Οι… τσάμπα δρακόντειοι νόμοι

Οι… τσάμπα δρακόντειοι νόμοι

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέχρι χθες τέσσερις κατηγορούμενοι στην υπόθεση Siemens βρίσκοντας στη φυλακή· τρία άτομα στην Ελλάδα και ένα στη Γερμανία.

Αλλά από αυτούς του τρεις μόνο ο κ. Μιχάλης Χριστοφοράκος συμβάλλει, με τον τρόπο του, στη διαλεύκανση πτυχών της υπόθεσης των «μαύρων ταμείων» του πρώην εργοδότη του με στοιχεία τα οποία επιλεκτικά δίνει στη Γερμανίδα ανακρίτρια Μπόιμλερ – Χεσλ.

Οι άλλοι τρεις (Μαυρίδης, Γεωργίου, Σκαρπέλης) βρίσκονται προφυλακισμένοι γιατί «κάποιος έπρεπε να πάει φυλακή» για την υπόθεση Siemens.

Η προφυλάκισή τους, που δεν έπρεπε να έχει αποφασιστεί καθώς ούτε ύποπτοι φυγής ήταν ούτε υπήρχε το ενδεχόμενο επανάληψης της πράξης τους, διαρκεί ήδη δυσανάλογα μεγάλο διάστημα.

Στο διάστημα αυτό ουδέν νεότερο έχουμε μάθει από την ανακριτική διαδικασία του κ. Ζαγοριανού.

Ανθρωποι που απειλούνται με ισόβια από κάθε πράξη δωροδοκίας την οποία συνομολογούν θα ήταν ανόητοι αν συνεργάζονταν με τον ανακριτή.

Αυτή την πασίδηλη αλήθεια αρνούνται να αναγνωρίσουν οι εκπρόσωποι του πολιτικού προσωπικού.

Δεν θέλουν να τη δουν γιατί το σύστημα έτσι όπως έχει κινηθεί στην υπόθεση Siemens μοιάζει να ενδιαφέρεται μόνο για την προστασία τους. Εμβάσματα που παρέπεμπαν σε πληρωμές μετά το 2004 -επί των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας- δεν ερευνήθηκαν.

Αντίθετα οι ίδιες πληρωμές χρησιμοποιήθηκαν από τη Γερμανίδα ανακρίτρια για να θεμελιωθεί το ένταλμα επιβολής της ποινής κατά του κ Μιχάλη Χριστοφοράκου.

Μάρτυρες, που μπορούσαν να καταθέσουν εις βάρος πολιτικών προσώπων, δεν κλήθηκαν να καταθέσουν (Γκεμπάουερ, Βέρα Μάγιερ) και οι συμβάσεις που αφορούσαν την παρούσα κυβερνητική διαχείριση ερευνήθηκαν λιγότερο έως καθόλου.

Από αυτή την άποψη οι δρακόντειες ποινές του νόμου 1608/50» περί καταχραστών του ελληνικού δημοσίου» διευκολύνουν ακριβώς τη συγκάλυψη της σοβαρότερης υπόθεσης πολιτικού χρήματος μετά από εκείνη της Τράπεζας Κρήτης.

Οσοι μιλούν απειλούνται με εξοντωτικές ποινές ενώ ταυτόχρονα «παραδειγματίζονται» οι άλλοι για να μη μιλήσουν.

Για τη σύγκριση, ο κ. Μ. Χριστοφοράκος απειλείται για τα ίδια αδικήματα με ποινές έως 5 χρόνια… στη Γερμανία!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή