Τι γράφει ο ξένος Τύπος

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

FINANCIAL ΤΙΜΕS

Εμμονές Νετανιάχου

Στο τελευταίο ταξίδι του στην Ευρώπη, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου κατάλαβε πολύ καλά ότι οι κυβερνήσεις τηρούν ενιαία στάση στο αίτημα για πάγωμα των εβραϊκών εποικισμών στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. Μόλις όμως ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επέστρεψε, άφησε να διαρρεύσει ότι προτίθεται να εγκρίνει την ανοικοδόμηση εκατοντάδων νέων σπιτιών στη Δυτική Οχθη. Η προβοκατόρικη στάση του Νετανιάχου ανησύχησε τους Ευρωπαίους εταίρους και τον Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος προτίθεται να ανακοινώσει το σχέδιο της κυβέρνησής του για το Μεσανατολικό εντός του μηνός. Το Ισραήλ γνώριζε καλά την αντίθεση της επίσημης αμερικανικής κυβέρνησης στους εποικισμούς και επωφελείται με κάθε ευκαιρία. Ο Ομπάμα, αντιλαμβανόμενος την επιμονή του Νετανιάχου, έστειλε πολλές φορές στη Μέση Ανατολή τον ειδικό απεσταλμένο Τζορτζ Μίτσελ για να διαπραγματευτεί το πάγωμα των εποικισμών. Ομως, ακόμη κι αν κάποιοι στο Ισραήλ επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, δύσκολα οι Παλαιστίνιοι θα καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους εποικισμούς εν ενεργεία. Και οι συνομιλίες θα είναι άνευ αξιοπιστίας αν δεν στηρίζονται σε σαφή συμβιβασμό για τους εποικισμούς.

ΜΟSCΟW ΝΕWS

Στάλιν και πάλι

Μια επιγραφή επαινετική για τον Στάλιν σε ανακαινισμένο σταθμό του μετρό στη Μόσχα έδωσε τροφή για αντιπαλότητα γύρω από τα σοβιετικά πολιτικά πράγματα και την αρχιτεκτονική κληρονομιά. Οι επιβάτες στον σταθμό Κουρσκάγια είδαν με έκπληξη αμέσως μετά την ανακαίνιση ότι ο χώρος ήταν διακοσμημένος με το… παρελθόν. Μία από τις επιγραφές περιέχει ένα στίχο από τον παλιό σοβιετικό εθνικό ύμνο. «Ο Στάλιν μας δίδαξε να είμαστε πιστοί και μας εμφύσησε την αγάπη για τη δουλειά και τους άθλους». Η αποκάλυψη της συγκεκριμένης επιγραφής συνέπεσε με τον θάνατο του συγγραφέα του σοβιετικού και ρωσικού ύμνου Σεργκέι Μιχάλκοφ. Το 1977, ο Μιχάλκοφ χρειάστηκε να ξαναγράψει τον ύμνο, αφαιρώντας το όνομα του Στάλιν. Η επανεμφάνιση του στίχου για τον πρώην ηγέτη της ΕΣΣΔ στον σταθμό του μετρό είναι «η αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας», δήλωσε ο Πάβελ Σουχάρνικοφ, υπεύθυνος Τύπου του μετρό… Υπάρχουν, βεβαίως, και εκείνοι που δεν εμπλέκονται πολιτικά στην υπόθεση, πιστεύουν ωστόσο ακράδαντα ότι τα μνημεία και οι επιγραφές πρέπει να παραμένουν ως έχουν.

ΝΕWSWΕΕΚ

Λίγες οι ελπίδες

Αραγε, έτσι τελειώνει μια γενοκτονία; Πρόσφατα, το Νταρφούρ εξέπεμψε ορισμένα ενθαρρυντικά μηνύματα. Τέσσερις ομάδες ανταρτών συμφώνησαν να διαπραγματευτούν με το Χαρτούμ. Το γεγονός αυτό, ελπιδοφόρο πράγματι, έρχεται λίγο μετά το τέλος ενός μάλλον ήσυχου καλοκαιριού, όπου τον Ιούνιο σκοτώθηκαν 20 άνθρωποι, πολύ λιγότεροι από τον μέσον όρο των προηγούμενων ετών. Ως το τέλος Αυγούστου, ο στρατηγός Μάρτιν Λούθερ Αγκουί, επικεφαλής της ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ για το Νταρφούρ, δήλωσε ότι τα πράγματα πηγαίνουν καλά και διαβεβαίωσε τους συνομιλητές του ότι δεν υπάρχει πλέον πόλεμος εκεί. Ομως, πολλοί εκφράζουν φόβους για τις δηλώσεις Αγκουί. Τις θεωρούν πρόωρες. Η Τζεντάι Φρέιζερ, ειδική απεσταλμένη του πρώην προέδρου Μπους στην Αφρική, φοβάται ότι το Νταρφούρ παραμένει ασταθής περιοχή. Δεν υφίσταται θέμα οριστικής συμφιλίωσης με τους αντάρτες, δηλώνει, και το πρόβλημα των προσφύγων παραμένει σημαντικό. Και το χειρότερο: οι αδικίες που οδήγησαν στον πόλεμο το Νταρφούρ παραμένουν, που σημαίνει ότι οποιαδήποτε ειρήνη είναι ισχνή.

DW

Μεγάλο σφάλμα

Αυστηρή ήταν η κριτική από τους υπουργούς Εξωτερικών της Ε.Ε. στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, που διεξάγεται στη σουηδική πρωτεύουσα, με θέμα τη σταθεροποίηση του Αφγανιστάν. Από τη Στοκχόλμη, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Κουσνέρ έκανε λόγο για «μεγάλο σφάλμα» και πρόσθεσε ότι η σταθεροποίηση του Αφγανιστάν δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί με βομβαρδισμούς, αλλά μόνο μέσω συνεργασίας με τον πληθυσμό. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Ασελμπορν. Τι, όμως, έγινε στο Αφγανιστάν την περασμένη Παρασκευή; Η γερμανική διοίκηση αποφάσισε να καταστρέψει δύο βυτιοφόρα της ISAF, που είχαν κλαπεί από αντάρτες Ταλιμπάν. Για να το επιτύχει, ζήτησε τη βοήθεια αεροσκαφών του ΝΑΤΟ, τα οποία πραγματοποίησαν την επιδρομή. Ομως, δίπλα από τα βυτιοφόρα υπήρχαν δεκάδες Αφγανοί, τόσο αντάρτες όσο και άμαχοι. Σύμφωνα με δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας Washington Post, τουλάχιστον 100 άτομα έχασαν τη ζωή τους. Ανάμεσά τους περισσότεροι από 20 άμαχοι. Την ίδια στιγμή, το γερμανικό υπουργείο Αμυνας κάνει λόγο για τουλάχιστον 50 νεκρούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή