Τι γράφει ο ξένος Τύπος

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

FINANCIAL ΤΙΜΕ

Πούτιν και Στάλιν

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 70 χρόνια από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν θέλησε να αμβλύνει τις εντυπώσεις από τη σοβαρή ανάμειξη της ΕΣΣΔ σ’ αυτόν. Αλλά η περιορισμένης έκτασης διπλωματική πρωτοβουλία δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως δείγμα της διάθεσης της Μόσχας να αναθεωρήσει το σταλινικό παρελθόν της. Ο κ. Πούτιν, ο οποίος μαζί με τους Ευρωπαίους ηγέτες μετείχε στις εκδηλώσεις μνήμης στην Πολωνία δήλωσε ότι η συμφωνία Μολότοφ – Ρίμπεντροπ, το 1939, σύμφωνα με την οποία ο Στάλιν και ο Χίτλερ μοίρασαν την ανατολική Ευρώπη ήταν «ανήθικη». Η λέξη απηχεί τις θέσεις των Πολωνών και των κατοίκων της Βαλτικής, οι οποίοι λένε ότι το σύμφωνο οδηγεί κατευθείαν στην επίθεση του Χίτλερ στην Πολωνία και στην έναρξη του πολέμου. Αλλά ο Πούτιν διευκρίνισε πως το σύμφωνο δεν διέφερε από τις συμφωνίες των δυτικών κρατών με τον Χίτλερ, όπως η Συμφωνία του Μονάχου, το 1938. Η Ρωσία δεν έχει διάθεση να ανοίξει ειλικρινή συζήτηση για τον Στάλιν. Οι Ρώσοι αποδέχονται ότι ο Στάλιν διέπραξε τρομερά εγκλήματα εναντίον του σοβιετικού λαού. Αλλά δεν δέχονται ότι υπήρξε δολοφόνος σαν τον Χίτλερ.

ΤΗΕ NEW YORK ΤΙΜΕS

Μετά τις εκλογές

Εξαιτίας των επιθέσεων των Ταλιμπάν και της απάθειας των ψηφοφόρων, η προσέλευση στις εκλογές της 20ής Αυγούστου στο Αφγανιστάν ήταν χαμηλή και υπήρξαν καταγγελίες για εκτεταμένη νοθεία. Ακόμη χειρότερα, κανένας από τους δύο βασικούς υποψηφίους δεν μπορεί να προσφέρει σοβαρές λύσεις στα προβλήματα της χώρας. Ο πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι φαίνεται να έχει προβάδισμα έναντι του αντιπάλου του Αμπντουλά Αμπντουλά, αλλά οι κατηγορίες για νοθεία είναι πιθανό να αναστατώσουν τη χώρα. Η κυνική απόφαση του Καρζάι να συμμαχήσει με τον πρώην υπουργό Αμύνης, ο οποίος φέρεται αναμεμειγμένος σε διακίνηση ναρκωτικών και με έναν πολέμαρχο που κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου είναι ίσως ο χειρότερος τρόπος για να προχωρήσει το Αφγανιστάν. Πιεζόμενος από το Κογκρέσο να επιδείξει πρόοδο, η κυβέρνηση του Ομπάμα ήλπιζε ότι οι εκλογές θα έδειχναν πως μπορούν να κινηθούν μπροστά ώστε να δικαιολογηθούν περισσότερα χρήματα και περισσότερα όπλα. Αν οι εκλογές οδηγήσουν στο σχηματισμό κυβέρνησης, η οποία δεν νομιμοποιείται ούτε στα μάτια των Αφγανών, το έργο ανόρθωσης θα είναι τρομερά δύσκολο.

DW

Οι επιδοτήσεις

Αναποτελεσματικές αποδείχθηκαν τελικά οι επιδοτήσεις απόσυρσης παλαιών αυτοκινήτων στη Γερμανία. Αρχικά είχε υπολογιστεί να διατεθούν 1,5 δισ. ευρώ και τελικά διατέθηκαν σχεδόν 5 δισ. ευρώ. Οι ειδικοί χαρακτηρίζουν το μέτρο της γερμανικής κυβέρνησης πυροτέχνημα. Και ως πυροτέχνημα είναι ωραίο, αλλά δεν έχει διάρκεια.

Σίγουρα βοήθησε κατ’ αρχάς να τονωθεί η ζήτηση και κατ’ επέκτασιν ο τζίρος στην αυτοκινητοβιομηχανία, όμως η τονωτική αυτή ένεση θα εκλείψει τον επόμενο χρόνο. «Το βέβαιον είναι ότι τα χρήματα που είχε εξοικονομήσει κανείς για να αγοράσει ένα αυτοκίνητο δεν θα τα ξοδέψει για να αγοράσει έναν καινούργιο καναπέ. Και φυσικά με το μέτρο αυτό τονώθηκε ο συγκεκριμένος κλάδος της βιομηχανίας περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο». Αυτή είναι η άποψη του ειδικού σε θέματα αυτοκινήτου Στέφαν Μπράτζελ από το Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου στο Μπέργκις Γκλάντμπαχ. Μεταξύ άλλων, το μέτρο δεν κατάφερε να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Τα πράγματα μάλιστα χειροτέρευσαν, καθώς είχαμε μείωση των θέσεων εργασίας στα συνεργεία.

ΤΗΕ ΙΝDΕΡΕΝDΕΝΤ

Η νέα τεχνολογία

Υπάρχει κάτι ενστικτωδώς ελκυστικό γύρω από τα μεγαλόπνοα μηχανολογικά σχέδια που υπόσχονται την καθυστέρηση των κλιματολογικών αλλαγών, είτε αντανακλώντας τις ακτίνες του ηλίου μακριά από τη Γη, είτε απορροφώντας από την ατμόσφαιρα το διοξείδιο του άνθρακα.

Τα διάφορα σχέδια, από τη διοχέτευση αλατιού της θάλασσας στον αέρα, χρησιμοποιώντας πλωτήρες μέχρι την τοποθέτηση τεράστιων κατόπτρων στο Διάστημα παρουσιάζουν ενδιαφέρον, επειδή λένε ότι η τεχνολογική καινοτομία μπορεί να μας σώσει από τη ζημιά που θα υποστεί ο πλανήτης μας, αν αφεθεί απροστάτευτος στις κλιματολογικές αλλαγές. Ποιος, όταν βρίσκεται αντιμέτωπος με την καταστροφή, θα γύριζε την πλάτη σε έναν πιθανό σωτήρα με τεχνολογική μορφή;

Σήμερα, η Βασιλική Κοινωνία διακηρύσσει ότι τέτοιου μεγάλου βεληνεκούς σχέδια είναι τεχνικώς δυνατά και ότι θα πρέπει να επιδιωχθεί περαιτέρω έρευνα. Και όπως μας λένε οι ερευνητές της, πρέπει πρώτα να ξεκινήσουμε από τη μείωση των βιομηχανικών εκπομπών και των εκπομπών των αυτοκινήτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή