Τα νέα περί τρομοκρατίας

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγη ώρα μετά τις δυο βομβιστικές επιθέσεις, τα ξημερώματα της Τετάρτης, στο χρηματιστήριο Αθηνών και το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, ένας Φινλανδός καθηγητής της Θεολογίας δέχτηκε στο κινητό του ένα SMS. Βρισκόταν στην Ουρανούπολη της Χαλκιδικής και κατευθυνόταν προς το Αγιον Ορος όπου τα τελευταία χρόνια πραγματοποιεί έρευνες εκκλησιαστικού περιεχομένου.

Ο αποστολέας ανησυχούσε για την τύχη του, έχοντας πληροφορηθεί πρωί πρωί ότι στην Ελλάδα, στις δυο μεγαλύτερες πόλεις της σημειώθηκαν τρομοκρατικά χτυπήματα και τον καλούσε να επικοινωνήσει αμέσως μαζί του μόλις πάρει το μήνυμα. Αυτό που λογικά θα υποθέσει κανείς είναι ότι το μήνυμα εστάλη από την οικογένειά του ή κάποιο άλλο κοντινό του πρόσωπο. Δεν έγινε έτσι. Το SMS προερχόταν από το ταξιδιωτικό γραφείο που του είχε κλείσει τα εισιτήρια και είχε κάνει την κράτηση του ξενοδοχείου στη Χαλκιδική. Τον ενημέρωνε για τις εκρήξεις και του έδινε ένα τηλεφωνικό νούμερο στη Φινλανδία, στο οποίο έπρεπε να απευθυνθεί και να ζητήσει οδηγίες εάν παρίστατο ανάγκη.

Το ίδιο μήνυμα έφτασε στα κινητά τηλέφωνα όλων των Φινλανδών, τουριστών μερικών εκατοντάδων ίσως και χιλιάδων δηλαδή, που παραθερίζουν στην Ελλάδα με το ίδιο πρακτορείο.

Το πρώτο που εντυπωσιάζει είναι η ακαριαία αντίδραση της επιχείρησης για την τύχη και την ενημέρωση των πελατών, κάτι που εμείς εδώ στην ελλαδίτσα μας δεν έχουμε συνηθίσει. Μη μου πείτε ότι βρεθήκατε στο Κάιρο, τη νύχτα έγινε μια έκρηξη στην πόλη και με το χάραμα σας κάλεσαν από το πρακτορείο που οργάνωσε το ταξίδι για να μάθουν εάν ζείτε, αν είστε καλά και να σας ενημερώσουν για το γεγονός. Οι «κουτόφραγκοι» διδάχτηκαν από το τσουνάμι της Ινδονησίας και ενεργοποιούν αμέσως μηχανισμούς ενημέρωσης των πελατών τους όπου και αν ταξιδεύουν, σε περίπτωση που εκτιμήσουν ότι μπορεί να κινδυνεύσουν έστω και στο ελάχιστο.

Ομως αυτό πους επίσης αναδεικνύεται από τα SMS των Φινλανδών είναι η ζημιά που γίνεται για τον τουρισμό και την οικονομία μας γενικότερα στο εξωτερικό από τις κατά καιρούς τρομοκρατικές επιθέσεις.

Κάθε φορά που σκάει μια βόμβα ή εκρήγνυνται κάποια γκαζάκια η εικόνα της Αθήνας, γενικότερα, που κάνει τον γύρο του κόσμου από τα ΜΜΕ είναι περίπου όμοια με αυτήν της Βαγδάτης, της Καμπούλ ή και της Βηρυτού. Ο Ευρωπαίος υποψήφιος τουρίστας που βλέπει στο CNN, το SKY News ή διαβάζει στην Bild για τις βομβιστικές επιθέσεις καθόλου δεν ενδιαφέρεται εάν η μηχανισμός ήταν μικρής ή μεγάλης ισχύος, ή ποιος ανέλαβε την ευθύνη. Γι’ αυτόν εκείνο που μένει είναι ότι η Ελλάδα έχει πανέμορφες θάλασσες και υπέροχο ήλιο, αλλά εκεί βάζουν και βόμβες όπως στο Ιράκ, το Αφγανιστάν και τη Σομαλία. Οσο και αν αρνούμαστε να το παραδεχθούμε, η χώρα μας δεν θεωρείται από τις πιο ασφαλείς για την παγκόσμια τουριστική βιομηχανία και η αδυναμία πάταξης της τρομοκρατίας παραμένει ένας από τους βασικούς λόγους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή