Ηρθαν και τα «παπαγαλάκια» του εξωτερικού

Ηρθαν και τα «παπαγαλάκια» του εξωτερικού

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν είχαν χιούμορ στο επιτελείο του ΠΑΣΟΚ θα ξαναέπαιζαν τις διαφημίσεις που παρουσίασε στις ευρωεκλογές η Νέα Δημοκρατία. Θα έδειχναν τα γνωστά παπαγαλάκια, κρεμώντας τους όμως νέες ταμπέλες, όπως «Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ», «Παγκόσμια Τράπεζα», «Ευρωπαϊκή Επιτροπή», «Διεθνής Διαφάνεια» κ. λπ. Θα ντουμπλάριζαν τις τσιριχτές φωνούλες των παλιών ψιττακών και θα τους έβαζαν να λένε «Θα κατακρημνιστεί η ανταγωνιστικότητα της χώρας» (Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ), «κανείς δεν θα προτιμάει την Ελλάδα για επενδύσεις» (Παγκόσμια Τράπεζα), «Η ελληνική οικονομία θα μπει σε ύφεση» (Κομισιόν), «Οι δείκτες διαφθοράς στην Ελλάδα ανεβαίνουν» (Διεθνής Διαφάνεια).

Δυστυχώς τα βασικά ζητήματα αυτών των εκλογών -τα οποία, σημειωτέον, είναι και ο λόγος για τον οποίο προκηρύχθηκαν- δεν παίζουν στα κανάλια. Στριμώχνονται στις σομόν σελίδες των εφημερίδων, αυτές που λίγοι προσέχουν και λιγότεροι διαβάζουν. Και όμως! Αυτό που θα επηρεάσει περισσότερο τη ζωή των Ελλήνων πολιτών δεν είναι αν ο κ. Χρήστος Βερελής θα είναι ή όχι υποψήφιος βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας. Δεν είναι καν αν ο κ. Μιλτιάδης Εβερτ θα είναι στο ψηφοδέλτιο επικρατείας της Ν. Δ. Τα βασικά ζητήματα της 4ης Οκτωβρίου είναι αυτά που αφορούν την τσέπη των Ελλήνων πολιτών. Δεν είναι το μέλλον του κ. Πάχτα ή του κ. Δούκα, αλλά των μέλλον ημών των πολιτών και των παιδιών μας. Το βασικό θέμα που πρέπει να συζητηθεί είναι ποιες πολιτικές θα αυξήσουν τον συνολικό πλούτο της χώρας, τι πρέπει να κάνουμε για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, πώς πρέπει αν πορευτούμε προκειμένου να περισσέψουν λεφτά για την παιδεία, την υγεία, το περιβάλλον. Ολα αυτά εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες, όπως από το αν έρθουν ξένες επενδύσεις στη χώρα ή αν η ανταγωνιστικότητά μας φθίνει.

Δυστυχώς τα μαντάτα που μας φέρνουν τα «παπαγαλάκια εξωτερικού» δεν είναι καθόλου καλά για την ελληνική οικονομία. Η ανταγωνιστικότητά της, για παράδειγμα, έπεσε δραματικά. Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, στις τελευταίες μέρες του επάρατου ΠΑΣΟΚ -δηλαδή το 2003- η Ελλάδα βρισκόταν στην 35η θέση της παγκόσμιας κατάταξης. Σήμερα η Ελλάδα βρίσκεται στην 71η. Αυτό δεν οφείλεται σε καμιά διεθνή οικονομική κρίση και σε κανένα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον. Η Μποτσουάνα τα πάει καλύτερα, και ας υφίσταται την ίδια διεθνή οικονομική κρίση.

Το επιχειρηματικό περιβάλλον γίνεται διαρκώς δυσμενέστερο για την Ελλάδα. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα (άλλο «παπαγαλάκι εξωτερικού» κι αυτό!) από τις 183 οικονομίες του πλανήτη η Ελλάδα είναι η 109η πιο «φιλόξενη» για τις επιχειρήσεις. Ηταν στην 100ή θέση πριν από ένα χρόνο.

Το πρόβλημα με τους δείκτες που λένε τα «παπαγαλάκια εξωτερικού» είναι ότι δεν αποτελούν απλές ασκήσεις κάποιων οικονομολόγων. Η χαμένη ανταγωνιστικότητα σημαίνει ότι τα προϊόντα των Αζερμπαϊτζανών (προσοχή, δεν είναι αστείο: και το Αζερμπαϊτζάν βρίσκεται πιο πάνω από την Ελλάδα σε ανταγωνιστικότητα) είναι φθηνότερα στις διεθνείς αγορές. Αυτό με τη σειρά του σημαίνει ότι κάποιες ελληνικές επιχειρήσεις θα κλείσουν. Ετσι, θα δικαιωθούν τα άλλα παπαγαλάκια που έλεγαν «θα κλείσουν επιχειρήσεις», «θα μείνεις άνεργος», «δεν θα έχεις λεφτά» κ. ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή