Οι υποσχέσεις περί διαφθοράς

Οι υποσχέσεις περί διαφθοράς

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το βασικό πρόβλημα της κυβέρνησης τα περασμένα 5,5 χρόνια δεν ήταν όσα δεν μπόρεσε ή δεν θέλησε να κάνει. Ηταν αυτά που υποσχέθηκε. Για την ακρίβεια υποσχέθηκε τα πάντα, και δεν έπραξε σχεδόν τίποτε. Οχι γιατί ο πρωθυπουργός δεν είχε την πολιτική βούληση, αλλά επειδή δεν μπορούσε. Και δεν μπορούσε γιατί υποσχέθηκε τα λάθος πράγματα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η καταπολέμηση της διαφθοράς. Αυτό που υποσχέθηκε ο κ. Καραμανλής ήταν ότι οι δικοί του άνθρωποι θα ήταν τίμιοι. Αυτή η υπόσχεση είναι ακατόρθωτη. Για την τιμιότητα κάποιου, ένας λογικός άνθρωπος δεν μπορεί να πάρει όρκο ούτε για τον αδελφό του. Επρεπε ο κ. Καραμανλής να πάρει «προεκλογικό όρκο» για 50 υπουργούς, 200 γραμματείς υπουργείων και 10.000 κυβερνητικά στελέχη; Είναι σίγουρο ότι κάποιος ή κάποιοι θα κάνουν τη λαδιά και ένας πρωθυπουργός εκ των πραγμάτων θα έδειχνε αναξιόπιστος.

Αυτό που θα μπορούσε να υποσχεθεί -και θα μπορούσε κάλλιστα να κάνει- θα ήταν να ενισχύσει και να πολλαπλασιάσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, οι οποίοι θα έκαναν τη δουλειά που ο κ. Καραμανλής υποσχέθηκε στους πολίτες. Δεν θα εξαλειφόταν η διαφθορά (για την ακρίβεια, όπως απέδειξε η ιστορία του Κάιν και Αβελ η διαφθορά δεν εξαλείφεται, ποτέ από καμιά κοινωνία) αλλά σαφώς θα μειωνόταν. Κι αυτός είναι ο ρόλος μιας κυβέρνησης της σύγχρονης εποχής: δεν υπόσχεται ότι θα κάνει τον παράδεισο, αλλά αφενός θα επιτρέψει τους πολίτες να βρουν τον δικό τους παράδεισο και αφετέρου θα φτιάξει εκείνους τους μηχανισμούς που θα μειώσουν τις παθογένειες τη κοινωνίας.

Το πρόβλημα ήταν ότι αντιθέτως η κυβέρνηση ξεδόντιασε τους ελεγκτικούς μηχανισμούς (χαντάκωσε τις ανεξάρτητες αρχές και κατήργησε το αυτοδιοίκητο των δικαστηρίων) και όταν η Βουλή έπρεπε να ελέγξει κάποια σκάνδαλα ο πρωθυπουργός την έκλεισε! Αντί να δείξει ότι σέβεται την έστω υπερβολική προεκλογική του υπόσχεση «κρέμασμα στο Σύνταγμα, για όσους διαφθαρούν», τους κάλυψε. Ακόμη και απέναντι στους ανίσχυρους ελεγκτικούς μηχανισμούς της Βουλής.

Τώρα πολλοί πολίτες ακόμη περιμένουν. Η κατάρτιση των ψηφοδελτίων της Ν.Δ. είναι ακόμη ένα τεστ. Αφού τους κάλυψε, δεν χρειάζεται και να τους επιβραβεύσει με μια θέση στα ψηφοδέλτια…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή