Τι γράφει ο ξένος Τύπος

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

LE ΜΟΝDΕ

Ευάλωτη κληρονομιά

Η υπόθεση του κτιρίου Λαμπέρ -στολίδι του 17ου αιώνα στη νήσο Σεν-Λουί της γαλλικής πρωτεύουσας, που αγοράστηκε από κροίσο του Κατάρ και ανακαινίζεται, χωρίς να γίνεται σεβαστή η αρχιτεκτονική του αρτιότητα- αποκαλύπτει την τραγική κατάσταση, στην οποία βρίσκεται η αρχιτεκτονική κληρονομιά της Γαλλίας. Η χώρα διαθέτει 43.180 διατηρητέα κτίσματα, ενώ 14.367 από αυτά έχουν περιέλθει στο κράτος και έχουν ανακηρυχθεί «ιστορικά μνημεία». Ο κατάλογος των ιστορικών μνημείων, που συστήθηκε για πρώτη φορά από τον λογοτέχνη Προσπέρ Μεριμέ το 1840, σημείωσε πραγματική έκρηξη μετά το 1964, χάρη στις προσπάθειες ενός άλλου λογοτέχνη, του Αντρέ Μαλρό. Η διόγκωση αυτή προκάλεσε, όμως, αφόρητες πιέσεις στον προϋπολογισμό του υπουργείου Πολιτισμού, που καλείται τώρα να προχωρήσει σε δραστικές περικοπές δαπανών. Στο πλαίσιο της πολιτικής αυτής εντάσσεται και η συμφωνία του υπουργείου στην ανακαίνιση του κτιρίου Λαμπέρ. Οι απαγορεύσεις καταρρέουν τώρα στο όνομα της οικονομικής ανάκαμψης, ενώ τα κτίσματα πολιτιστικής κληρονομιάς γίνονται ένα ακόμη μέσον ανταλλαγής και κερδοφορίας για το αδηφάγο γαλλικό κράτος.

ΤΗΕ NEW YORK ΤΙΜΕS

Αναμόρφωση

Ενα χρόνο μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα μπορεί να επαίρεται για τα απαραίτητα επιθετικά μέτρα που υιοθέτησε, τα οποία διασφάλισαν τη διάσωση της οικονομίας των ΗΠΑ από την κατάρρευση. Ωστόσο, το εξίσου σημαντικό έργο της αναμόρφωσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος εκκρεμεί ακόμη. Η κυβέρνηση πρότεινε βεβαίως να υπαχθεί ολόκληρο το σύστημα υπό την εποπτεία μιας κοινής αρχής και να θεσπιστούν αυστηρότεροι όροι κεφαλαιακής επάρκειας, ώστε να αποφευχθούν ανάλογες κρίσεις στο μέλλον. Σε κάποιους τομείς όμως, όπως η προστασία του καταναλωτή, οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου θα πρέπει να δώσουν σκληρή μάχη, ώστε οι νομοθέτες να μη στρογγυλέψουν τις προτάσεις του προέδρου. Σε άλλους, όπως η εποπτεία των παραγώγων, το Κογκρέσο οφείλει να εφαρμόσει πιο αυστηρά μέτρα από εκείνα που προτείνει η κυβέρνηση. Επιπλέον, η πρόταση να ενισχυθούν οι αρμοδιότητες της κεντρικής τράπεζας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το λιγότερο ανησυχητική, καθώς ήταν η ίδια η πολιτική της Fed που συνέβαλε καθοριστικά στην εκδήλωση της κρίσης.

ΤΗΕ GUΑRDΙΑΝ

Μνήμη Μπορλάου

Παρότι ουδείς μπορεί να επαίρεται ότι εκπροσώπησε όλες τις προοδευτικές ελπίδες του 20ού αιώνα -πίστη στην εκπαίδευση, την επιστήμη και στο θρίαμβο της λογικής επί της δεισιδαιμονίας-, ο Νόρμαν Μπορλάου πλησίασε πολύ το στόχο αυτόν. Καθ’ όλη τη μακρά ζωή του, ο Μπορλάου -που έσβησε το Σάββατο σε ηλικία 95 ετών- υπήρξε υποστηρικτής του επιστημονικού εκσυγχρονισμού, αναπτύσσοντας νέα είδη φυτών που οδήγησαν σε αυτό που άλλοι ονόμασαν «πράσινη επανάσταση». Με το έργο του, ο Μπορλάου έσωσε εκατομμύρια κατοίκους του πλανήτη από το λιμό. Γεννήθηκε από αγροτική οικογένεια στην Αϊόβα των ΗΠΑ και εξασφάλισε την πανεπιστημιακή του παιδεία χάρη στα προγράμματα του Νιου Ντιλ. Τα επιτεύγματά του δεν αφορούν, όμως, μόνο την επιστημονική έρευνα, καθώς έπεισε αγρότες και κυβερνήσεις να στραφούν σε νέες παραγωγικές ποικιλίες, με πολύ καλά αποτελέσματα κυρίως στην Ασία. Τιμηθείς με βραβείο Νομπέλ Ειρήνης το 1970, ο Μπορλάου, παρότι ουδέποτε ισχυρίστηκε ότι έσωσε τον κόσμο, βοήθησε καθοριστικά στη βελτίωσή του.

ΥΕDΙΟΤΗ ΑΗRΟΝΟΤΗ

Η μπλόφα του Ομπάμα

Ο Μπαράκ Ομπάμα προειδοποίησε ότι οι συνέπειες της απόρριψης του αμερικανικού αιτήματος για το «πάγωμα» των σχεδίων επέκτασης των εβραϊκών εποικισμών θα είναι οδυνηρές. Επί της ουσίας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ προσβλέπει σε μια ακόμα καταστροφική, μονομερή αποχώρηση των Ισραηλινών. Πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου πρόκληση κατά του Ισραήλ και των κυριαρχικών του δικαιωμάτων. Απαιτείται, λοιπόν, άμεση αντίδραση, διότι τίθενται σε κίνδυνο τόσο οι βασικές ανάγκες Ισραηλινών πολιτών όσο και η αξιοπιστία του εβραϊκού κράτους. Το Ισραήλ είναι σύμμαχος της Αμερικής στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Μήπως ο κ. Ομπάμα το ξέχασε; Αν η ισραηλινή κυβέρνηση υποκύψει, θα θέσει σε κίνδυνο την ανεξαρτησία της χώρας και θα δημιουργήσει επικίνδυνο δεδικασμένο. Αν ο Βενιαμίν Νετανιάχου «παγώσει» την ανάπτυξη στους εποικισμούς δίχως να έχει εξασφαλίσει ανταλλάγματα από τους Παλαιστινίους, τότε θα απολέσει ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί. Αυτή είναι μια πολιτική ηττοπάθειας και όχι ελπίδας. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έχει υποχρέωση να ορθώσει ανάστημα απέναντι στον κ. Ομπάμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή