Ιδανικοί αυτόχειρες

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το έκαναν οι Ιάπωνες μετά από μισό αιώνα, θα πετύχουμε κι εμείς να αλλάξουμε κυβέρνηση μετά από 5 χρόνια. Αυτό είπε χθες με αδημονία και υπέρμετρη αισιοδοξία ο Μίμης Ανδρουλάκης, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Υπάρχουν όντως πολλές… ιαπωνικές επιρροές στις εξελίξεις της τελευταίας εβδομάδας. Ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, έκανε πολιτικό χαρακίρι, προκηρύσσοντας εκλογές τη στιγμή που το κόμμα του βρίσκεται στο ναδίρ της δημοτικότητάς του. Αλλοι αποκάλεσαν τη βουτιά στο κενό «γενναιότητα». Οι περισσότεροι απλώς «αυτοκτονία».

Οι τάσεις αυτοκαταστροφής διαχέονται στα κόμματα σαν ιός και πλήττουν ολόκληρη τη Ν.Δ., αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο Μιχάλης Λιάπης παραιτήθηκε με μία επιθετική ανακοίνωση. Σε μία στιγμή που το ζητούμενο στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος είναι η συσπείρωση ο πρωθυπουργικός ξάδερφος έσπευσε να εγκαταλείψει το πλοίο, εκθέτοντας τον κυβερνήτη. Απέρχεται έτσι από την πολιτική και μπλεγμένος στο περίφημο διακομματικό σκάνδαλο της Siemens και αγνώμων απέναντι στον πρωθυπουργό, που τον υπουργοποίησε επανειλημμένα.

Είχε προηγηθεί η παραίτηση του Γιάννη Μανώλη, ομοϊδεάτη αυτόχειρα του κυρίου Λιάπη. Κατά των πρόωρων εκλογών και αυτός, έφυγε νωρίς και επιτιθέμενος κατά πάντων. Τώρα δύσκολα μπορεί να επανέλθει, αφού καμιά από τις συμβουλές του δεν εισακούστηκε. Η διορατικότητα δεν πρέπει να είναι το ατού του.

Μία τέταρτη περίπτωση που επιβεβαιώνει την έλλειψη ενστίκτου αυτοσυντήρησης στις τάξεις των Ελλήνων πολιτικών είναι ο Αλέκος Αλαβάνος. «Call me Alecos» -και διάφορες τέτοιες εξυπνάδες- άφησε χθες ως πολιτική παρακαταθήκη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Αν είχε φύγει από την πολιτική όταν το είχε πρωτοπεί, θα είχε διαφυλάξει την αξιοπρέπειά του και δεν θα είχε εμπλακεί σε φαιδρές αντιπαραθέσεις εφηβικού επιπέδου, που περιστρέφονται γύρω από το ερώτημα «Ποιος είναι ο αληθινός αρχηγός».

Οι Οικολόγοι Πράσινοι αφότου θριάμβευσαν στις ευρωεκλογές εξαφανίστηκαν. Εβγαλαν τον ευρωβουλευτή τους κι αντί να προετοιμαστούν για την κάθοδό τους στην εθνική πολιτική σκηνή, κατέβασαν ρολά και έπεσαν σε θερινή νάρκη. Την ώρα που η Αττική καιγόταν (πεδίο δόξης λαμπρό οι καταστροφικές πυρκαγιές για ένα «πράσινο» κόμμα), οι Οικολόγοι τηρούσαν σιγήν ιχθύος και ενταφίαζαν τις εκλογικές προοπτικές τους.

Σύμφωνα πάντως με το τελευταίο τεύχος του Εκόνομιστ, και ο Γιώργος Παπανδρέου με την επιμονή του για προσφυγή στις κάλπες αποδεικνύεται ιδανικός αυτόχειρας. Η επίτευξη αυτοδυναμίας είναι δύσκολη, αλλά ακόμη και αν τα καταφέρει η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ προοιωνίζεται θνησιγενής. Λόγω περιορισμένης πλειοψηφίας, επικείμενης προεδρικής εκλογής και οικονομικής κρίσης. Οι Ελληνες πολιτικοί μόλις άρχισαν την τελετουργική μύησή τους στον κώδικα των Σαμουράι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή