«Εφυγε» από τη ζωή ο υποδειγματικός διπλωμάτης και υπουργός Γεώργιος Παπούλιας

«Εφυγε» από τη ζωή ο υποδειγματικός διπλωμάτης και υπουργός Γεώργιος Παπούλιας

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Γεώργιος Παπούλιας -που η υπουργός Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη στο συλλυπητήριο μήνυμά της χαρακτηρίζει «κορυφαίο διπλωματικό»- έφυγε ξαφνικά από τη ζωή και η κηδεία του έγινε την περασμένη Παρασκευή από τον ναό του Αγίου Νικολάου Ρηγίλλης. Πολύγλωσσος, πτυχιούχος της Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Ανωτάτης Εμπορικής, ανθυπολοχαγός το 1950-’51, με την είσοδό του το 1955 στο Διπλωματικό Σώμα, διέγραψε λαμπρή πορεία και υπηρέτησε σε θέσεις – κλειδιά, σε δύσκολους καιρούς, σημειώνοντας μόνο επιτυχίες και μένοντας ακέραιος πατριώτης και άψογος διπλωμάτης. Γεννημένος το 1927, γιος ανώτατου εκπαιδευτικού βρήκε, στον χώρο της διπλωματίας ορίζοντες ανοιχτούς για να αποκτήσει και να ασκήσει τη διπλωματική εμπειρία του.Το 1957 ως γραμματεύς Β΄ τοποθετείται στην πρεσβεία της Ελλάδος στο Νέο Δελχί, και από εκεί στην πρεσβεία της Βόννης έως το 1964, οπότε μετακινήθηκε στη μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία της Ελλάδος στη Γενεύη με τον βαθμό του συμβούλου. Το 1971, και αφού υπηρέτησε επικεφαλής της διεύθυνσης πολιτικών υποθέσεων του υπουργείου Εξωτερικών στη Θεσσαλονίκη, τοποθετήθηκε στην ελληνική πρεσβεία στο Παρίσι, αναλαμβάνοντας συγχρόνως θέση του αντιπροσώπου της Ελλάδος στην UNESCO. Με την αποκατάσταση της Δημοκρατίας ο Γεώργιος Παπούλιας αναλαμβάνει πρέσβης στην Αντιπροσωπεία της Ελλάδος στον ΟΗΕ, όπου υπηρέτησε από το 1974 έως το 1979. Στη συνέχεια, τοποθετείται πρέσβης στην Αγκυρα και το 1983 πρέσβης στην Ουάσιγκτον. Μετά την αφυπηρέτησή του, το 1989, διετέλεσε αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση Τζαννετάκη, με τον πρωθυπουργό Τζαννή Τζαννετάκη υπουργό, και υπουργός Εξωτερικών για ένα δίμηνο, Φεβρουάριος – Απρίλιος 1990 στην κυβέρνηση Μητσοτάκη που ακολούθησε. Ευγενής, σοφός, με εύστροφο πνεύμα, χαρισματικός συνομιλητής, ο Γεώργιος Παπούλιας είχε μόνον φίλους και μία σύμμαχο και συνοδοιπόρο στη ζωή και στα διπλωματικά πόστα που υπηρέτησε, την αγαπημένη του σύζυγο Εμιλι. Οι δυο τους αποτελούσαν το υποδειγματικό ζευγάρι της διπλωματίας και έτσι θα είναι πάντα.

«Εκφράζω την οδύνη μου για τον θάνατο του Γεωργίου Παπούλια. Η είδηση αυτή μας συγκλόνισε. Εκφράζω τα βαθύτατα συλληπητήριά μου στην οικογένειά του», γράφει στο μήνυμά της η υπουργός Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη. «Εχαιρε της γενικής εκτίμησης του πολιτικού κόσμου και των συναδέλφων του, ενώ μέχρι το τέλος της ζωής του συγκαταλέχθηκε μεταξύ των προσωπικοτήτων που συμμετείχαν ενεργά στο εθνικό συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής. Ο πολιτικός κόσμος έχασε έναν ασφαλή σύμβουλο, το υπουργείο Εξωτερικών απώλεσε ένα πολύτιμο καθοδηγητή και εγώ προσωπικά ένα σεβαστό συνεργάτη και αγαπημένο φίλο».

Και καταλήγει η υπουργός: «Οι σκέψεις και η αγάπη μας είναι κοντά στην οικογένεια του εκλιπόντος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή