Τρικυμία σε ένα τηλεοπτικό φλιτζάνι νερό

Τρικυμία σε ένα τηλεοπτικό φλιτζάνι νερό

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H μοναρχία στην Ελλάδα είναι παρελθόν, όμως στην τηλεόραση θα συναντήσουμε αρκετούς εστεμμένους. Εδώ το στέμμα δεν κληρονομείται, αλλά η στέψη γίνεται από την AGB. Ετσι, βασίλισσα της πρωινής ζώνης έχει εδώ και χρόνια ανακηρυχθεί η Ελένη Μενεγάκη. «Δεν είναι απλώς βασίλισσα, αυτοκράτειρα είναι», έλεγε μια κυρία, μέλος του πάνελ ενός «μεσημεριανάδικου». Μα, για να είναι κάποιος αυτοκράτορας, απαιτείται ένα imperium, μια αυτοκρατορία, όμως το κοινό όλων των πρωινάδικων, σε απόλυτα νούμερα, είναι πολύ μικρό σε σύγκριση, π. χ., με το κοινό του «πράιμ τάιμ», της ζώνης από τις οχτώ το βράδυ έως τις δώδεκα. Εκτός και αν εννοούμε την αυτοκρατορία της χαζοχαρούμενης (και όχι της χαριτωμένης) ελαφρότητας, η οποία πράγματι είναι αχανής.

Ωστόσο, οι θρόνοι κάποτε κλονίζονται, όχι επειδή ξυπνάει ο «γίγας λαός», αλλά επειδή παρουσιάζονται νέοι διεκδικητές του στέμματος. Ενα από τα προσφιλή τηλεοπτικά θέματα συζήτησης ήταν το αν η Ευγενία Μανωλίδου θα διοριζόταν οικοδέσποινα του «Πρωινού καφέ» του ΑΝΤ1 απειλώντας το θρόνο της Ελένης Μενεγάκη στον Alpha. Τελικά καταργήθηκε ο καφές και τη θέση του πήρε μια νέα εκπομπή με τον Γιώργο Καραμέρο και τον Σπύρο Χαριτάτο, που είχαν όλο το καλοκαίρι, καλή, όπως κρίθηκε από το σταθμό, παρουσία στην πρωινή ενημερωτική ζώνη («7 με 11 μαζί»). Ομως μέχρι να «κλειδώσουν» αυτοί οι δύο δημοσιογράφοι, οργίαζαν τα σενάρια και οι «πληροφορίες».

Ενα πελώριο «γιατί» πρέπει να σχηματίζεται τώρα στα χείλη των τηλεθεατών. Γιατί είχε κόκαλα ο καφές της κ. Μανωλίδου; Ποιος την έκοψε; Μήπως ο τηλεοπτικός καθρέφτης είπε, «όμορφη είσαι, Ευγενία μου, και καλή είσαι, αλλά σαν τη Χιονάτη μας -σόρι, την Ελενίτσα μας- δεν είσαι»; Εκτός ψηφοδελτίων θέλησαν να μείνουν οι κ. Αλαβάνος, Λιάπης, Τσοχατζόπουλος, Βουλγαράκης; Κανείς δεν χαλαλίζει το χρόνο του για να συζητήσει τον εθελοντικό ή μη αποκλεισμό τους.

Κάθε χρόνο, από την άνοιξη μέχρι τον Σεπτέμβριο, οι μεταγραφές των τηλεστάρ ή οι φήμες για τις επικείμενες μεταγραφές τους επιβάλλονται σαν είδηση πρώτου μεγέθους. Πανικός στα δημοσιογραφικά γραφεία. Ολο το παρασκήνιο αποκλειστικά στην εκπομπή μας. Φέτος ξεκλείδωτοι παραμένουν κάποιοι λίγοι τηλεαστέρες, αλλά πού θα πάει, ό, τι κλειδώνει ξεκλειδώνει και αντιστρόφως. Αλίμονο στους μη επώνυμους, στους μη λαμπερούς εργαζόμενους που χάνουν τη δουλειά τους και μένουν αγνοημένοι και ξεκλείδωτοι.

«Είχα σκοπό για δέκα ημέρες να μη βγω καθόλου στην τηλεόραση, αλλά αφού μου το ζήτησε ο πατριάρχης της δημοσιογραφίας, ο Γιώργος Παπαδάκης, μπορούσα να αρνηθώ;» Ετσι δικαιολόγησε ο Παναγιώτης Ψωμιάδης την πρόσφατη, έκτακτη (;) εμφάνισή του στο «Καλημέρα Ελλάδα» την περασμένη Τρίτη. Η επιθυμία κάθε τηλεοπτικού πατριάρχη και μονάρχη είναι διαταγή για τον κ. νομάρχη.

Πώς αναπαράγεται, πώς αλληλοκολακεύεται, πώς αλληλοϋπονομεύεται ο τηλεοπτικός μας μικρόκοσμος, πώς μεγεθύνει την ασημαντότητά του και πώς κατασκευάζεται κοινό γι’ αυτό το ανιαρό παιχνίδι;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή