Μόνο υποσχέσεις στην Αφρική

Μόνο υποσχέσεις στην Αφρική

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αφρικανικές χώρες έχουν αρχίσει  να λαμβάνουν τμήμα της επιπλέον  βοήθειας που χρειάζονται για να  ξεπεράσουν τη σημερινή  παγκόσμια οικονομική κρίση. Υπάρχουν, ωστόσο, αρκετές αμφιβολίες για το  κατά πόσο αρκετά από τα  κονδύλια θα φτάσουν στην ώρα τους, αν φτάσουν καθόλου.

Στη διάσκεψη του Λονδίνου στις 2 Απριλίου,  το G-20 υποσχέθηκε να διαθέσει πάνω από ένα τρισεκατομμύριο δολάρια για την αντιμετώπιση της κρίσης, εκ των οποίων 50 δισεκατομμύρια  δολάρια για τις  χώρες χαμηλού εισοδήματος.  Το κατά πόσο  το G-20 προσέφερε νέο χρήμα, το πότε αλλά και πόσο από αυτό θα παραλάβει η Αφρική  παραμένει  άγνωστο, αναφέρει το  «Africa Progress Panel» σε έκθεσή του  που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο. Το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων προγραμματίζεται να δοθεί στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) το οποίο θα αποκτήσει έτσι τη δυνατότητα να δανείζει περισσότερα χρήματα σε χώρες που έχουν πληγεί από την κρίση. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, μέχρι το τέλος του Μαΐου ο δανεισμός προς την Αφρική ανήλθε στο ποσό του 1,5 δισ.  δολαρίων, ποσό που προήλθε τόσο από τον λογαριασμό κρίσεων όσο και από τα προϋπάρχοντα προγράμματα.

Το ΔΝΤ αναφέρει ότι χαλαρώνει τους όρους που επιβάλλει στους δανειζόμενους και κάνει περισσότερα για την καταπολέμηση της φτώχειας. Ο διευθυντής του, Ντομινίκ Στράους Καν, ισχυρίστηκε πως κάτι τέτοιο δίνει στις αναδυόμενες χώρες περισσότερα «περιθώρια προσαρμογής στην κρίση. Αφρικανοί αξιωματούχοι καλωσόρισαν  τα μέτρα, τονίζοντας ωστόσο την ανάγκη για περαιτέρω δράση.

Παρά τις νέες πρωτοβουλίες, οι προοπτικές για βοήθεια συνεχίζουν να μην είναι ξεκάθαρες.  Το 2008,  η οικονομική ενίσχυση προς την Αφρική αυξήθηκε κατά περίπου 10%, αλλά  αυτό συνέβη μετά από μειώσεις τα περασμένα δύο χρόνια. Οπως τονίζουν η Αφρικανική Ενωση και η Οικονομική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για την Αφρική στην Εκθεση του 2009 για την Αφρική, η ενίσχυση   βρίσκεται  πολύ κάτω από τα 72 δισ. τον χρόνο, ποσό που θεωρείται απαραίτητο για την επίτευξη των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας  μέχρι το 2015.

Η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ είπε πως θα διπλασιάσει τη βοήθεια μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει δεσμευτεί να κρατήσει τις υποσχέσεις του, ενώ η Δανία έχει υποσχεθεί 3 δισ. δολάρια για την απασχόληση των νέων και τις επενδύσεις στον ιδιωτικό τομέα. Παρ’ όλα αυτά, ο ΟΟΣΑ αναγνώρισε στα τέλη Μαΐου ότι κάποια μέλη του  έχουν μειώσει τα ποσά που διαθέτουν για βοήθεια, εξαιτίας των δύσκολων οικονομικά συνθηκών, ενώ άλλα μέλη  του είναι απίθανο να ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις τους.

Στην ετήσια σύνοδό της η Αφρικανική Τράπεζα Ανάπτυξης προειδοποίησε ότι η βραχυπρόθεσμη παροχή ρευστού κρύβει κινδύνους. Η μεγαλύτερη βοήθεια θα μπορούσε να  γίνει μία «αμφιλεγόμενη ευλογία» σε περίπτωση που πολλές χώρες αναγκαζόταν να δανειστούν. Αυτό θα μπορούσε να δυναμιτίσει την πρόοδο που σημειώθηκε πρόσφατα στον τομέα της  μείωσης του δημοσίου χρέους της ηπείρου.

 

*Αρθρογράφος στο περιοδικό του ΟΗΕ «Africa Renewal».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή