Ο μικρός πρίγκιπας

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από το 1996, όταν η οικογένεια Παπανδρέου στήριξε ενθέρμως την υποψηφιότητα Σημίτη για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ, όσοι γνώριζαν έστω και λίγο τα εσωτερικά των πράσινων, ορκίζονταν ότι επόμενος αρχηγός του κόμματος που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου, θα ήταν ο πρωτότοκος γιος του.

Ο Γ. Παπανδρέου, εγγονός και γιος ιστορικών πρωθυπουργών, άρα φορέας ισχυρού συμβολισμού για τη «Δημοκρατική Παράταξη», πολιτικός χαμηλών τόνων και νεωτερικών παρεμβάσεων ήσσονος σημασίας, ένας μικρός πρίγκιπας της ελληνικής πολιτικής ζωής, απεδείχθη ένας σκληρός δρομέας μεγάλων αποστάσεων. Αντεξε την οξεία κριτική που δέχθηκε ως υπουργός Εξωτερικών, ενώ διαχειρίστηκε με ταχυδακτυλουργική μαεστρία τον κατ’ αρχήν άκομψο και ολιγαρχικής πνοής τρόπο που παρέλαβε την εξουσία από τον τότε πρωθυπουργό. Παρακάμπτοντας την κομματική γραφειοκρατία κατέφυγε δύο φορές στην ψήφο των «φίλων του κόμματος» αποκτώντας παρά τις τρεις οδυνηρές εκλογικές του ήττες, μια ατράνταχτη νομιμοποίηση από μια ευρεία εκλογική βάση. Εκτοτε με κάθε ευκαιρία ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ υπενθυμίζει προς κάθε κατεύθυνση ποιος κάνει κουμάντο.

Ο επί οκτώ χρόνια πρωθυπουργός Κ. Σημίτης διεγράφη πριν από δύο χρόνια από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, ενώ χθες απεκλείσθη από τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ. Ο Αλέκος Παπαδόπουλος, αυτός ο επίμονος κηπουρός της σύγχρονης πολιτικής σκηνής, απεχώρησε μη αντέχοντας την περιθωριοποίηση, την περιφρόνηση και τις προσβολές που δέχθηκε το τελευταίο διάστημα. Ο τεχνοκράτης Χρίστος Βερελής πλήρωσε το γεγονός ότι παραιτήθηκε από το Κοινοβούλιο, για να καθαρίσει το όνομά του, χωρίς να ενημερώσει τον αρχηγό. Τρεις διαφορετικές περιπτώσεις ετεροβαρείς, αλλά συγκλίνουσες ως προς την επίδειξη της απόλυτης ισχύος του αρχηγού: δεν διαπραγματεύομαι, δεν συγχωρώ, δεν έχω κανέναν ανάγκη… Ο Γ. Παπανδρέου είναι ο ηγεμών του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος. Για να γίνει άξιος πρωθυπουργός πρέπει να αναμετρηθεί με τους πραγματικούς του αντιπάλους, τα προβλήματα της πατρίδας. Από την έκβαση αυτής της μάχης θα εξαρτηθεί αν θα παραμείνει στην εξουσία, αν θα καταγραφεί στην Ιστορία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή