Γραμματα Αναγνωστων

6' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η καταστροφή στην Αττική

Κύριε διευθυντά

Ο κ. Ρακιντζής είναι προϊστάμενος ανεξάρτητης αρχής και ενεργεί αυτόβουλα. Τώρα κλήθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών να αποφανθεί για τα αίτια της πυρκαγιάς στην Αττική και μάλιστα να περιοριστεί στο Πυροσβεστικό Σώμα.

Σε κανένα μέρος του κόσμου δεν διενεργήθηκε ποτέ ανάκριση εις βάρος πυροσβεστών.

Στην Αμερική π.χ., οι πυρκαγιές δασών παίρνουν τεράστιες διαστάσεις και προκαλούν τεράστιες καταστροφές (χιλιάδες σπίτια κατεστραμμένα). Η πυρκαγιά στην Καλιφόρνια μαίνεται δεκαεπτά μέρες ανεξέλεγκτη, έχει φθάσει στα πρόθυρα του Λος Αντζελες, με πρόγνωση ότι ίσως κατασταλεί μέσα στον Σεπτέμβριο. Και όμως, κανείς δεν διανοήθηκε να διατάξει ανάκριση εις βάρος πυροσβεστών.

Ολες οι πυρκαγιές σε όλο τον κόσμο στην αρχή είναι μικρές, το ότι εξελίσσονται ενίοτε σε ασυγκράτητη λαίλαπα φωτιάς δεν πρέπει να καταλογιστεί εις βάρος των πυροσβεστών και να αγνοηθούν άλλοι παράγοντες, η συνύπαρξη των οποίων δυνατόν να ήταν η αιτία, όπως είναι: οι μεταβλητές και απρόβλεπτες καιρικές και άλλες συνθήκες, η χρονική στιγμή, το ανάγλυφο του εδάφους, το μέγεθος του θερμικού φορτίου κ.ά.

Διατάχθηκε ανάκριση. Μάλιστα.

Πώς θα εκδοθεί αντικειμενικό πόρισμα χωρίς να ερευνηθεί τι έκαναν και οι άλλοι φορείς, πολιτική προστασία, νομαρχίες, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Δασική Υπηρεσία κ.ά.

Επίσης, ο κ. Ρακιντζής, παρά την εγνωσμένη ακεραιότητα και ικανότητά του, δεν μπορεί να εκδώσει εμπεριστατωμένο πόρισμα, διότι στερείται των εξειδικευμένων πυροσβεστικών γνώσεων που απαιτούνται, είναι δε προς τιμήν του ότι το αναφέρει στο σχετικό κείμενό του.

Αυτό που έπρεπε να ερευνηθεί είναι: Γιατί από τα δάση μας απουσιάζει η πρόληψη, η οποία σημειωτέον, μπορεί ακόμη και να μηδενίσει τον κίνδυνο των πυρκαγιών. Στην πυρκαγιά της Αττικής, οι αμπελώνες και οι ελαιώνες, όπου έγινε αποψίλωση από ξερά χόρτα ή φρεζάρισμα του εδάφους, έμειναν άθικτοι. Αντίθετα, όπου δεν έγινε, κάηκαν.

Η Πολιτεία, μετά την ανάθεση της πυρόσβεσης στο Πυροσβεστικό Σώμα, θεώρησε ότι έλυσε το πρόβλημα της πυροπροστασίας στα δάση και αδιαφόρησε στον τομέα της πρόληψης. Αυτό ήταν λάθος, γιατί, ναι μεν το Πυροσβεστικό Σώμα είναι το καταλληλότερο για την πυρόσβεση και καλώς του ανατέθηκε, αλλά δεν έπρεπε να παραμεληθεί ο άλλος εξίσου σοβαρός, αν όχι σοβαρότερος τομέας της πρόληψης.

Ετσι, από τη μία η δυσαρέσκεια και η πικρία των δασικών γιατί τους αναιρέθηκε η πυρόσβεση και, από την άλλη και κύρια, η ανεπαρκής χρηματοδότηση και η μη ανανέωση του προσωπικού της δασικής ήταν η αιτία που δεν έχουμε σήμερα πρόληψη.

Αποτέλεσμα: επί δέκα χρόνια, από τότε που η δασική περιορίστηκε μόνο στην πρόληψη, δεν έγινε τίποτε. Ετσι, χρόνο με τον χρόνο και με γεωμετρική πρόοδο, σωρεύθηκαν απίθανες ποσότητες θερμικού φορτίου (καύσιμης ύλης) σε όλα τα δάση μας.

Με αυτή την ολέθρια προϋπόθεση και με δυσμενείς καιρικές και άλλες συνθήκες, καμία πυρκαγιά, σε κανένα μέρος του κόσμου, δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί.

Βέβαια η παιδεία, οι δασικοί χάρτες, το δασολόγιο, η από αέρος ανίχνευση κ.λπ., είναι πάντοτε μέτρα εποικοδομητικά. Εντούτοις, μόνο η πρόληψη, μαζί με την επάρκεια μέσων και προσωπικού, είναι αυτά που μπορούν να εγγυηθούν αποτελεσματική πυροπροστασία στα δάση.

Αυτή είναι η πραγματικότητα που δυστυχώς τα συναρμόδια υπουργεία Εσωτερικών και Γεωργίας ή αγνοούν ή εθελοτυφλούν.

Σε κάθε περίπτωση, καιρός είναι να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για να αποφύγουμε την τεράστια οικολογική καταστροφή και τη συνακόλουθη οικονομική ζημία που γίνεται στον τόπο μας. Το θέμα είναι υψίστης εθνικής σημασίας και δεν παίρνει αναβολή.

Κατά συνέπεια, είναι άμεση η ανάγκη να βρεθεί τρόπος επαρκούς χρηματοδότησης, τόσο για πρόληψη, όσο και για τα μέσα και το προσωπικό των υπηρεσιών που έχουν την ευθύνη πυροπροστασίας στα δάση. Εδώ, στ’ αλήθεια, ταιριάζει κατά γράμμα η ρήση του Δημοσθένη «Δει δη χρημάτων και άνευ τούτων ουδέν εστί γενέσθαι των δεόντων».

Αν δεν γίνει αυτό, η καταστροφή των δασών μας θα συνεχίζεται, η ζημία για την οικονομία θα είναι πολλαπλάσια, ενώ η κατάσταση χρόνο με τον χρόνο θα γίνεται χειρότερη.

Παναγιωτης Ποτουριδης – Επίτιμος αρχηγός Πυροσβεστικού Σώματος

Το νηπιαγωγείο

Κύριε διευθυντά

Η έναρξη της σχολικής χρονιάς έφτασε για άλλη μια φορά, βρίσκοντας τα σχολεία μας απροετοίμαστα να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις. Τα προβλήματα είναι τεράστια σ’ όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, από το κτιριακό και την υλικοτεχνική υποδομή, μέχρι τις ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, αρχής γενομένης από το νηπιαγωγείο.

Ως εκπαιδευτικός νηπιαγωγείου προσωπικά θλίβομαι γι’ αυτή την κατάσταση που επικρατεί γιατί βλέπω πλήρη ανοργανωσιά σ’ όλους τους τομείς από ακατάλληλα κτίρια, με φθαρμένο εξοπλισμό, μέχρι άδειες από νηπιαγωγούς αίθουσες… και δυσαρεστημένους γονείς να παίρνουν τα παιδί τους από το χέρι και να περνούν τις καγκελόπορτες των σχολείων μουρμουρίζοντας ύβρεις προς κάθε κατεύθυνση – αφού τα παιδιά τους δεν γίνονται δεκτά παρά τις προεγγραφές από Ιούνιο!

Από την άλλη πλευρά, χιλιάδες είμαστε οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί που κάθε δυο χρόνια περνάμε από τη δοκιμασία του ΑΣΕΠ ευελπιστώντας να μπούμε επιτέλους σε αίθουσα!… αν όχι με μόνιμη τοποθέτηση, έστω με προσλήψεις σε θέσεις αναπληρωτών… κι όμως σε λίγο ξεκινάει η σχολική χρονιά και ακούμε μονότονα απ’ το υπουργείο Παιδείας ότι δεν γνωρίζει αν θα συνεχιστούν οι προσλήψεις αναπληρωτών για το χρονικό διάστημα ώς τις εκλογές κωφεύοντας στις πραγματικές ανάγκες!

Σύμφωνα με στοιχεία της ΔΟΕ αιρετών και συλλόγων εκπαιδευτικών, οι ανάγκες για νηπιαγωγούς πανελλαδικά φτάνουν τα 800 άτομα… σ’ αυτές τις ανάγκες για εκπαιδευτικούς υπολογίστε και τις νηπιαγωγούς που χρειάζονται επιπλέον, προκειμένου να καλυφθεί ο τεράστιος αριθμός προνηπίων που διώχνονται τον Σεπτέμβριο ως υπεράριθμα, παρά την προεγγραφή τους τον Ιούνιο… καταλαβαίνετε λοιπόν ότι οι ανάγκες είναι τεράστιες! Και τα κενά πολύ περισσότερα από 800, γιατί ενώ επιβάλλεται η ίδρυση πολλαπλασίων τμημάτων ώστε να καλυφθούν και τα παιδιά που διώκονται, απειλείται η συνέχιση των ήδη υπαρχόντων τμημάτων!!! Επίσης δεν είναι λίγα και τα νήπια που στέλνονται σε όμορα νηπιαγωγεία – όμορα κατ’ όνομα γιατί πολλές φορές οι μεγάλες αποστάσεις δυσαρεστούν εύλογα τους γονείς που αναγκάζονται να καταφεύγουν στη λύση των ιδιωτικών έναντι δυσβάστακτων διδάκτρων που το ύψος τους κυμαίνεται από 300-500 ευρώ μηνιαίως!

Δημητρα Αποστολακη / Νηπιαγωγός

Το λευκό ψηφοδέλτιο

Κύριε διευθυντά

Το είχε πει ο εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός: «Ελληνικέ λαέ, φτωχέ και αδικημένε, πάντα ευκολόπιστε και πάντα προδομένε».

Μα αν είχε αυτές τις εμπειρίες για το ελληνικό Κοινοβούλιο ο Διονύσιος Σολωμός τον προπερασμένο αιώνα, διότι πέθανε στις 9-2-1857, σκέψου τι θα έλεγε σήμερα, που οι βουλευτές είναι πιο αετονύχηδες.

Σήμερα θα έλεγε: Λευκό ψηφοδέλτιο.

Το λευκό ψηφοδέλτιο είναι δημοκρατικός τρόπος ψηφοφορίας. Το λευκό εκλαμβάνεται ως διαμαρτυρία. Οχι αποχή. Οχι άκυρο. Μόνο λευκό, μήπως και βάλουν μυαλό. Για να πλησιάσουν τον λαό. Να σκύψουν πάνω στον πολίτη.

Δημητρης Κωης / Πάτρα

ΥΓ.: Ενας από τους 149 και ο πρόεδρος Ανδρέας 150, ιδρυτές του ΠΑΣΟΚ.

Ολυμπία Οδός

Κύριε διευθυντά

Διερχόμενος από την Εθνική Οδό Ελευσίνα – Κόρινθος, την ονομαζόμενη σήμερα «Ολυμπία Οδό», κατά τη διάρκεια πληρωμής των διοδίων, μου προσφέρθηκε ενημερωτικό φυλλάδιο της εταιρείας που την έχει αναλάβει εδώ και ένα χρόνο. Στο φυλλάδιο αυτό προβάλλεται με έντονο τρόπο ότι «μέσα σε δώδεκα μήνες ολοκληρώθηκαν οι εργασίες συντήρησης για άρση της επικινδυνότητας».

Εκφράζω επιφυλάξεις αν πράγματι εξέλιπε η επικινδυνότητα της οδού.

Το σίγουρο είναι ότι η νέα εταιρεία με τον τίτλο «Ολυμπία Οδός Α.Ε.» απέφυγε να ενημερώσει στο φυλλάδιό της αυτό τους διερχόμενους οδηγούς, ότι οι διαγραμμίσεις της οδού που έχουν σβήσει, δεν συμπεριλαμβάνονται στην εκτίμησή της για την άρση επικινδυνότητας της νέας «Ολυμπίας Οδού».

Αντ. Χατζηπετρος / Κηφισιά

Διαφημίσεις

Κύριε διευθυντά

Στο σύνολο σχεδόν του Τύπου της Κυριακής βλέπω ολοσέλιδες έγχρωμες καταχωρίσεις κυρίως του ΥΠΕΧΩΔΕ, που εξυμνούν τα όσα έκανε και τα όσα θα κάνει ο κ. υπουργός. Το ίδιο παρατηρείται και σε όλα τα άλλα ΜΜΕ. Αυτό αμέσως μου θύμισε τις πάρα πολύ συχνές καταχωρίσεις της εποχής του Λαλιώτη για την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου για όλη την Ελλάδα, και που πλέον δεν θα υπήρχε καμιά αμφισβήτηση για την κυριότητα και χρήση της ελληνικής γης. Το αποτέλεσμα, να μας ζητεί ακόμα η Ε.Ε. τα λεφτά που μας έδωσε γι’ αυτή τη δουλειά. Οπως και της αντίστοιχης έγχρωμης καταχώρισης της ΕΣΔΚΝΑ που αφορούσε την κατασκευή και λειτουργία του μεγαλύτερου στην Ευρώπη εργοστασίου ανακύκλωσης και κομποστοποίησης των απορριμμάτων της Αττικής.

Ποιος πληρώνει όλες αυτές τις καταχωρίσεις που γίνονται βέβαια σε όλα τα ΜΜΕ; Και για τις δύο ανωτέρω περιπτώσεις σας είχα στείλει αντίστοιχες επιστολές από τις αρχές του 2003, φωνή βοώντος εν τη ερήμω. Οι υπουργοί έχουν το βήμα της Βουλής για να δώσουν αναφορά για τα έργα τους, επιπλέον μπορούν να απευθυνθούν στα ΜΜΕ και να πουν ό,τι θέλουν.

Το θεωρώ σοβαρή κατάχρηση εξουσίας το να σκορπάνε τα χρήματα του λαού για αυτοδιαφήμιση.

Και να λέει κάτι το ολοσέλιδο αυτό κείμενο;

Είναι να γελάς και να κλαις συγχρόνως. Δεν ντρέπονται γι’ αυτά που δημοσιεύουν; Κάνουν συγκρίσεις με ανόμοια πράγματα, π.χ. Ισπανία – Ιταλία με έκταση και πληθυσμό τετραπλάσιο. Προς Θεού, δεν υπάρχει κάποιος έλεγχος, κάποιο φρένο!

Αγγελος Οικονομιδης / Κηφισιά

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή