικότερο, δε, είναι ότι πρόκειται για δυσεύρετους τηλεοπτικούς σταθμούς ή και σταθμούς που δεν μπορούσε κανείς να βρει ούτε στις καλωδιακές ή δορυφορικές πλατφόρμες. Τα τηλεοπτικά αυτά μπουκέτα ξένων σταθμών προσφέρονται έναντι συνδρομής συνήθως μαζί με σύνδεση Ιντερνετ και δωρεάν αστικές κλήσεις (triple play). Ο ετήσιος τζίρων των καναλιών αυτών υπολογίζεται ότι στο τέλος του έτους θα ξεπεράσει τα 20 εκατομμύρια ευρώ.

Από τους πρωτοπόρους στο είδος υπήρξε το καναδικό μπουκέτο καναλιών «Ethnic Channel Group», με έδρα το Οντάριο, το οποίο από το 2004 προσφέρει δέκα κανάλια που απευθύνονται στις μεγάλες μειονοτικές ομάδες της χώρας. Τα κανάλια που προσφέρει το «Ethnic Channel Group» μέσω καλωδιακής σύνδεσης περιλαμβάνουν ένα αραβικό, ένα φιλιππινέζικο, ένα γερμανικό, ένα ελληνικό (MEGA Cosmos), ένα εβραϊκό, ένα περσικό, τρία ρωσικά κι ένα βιετναμέζικο. Στις ΗΠΑ, ο αριθμός των καναλιών (καλωδιακά και δορυφορικά) τα οποία απευθύνονται σε μειονότητες που ζουν στη χώρα είναι ουκ ολίγα. Μεταξύ άλλων, το μουσικό κανάλι MTV προσφέρει ξενόγλωσσες εκδοχές του αμερικανικού του προγράμματος στις μειονότητες που διαμένουν στη χώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή