Μουσικό οδοιπορικό σε ήχους πλάγιους βυζαντινούς, των αναμνήσεων «Η Σμύρνη κάποτε», στο Ηρώδειο

Μουσικό οδοιπορικό σε ήχους πλάγιους βυζαντινούς, των αναμνήσεων «Η Σμύρνη κάποτε», στο Ηρώδειο

3' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οπως υποσχεθήκαμε χθες, στην αναγγελία του Μουσικού Αφιερώματος με τίτλο «Η Σμύρνη κάποτε…», που διοργανώνει το Εθνικό Ωδείο, σε επετειακή εκδήλωση για τα 83 χρόνια προσφοράς του ιστορικού ιδρύματος και τη σχέση του ιδρυτού του με τη Σμύρνη, γενέτειρά του, δίνουμε εδώ λεπτομέρειες για το πρόγραμμα. Το αφιέρωμα θα γίνει την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου, ώρα 21.00, παίρνουν μέρος η Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Βυζαντινή Χορωδία του μαέστρου Μιχάλη Μακρή, η Βυζαντινή και Παραδοσιακή Χορωδία και Ορχήστρα του Εθνικού Ωδείου και η Χορωδία του 2ου Γυμνασίου – Λυκείου Αχαρνών, σε διδασκαλία – διεύθυνση Μιχάλη Μακρή, κείμενα – αφήγηση του Νικόλα Βαφειάδη, με συμμετοχή στην αφήγηση της Καίτης Παπανίκα. Η είσοδος του συνόλου των χορωδιών στη σκηνή του Ηρωδείου ιδιαίτερα υποβλητική. Ψάλλουν την «Εκλογή του Πολυελέου εις τον Αγιο Ιωάννη τον Θεολόγο», ο οποίος είναι και ο ιδρυτής της Εκκλησίας της Σμύρνης, καταγραφή Λυκούργος Αγγελόπουλος. Ηχος Δ΄ Αγια. Ακολουθούν: «Εγώ Ιωάννης ο αδελφός ημών…», ήχος πλάγιος Δ΄, Βυζαντινό μουσικό έργο με τη συμμετοχή όλων των χορωδιών. Τα λόγια είναι παρμένα από την Αποκάλυψη του Ιωάννη και επιλεγμένα από τον καθηγητή της Θεολογικής Σχολής κ. Ηλία Οικονόμου, σε μουσική Λυκούργου Αγγελόπουλου, Αρχοντα Πρωτοψάλτη της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως. Το έργο αυτό εγράφη για τον εορτασμό της 1.900ετηρίδας της Ιεράς Αποκαλύψεως… «Των ουρανίων τα κάλλη…» Ηχος Α΄ Στιχηρά από την ακολουθία των Αίνων του Αγίου Πολυκάρπου, επισκόπου Σμύρνης.

«Βασιλεύ Ουράνιε…» ήχος πλ. Β΄ Δοξαστικό των Αίνων της Κυριακής της Πεντηκοστής. Σύνθεση Νικολάου Γεωργίου Πρωτοψάλτου Σμύρνης (†1887) «Χαίροις ο στρατιώτης Χριστού…» ήχος πλ. Α΄ Στιχηρά από την ακολουθία του Εσπερινού του Αγίου Νεομάρτυρος Μάρκου (†801). «Αξιον εστίν…» ήχος βαρύς, αρμονικός, μεικτός. Σύνθεση του Μιχαήλ Μισαηλίδη (†1906), προέδρου του Εκκλησιαστικού Μουσικού Συλλόγου Ιεροψαλτών της Σμύρνης που ιδρύθηκε το 1903.

Αφιέρωμα Μ. Καλομοίρη

Μετά τα εκκλησιαστικά αυτά ακούσματα σειρά έχει ένα σύντομο αφιέρωμα στον Μανώλη Καλομοίρη. «Για τα Ελληνόπουλα, σειρά 1η, έργο αρ. 2». Στο πιάνο η 11χρονη Μαργαρίτα Κολάση – Βούρτση. «Μια Νεράιδα μ’ εγέννησε – Η Γριά Ζωή» από τον κύκλο «Μαγιοβότανα», Ιαμβοι και Ανάπαιστοι – Μέρος Β΄. «Σμύρνη» από τα μουσικά απομνημονεύματα του συνθέτη «Από τη ζωή και τους καημούς του Καπετάν Λύρα». Σολίστ η σοπράνο Τζούλια Σουγλάκου. Συνοδεύει στο πιάνο ο Δημήτρης Γιάκας. Τα αποσπάσματα που θα διαβαστούν είναι από το βιβλίο «Η ζωή μου και η τέχνη μου» του εθνικού μας μουσουργού Μανώλη Καλομοίρη, που γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1883.

Στο Β΄ Μέρος συμμετέχει η Χορευτική Ομάδα του Λυκείου Ελληνίδων του παραρτήματος Παιανίας. Δημοτικά, παραδοσιακά και χορευτικά τραγούδια ακολουθούν το εισαγωγικό από τη Μεγάλη Παραδοσιακή Ορχήστρα του Εθνικού Ωδείου. Εδώ πολλά μάτια θα δακρύσουν, καθώς θα ακούν μέσα στην ασέληνη νύχτα τραγούδια όπως τ’ άκουγαν από τους δικούς τους πρόσφυγες, δεμένους πάντα με τη γενέτειρα γη της Ιωνίας με άρρηκτους δεσμούς και αόρατο νήμα των αναμνήσεων. «Καλώς ανταμωθήκαμε», Αλατσιανός Μπάλος, «Γιαρούμπι», χορευτικό κομμάτι, «Οι Ψαράδες», συρτό, «Τζιβαέρι», παραδοσιακό της Σμύρνης, ερμηνεύει η Ανθή Στασινοπούλου. «Στ’ Αλάτσατα είν’ ένα βουνό», αργό λυπητερό, «Ο τσακιτζής», ζεϊμπέκικο σε ήχο Δ΄, ερμηνεύει ο Σωτήρης Σοφιάς. «Τι μου στέλνεις γράμματα», Ανθή Στασινοπούλου και χορωδία, «Στο ‘πα και στο ξαναλέω», καταγραφή από τον Σίμωνα Καρρά. Με τη χορωδία τραγουδούν οι Βαγγέλης Βεργίνης, Στέλιος Μακρής και Αντώνης Γκλιόγκος. «Αραμπάς περνά», δημοφιλές τραγούδι της Σμύρνης. «Από ξένο μέρος» τραγουδούν οι μαθητές Γιάννης Μιχαηλίδης και Αλέξανδρος Γραμματικόπουλος. «Τι σε μέλλει εσένανε» σμυρναίικο χασάπικο. Χορωδία και Στέλλα Αθανασιάδου και Ρεβέκκα Γραμματικοπούλου. «Η Σμύρνη μάνα καίγεται», με τη χορωδία τραγουδά ο Νικόλας Βαφειάδης. «Τίκι τίκι τακ», παραδοσιακό της Σμύρνης. «Τα σμυρναίικα τραγούδια», συνθέτης Παντελής Θαλασσινός. Με τη χορωδία τραγουδά ο Βαλάντης Σαραφείδης. «Μια Σμυρνιά στο παραθύρι» Ηχος έσω δεύτερος…

Προσκλητήριο

Αυτό είναι το πρόγραμμα του μουσικού προσκυνήματος στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού. Οι αναγνώστες που το ζήτησαν τηλεφωνικά, τώρα γνωρίζουν τη σημασία και τη γοητεία αυτού του μουσικού οδοιπορικού, που ξεκινάει από τον 1ο αιώνα μ.Χ. με βυζαντινές μελωδίες και φθάνει μέσα από σμυρναίικα παραδοσιακά τραγούδια και σύγχρονες συνθέσεις έως τις ημέρες μας. Είναι και προσκλητήριο προς τους απανταχού Μικρασιάτες να γεμίσουν οι κερκίδες. Δεν είναι πολλά τα αφιερώματα στον ελληνισμό της Ιωνίας. Ωρα να αντηχήσουν από καημούς και τραγούδια οι κερκίδες!

Ως μέλος του Δ.Σ. της ιστορικής Ενώσεως Σμυρναίων (έτος ιδρύσεως 1935) πρέπει να συγχαρώ τη γενική διευθύντρια και «ψυχή» του Εθνικού Ωδείου, κ. Χαρά Καλομοίρη, και τους συντελεστές του Αφιερώματος για το ποιοτικό πρόγραμμα που παρουσιάζεται εκτός φεστιβάλ, με μόνη πρωτοβουλία του Εθνικού Ωδείου, χωρίς επιχορήγηση από ΥΠΠΟ και άλλους χορηγούς – στη Σμύρνη σώζεται το νεοκλασικό μέγαρο της Εθνικής Τραπέζης Ελλάδος. Και εφόσον βρισκόμαστε σε προεκλογική εποχή, θυμίζουμε ότι η Μικρασιατική οικογένεια είναι πολύ μεγάλη, στηρίζει αξίες, θυμάται, δεν συγχωρεί «συνωστισμούς» που δεν τους πήραν πίσω (μόνο το σχολικό βιβλίο απεσύρθη ύστερα από γενική κατακραυγή). Και, ενωμένη, αποφασίζει για την ψήφο της. Η συνάντηση στις κερκίδες του Ηρωδείου της Τρίτης 22/9 θα επιβεβαιώσει του λόγου το ασφαλές. Οσο για τον θώκο, να δούμε ποιοι θα έρθουν…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή