Γιατί τόσο πρόωρες εκλογές;

Γιατί τόσο πρόωρες εκλογές;

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σωστά όλα όσα είπε ο πρωθυπουργός για τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, μόνο που δεν είναι καινούργια. Υπήρχαν και το 2007, τότε που έγιναν εκλογές επειδή η οικονομία πήγαινε καλά και έπρεπε μια κυβέρνηση να έχει νωπή εντολή για να μοιράσει τα αγαθά της «ήπιας προσαρμογής». Υπήρχαν και πριν από το 2004, όταν η Νέα Δημοκρατία ανέλαβε την εξουσία, για να διορθώσει τις χρόνιες αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας.

Ας κάνουμε λοιπόν ένα νοητικό πείραμα. Γίνονται οι πρόωρες εκλογές τον Οκτώβριο που εξήγγειλε ο κ. Καραμανλής και η Νέα Δημοκρατία τις κερδίζει, όπως ακριβώς τις κέρδισε το 2007 (Σ.Σ.: είναι και οι συνθήκες σχεδόν ίδιες. Τότε κάηκε η μισή Πελοπόννησος και τώρα κάηκε η μισή Αττική). Ετσι στις στις 4 Οκτωβρίου η Ν.Δ. παίρνει 41,83%, το ΠΑΣΟΚ 38,10%, το ΚΚΕ 8,15%, ο Συνασπισμός 5,04%, και ο Λα.Ο.Σ. 3,80%. Τι θα αλλάξει τότε; Τίποτε. Η κυβέρνηση θα έχει 151 βουλευτές, το ΠΑΣΟΚ θα «συνεχίσει», όπως λέει ο κ. Αντώναρος «τις εξαλλοσύνες του και τον λαϊκισμό του», οι προεδρικές εκλογές θα συνεχίσουν να εκκρεμούν για τον Μάρτιο και η κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή θα έχει και πάλι περιθώριο πέντε μηνών. Τσάμπα φασαρία λοιπόν, ακόμη κι αν δεν έχει αλλάξει τίποτε από το 2007…

Πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα λοιπόν, αν ο πρωθυπουργός εννοούσε όσα είπε στο διάγγελμά του; Αν ήθελε να προχωρήσει σ’ αυτές τις αλλαγές δεν θα έκανε εκλογές. Θα κατέθετε τα αναγκαία νομοσχέδια στη Βουλή και… Αν βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας τολμούσε να υποσκάψει τις μεγάλες τομές θα είχε να κάνει και με τη μεγάλη βάση της κεντροδεξιάς παράταξης και, φυσικά, με τον ελληνικό λαό.

Εξάλλου, είναι παλαιόθεν γνωστό ότι για να περάσουν τα νομοσχέδια, δεν χρειάζονται ούτε η συναίνεση του ΠΑΣΟΚ, ούτε το καλό κλίμα της αντιπολίτευσης. Χρειάζονται 151 βουλευτές, και η Νέα Δημοκρατία σ’ αυτή τη Βουλή είχε 151 βουλευτές. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει στις 4 Οκτωβρίου, αλλά πραγματικά είναι εξαιρετικά δύσκολο να έχει την -έστω ισχνή πλειοψηφία- την επόμενη των εκλογών. Αρα, οι τομές για τις οποίες ο κ. Καραμανλής κάνει τις εκλογές δεν πρόκειται να γίνουν μετά τις εκλογές.

Για την ακρίβεια οι τομές δεν έγιναν ούτε όταν ο κ. Καραμανλής είχε 165 βουλευτές. Δεν έγιναν όταν ο κ. Καραμανλής είχε 152 βουλευτές. Δεν έγιναν όταν ο κ. Καραμανλής είχε 151 βουλευτές (αφού έπειτα από πολλά κατόρθωσε να διαγράψει τον κ. Πέτρο Τατούλη). Θα μπορέσει τώρα να λύσει το ασφαλιστικό, να μειώσει τις δημόσιες σπατάλες, να κάνει τις μεγάλες τομές όταν θα έχει (στην καλύτερη περίπτωση, αν δηλαδή είναι πρώτο κόμμα) κάτω από 150 βουλευτές;

Δεν ξέρουμε ποιος συμβούλευσε τον κ. Καραμανλή να κάνει αυτό το απονενοημένο βήμα. Ελπίζουμε ότι δεν ήταν οι ομιλούσες κεφαλές των παραθύρων, αυτές που σήκωναν το δάχτυλο σε όσους αντιδρούσαν στις πρόωρες εκλογές και συκοφαντούσαν τα στελέχη της κεντροδεξιάς παράταξης που είχαν διαφορετική άποψη από τους ίδιους. Αυτές οι κεφαλές δεν ξέρουν την αγωνία των στελεχών και βουλευτών που θα βγουν στα καφενεία της επαρχίας. Αυτά τα στελέχη θα προσπαθούν να εξηγήσουν ότι οι πρόωρες εκλογές του Φεβρουαρίου (που θα προκαλούσε το ΠΑΣΟΚ) είναι κακό πράγμα, ενώ οι πρόωρες εκλογές του Οκτωβρίου (που κάνει ο πρωθυπουργός είναι καλό πράγμα…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή