Τι γραφει ο ξενος Τυπος

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

THE BOSTON GLΟΒΕ

Εναλλακτική ενέργεια

Τους τελευταίους μήνες, το Πεκίνο έχει κάνει πολλαπλές δεσμεύσεις για μια αποτελεσματική ενεργειακή πολιτική, που θα μειώσει το ποσοστό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Η Κίνα επενδύει δισεκατομμύρια δολάρια στην εναλλακτική ενέργεια, επένδυση δεκαπλάσια από την αντίστοιχη των ΗΠΑ. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, ο κινεζικός Τύπος βρίθει άρθρων για το κόστος της τοπικής μόλυνσης στην ανθρώπινη υγεία. Πράγματι, η φτωχή πολιτική των αρχών στο ζήτημα αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την προνοητική κινεζική πολιτική στην ενέργεια και δείχνει ότι το πολιτικό σύστημα της χώρας λειτουργεί καλύτερα όταν πρόκειται για τις λύσεις του μέλλοντος παρά για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του παρόντος.

LΕ ΜΟΝDΕ

Παγίδα

Το Αφγανιστάν θα γίνει το Βιετνάμ του Ομπάμα; Οι στρατιώτες του ΝΑΤΟ θα χρειαστεί να εγκαταλείψουν το ταχύτερο δυνατόν μια χώρα που μέσα σε δύο αιώνες μετατράπηκε σε παγίδα αυτοκρατοριών; Μετά τους Βρετανούς και τους Σοβιετικούς, οι Αμερικανοί γνωρίζουν τη φρίκη ενός πολέμου όλο και πιο αιματηρού. Τι θα κάνουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους σε αυτή τη χώρα, που δεν παράγει τίποτε άλλο πέρα από θάνατο και παπαρούνες; Η φρόνηση έχει τα όριά της. Ηλθε η ώρα να σταματήσουμε αυτό τον πόλεμο. Να περάσουμε από τη μάχη κατά της τρομοκρατίας σε μια μάχη πιο επικεντρωμένη, πιο διακριτική, αν όχι μυστική· να πιστέψουμε ότι είναι η συστηματική κατοχή που πολλαπλασιάζει τους Ταλιμπάν.

FΙΝΑΝCΙΑL ΤΙΜΕS

Η κατάρα του πλούτου

Το πετρέλαιο είναι κατάρα. Το φυσικό αέριο, ο χαλκός και τα διαμάντια είναι και αυτά βλαβερά για την υγεία μιας χώρας. Οι φτωχές, αλλά πλούσιες σε πηγές, χώρες καθυστερούν να αναπτυχθούν ακριβώς εξαιτίας του πλούτου των πηγών τους. Είναι δύσκολο να το πιστέψουμε, ενώ εξαιρέσεις, όπως η Νορβηγία και οι ΗΠΑ, χρησιμοποιούνται συχνά για να στηρίξουν το επιχείρημα ότι το πετρέλαιο και η ευημερία πάνε μαζί. Η σπανιότητα αυτών των εξαιρέσεων, ωστόσο, όχι απλώς επιβεβαιώνει τον κανόνα, αλλά δείχνει τι χρειάζεται μια χώρα για να αποφύγει τις επιπτώσεις του πλούτου των πηγών της: δημοκρατία, διαφάνεια και αποτελεσματικούς δημόσιους θεσμούς, που ανταποκρίνονται στα αιτήματα των πολιτών.

ΡΕΟΡLΕ’S DAILY CΗΙΝΑ

Καλή θέληση

Από τις αρχές του Αυγούστου, η κορεατική χερσόνησος απασχολεί συχνά τις εφημερίδες. Στις 4 του μηνός, ο Μπιλ Κλίντον έκανε αιφνίδια επίσκεψη στη Β. Κορέα και εξασφάλισε την απελευθέρωση δύο δημοσιογράφων. Μετά λίγες ημέρες, ο πρόεδρος της νοτιοκορεατικής Hyunday Group συναντήθηκε με τον πρόεδρο Κιμ, όπως επιθυμούσε. Η Νότια Κορέα επέδειξε επίσης καλή θέληση, παρουσιάζοντας πέντε προγράμματα ανάπτυξης της βορειοκορεατικής οικονομίας. Από τις 17 Αυγούστου, όμως, Αμερικανοί και Νοτιοκορεάτες στρατιώτες συμμετείχαν σε δεκαήμερα κοινά γυμνάσια για την αντιμετώπιση «ξένων εισβολέων». Η ειρήνη δεν εξαρτάται μόνο από τη βελτίωση των σχέσεων των δύο κορεατικών κρατών, αλλά και από την αμερικανική στάση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή